Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ηλεία: "Κλειδί" ο συντονισμός για την αντιπυρική

Τα εναέρια μέσα, ο συντονισμός των φορέων και κυρίως η συνεργασία Περιφέρειας, Πυροσβεστικής και δήμων, αλλά και οι καθαρισμοί εντός και εκτός οικισμών ήταν μερικά από τα κύρια ζητήματα
που απασχόλησαν την πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του νομού Ηλείας, το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Ηλείας. Η επιστροφή των PZL που πέρυσι αποδείχθηκαν σωτήρια με τις επεμβάσεις τους σε πολλές περιπτώσεις, σε έναν νομό που συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές αναφέρθηκε από πολλούς εκ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη…
Με τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου, που συνοδεύτηκε από αρκετά προβλήματα, ξεκίνησε την συνεδρίαση ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Αναφέρθηκε στα φαινόμενα κατολισθήσεων και καθιζήσεων και εισήλθε στην συζήτηση περί πυρκαγιών κάνοντας αρχή από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά σε Φρίξα – Σκιλλουντία και Καλυβάκια. Την υπαίθρια καύση σε μια ημέρα με πολύ ισχυρούς ανέμους, όπου υπήρξε και προειδοποίηση από την προηγούμενη από την Περιφέρεια, την χαρακτήρισε εγκληματική αμέλεια. Σημείωσε δε, πως μια τέτοια πυρκαγιά το καλοκαίρι θα μπορούσε να κάψει ολόκληρη την Ηλεία, με τις ανάλογες καιρικές συνθήκες.
Στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας επισημάνθηκε πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έγινε νωρίτερα η κατανομή των πιστώσεων στους δήμους για την κάλυψη των αναγκών και ο κ. Γεωργιόπουλος, ζήτησε φέτος να υπάρξει ακόμα καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στους δήμους, την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και την Πυροσβεστική. Έθεσε ως θέμα αυτό της κινητοποίησης της Π.Ε. Ηλείας με μηχανήματα και υδροφόρες, σχολιάζοντας πως αυτό δεν είναι πάντα εύκολο λόγω συνθηκών και ζήτησε από τους δήμους να κινητοποιούνται ανάλογα όταν το απαιτούν οι συνθήκες. Τα εναέρια μέσα, βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, επαναφέροντας την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον αναπλ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ανέφερε πως έχει ζητηθεί να γίνει σύσκεψη σε επίπεδο περιφέρειας με την παρουσία του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, ώστε να εξεταστούν όλα τα θέματα για την αντιπυρική περίοδο. Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο κ. Γεωργιόπουλος ενημέρωσε πως σε περίπτωση σεισμού το κέντρο επιχειρήσεων θα είναι το κτίριο της Διεύθυνσης Μεταφορών στη Συντριάδα και όχι ο 3ος όροφος του Διοικητηρίου.
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Νίκος Γυφτάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία των φορέων στο πλαίσιο της αντιπυρικής και στάθηκε στους καθαρισμούς ποταμών, ρεμάτων, χειμάρρων το καλοκαίρι προς αποφυγή πλημμυρών το χειμώνα. Η βατότητα των δασικών και αγροτικών δρόμων ήταν ένα ζήτημα που τέθηκε και ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά σε πέντε ημέρες.
Σημαντική η πρόληψη
Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας και Π.Υ. Πύργου Γιάννης Καραμαλίκης, ζήτησε και φέτος να υπάρξει η αγαστή συνεργασία των φορέων για την αντιπυρική περίοδο και εστίασε στο θέμα της πρόληψης. Στάθηκε στο θέμα των αεροσκαφών πυρόσβεσης τύπου PZL τα οποία μετά το 2007 απομακρύνθηκαν από το νομό, ωστόσο όπως είπε η αναγκαιότητα της παρουσίας τους εδώ είναι σημαντική. Σχολίασε ακόμα το θέμα των υπαίθριων καύσεων από τους πολίτες κυρίως σε ότι αφορά τα υπολείμματα των καλλιεργειών ζητώντας να εξευρεθούν άλλοι τρόποι διαχείρισης του θέματος. Μια σειρά επισημάνσεων σε θέματα που αφορούν την πυροσβεστική και τη συνεργασία της με τους φορείς, έκανε ο Επιπυραγός Νίκος Σμαρνάκης από την Π.Υ. Πύργου. Η συντήρηση του αγροτοδασικού οδικού δικτύου, οι καθαρισμοί οικοπέδων και αγροτεμαχίων αλλά και των αποστραγγιστικών – αρδευτικών καναλιών, είναι βασικά ζητήματα. Η παρουσία των προέδρων των κοινοτήτων σε κάθε περίπτωση πυρκαγιάς, ως οι γνωρίζοντας καλύτερα το χωριό τους κρίνεται επιτακτική ανάγκη, ενώ τόνισε πως καλό θα είναι να δημιουργηθεί σε κάθε κοινότητα ομάδες πυρασφάλειας για την περιφρούρηση της περιοχής τους, κυρίως τις επικίνδυνες ημέρες. Ακόμα μεταξύ άλλων ζητήθηκε η αποκατάσταση του πυροφυλακίου Περιστερίου που καταστράφηκε στη διάρκεια πυρκαγιάς τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο.
Από την πλευρά των δημάρχων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος μίλησε για τα ελάχιστα κονδύλια που προσφέρονται στους δήμους για τον τομέα της πρόληψης. Σχολίασε χαρακτηριστικά πως η Πολιτεία έχει δέσει τα χέρια των δημάρχων καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις και οι διαγωνισμοί βάσει διαδικασιών διαρκούν 60 ημέρες…

Ο αναπληρωτής δήμαρχος Πύργου Ανδρέας Σκαρτσιάρης αναφέρθηκε στην δυναμική παρουσία της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, αλλά και την δημιουργία εθελοντικής ομάδας, ενώ σημείωσε πως ο δήμος θα προμηθευτεί βυτίο πέντε τόνων για την μεταφορά νερού. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Γεωργακόπουλος, μίλησε για την ομάδα «ΔΙΑΣ» τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του δήμου και επισήμανε τον κίνδυνο που υπάρχει για την πόλη της Ολυμπίας από τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Ανάλογες τοποθετήσεις έγινε από το σύνολο των εκπροσώπων των δήμων του νομού, όπως τον κ. Παλαιολόγο από το δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, τον κ. Μαυρίκο από το δήμο Ήλιδας, τον κ. Θανόπουλο από το δήμο Πηνειού.

Γιάννης Σπυρούνης

sop2
 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια