Περιοδοντίτιδα: Τι πρέπει να ξέρετε γι’ αυτήν και πόσο επικίνδυνη είναι για τη στοματική μας υγεία;


Αν ανησυχείτε για την υγεία των ούλων σας, ήρθε η ώρα να τα φροντίζετε περισσότερο, καθώς οι παθήσεις τους είναι πολύ πιο συνηθισμένες απ’ ό,τι πιστεύαμε.

Ανάμεσα σε αυτές και η περιοδοντική νόσος που μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για την υγεία του στόματός μας, αλλά και για τη γενικότερη υγεία μας.

Η δημιουργία πλάκας, την οποία μπορεί να μας αφαιρέσει ο οδοντίατρος σε έναν καθαρισμό, είναι μόνο το πρώτο βήμα. Υπάρχουν και άλλα σημάδια της περιοδοντικής νόσου και πρέπει να τα γνωρίζουμε και αυτά. Είναι μία πάθηση που μπορεί να εξελιχθεί πολύ αργά, χωρίς ιδιαίτερα φανερά συμπτώματα, ακόμα και σε προχωρημένο στάδιο.
  1. Αιμορραγία στα ούλα κατά τη διάρκεια ή μετά το βούρτσισμα
  2. Κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα
  3. Σταθερά κακή αναπνοή ή δυσάρεστη γεύση στο στόμα
  4. Υποχώρηση των ούλων
  5. Χαλαρά δόντια που μετακινούνται
  6. Αλλαγές στο πώς αισθάνεστε την τοποθέτηση των δοντιών όταν κλείνετε το σαγόνι σας

Όταν ο οδοντίατρος μας εξετάζει για περιοδοντίτιδα, θα ελέγξει για τα εξής:
  • για αιμορραγία στα ούλα, πρήξιμο και πόσο μεγάλος είναι ο χώρος ανάμεσα σε δόντι και ούλο, καθώς όσο πιο μεγάλο το κενό, τόσο χειρότερη η πάθηση
  • για το πόσο σταθερά είναι τα δόντια μας και αν βρίσκονται στη σωστή τους θέση
  • για το αν το οστό γύρω από τα δόντια έχει υποστεί βλάβες

Έπειτα, ο σκοπός είναι να βελτιωθεί η υγεία των ούλων μας, να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, αλλά και να σταματήσει η εξέλιξη της πάθησης. Υπάρχει η δυνατότητα χειρουργείου, αλλά και θεραπείες που ελέγχουν την ανάπτυξη βακτηρίων στην περιοχή.

Η περιοδοντίτιδα, ευτυχώς, μπορεί να αντιστραφεί, αλλά το πιο σημαντικό είναι να την προλάβουμε. Χρειάζεται να κάνουμε επαγγελματικούς καθαρισμούς τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι αναγκαία, σε καθημερινή βάση. Τέλος, η χρήση στοματικού διαλύματος μπορεί να μειώσει τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα και φθορές στα ούλα.


Πηγή: iatronet.gr
_