Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι αστυνομικοί δεν είναι μπαλαρίνες!

Του Σάκη Μουμτζή


Κάθε φορά που μιλά ο Ν.Τόσκας αποκομίζω την εντύπωση πως μιλά ένας εκπρόσωπος των «συλλογικοτήτων» και όχι ένας υπουργός επιφορτισμένος με την προάσπιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Προχθές στην συνέντευξη που έδωσε ήταν προκλητικός. Αποκάλεσε την ομάδα Δέλτα «ένα τσούρμο που ενεργούσε αυτόνομα». Βαριά προσβολή για ένα σύνολο αστυνομικών που είχαν στις τάξεις τους νεκρούς στην μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, και πολλούς τραυματίες από την δράση όλων αυτών που έχουν υπό την προστασία τους ο Ν.Τόσκας και ο προϊστάμενος του Π.Λάμπρου.

Κανένας σεβασμός για αστυνομικούς που, πολλές φορές, πλήρωναν με δικά τους λεφτά το κόστος συντήρησης των μηχανών τους.

Αλλά από έναν πολιτικό που δεν τον ενδιαφέρει η τήρηση του νόμου, τι άλλο θα περιμέναμε να ακούσουμε; Η διάλυση της ομάδας Δέλτα ήταν μόνιμη απαίτηση των μπαχαλάκηδων και των δημοσιογραφικών φερεφώνων τους.

Όμως στην ίδια συνέντευξη ο Ν.Τόσκας ήταν αποκαλυπτικός για το πώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αστυνομίας. Είπε λοιπόν πως η «κατεύθυνση που έχει δοθεί στην ΕΛΑΣ είναι να τηρούνται οι ισορροπίες».

Και βέβαια, εδώ ανακύπτει το ερώτημα: ισορροπίες μεταξύ ποίων; Η τήρηση της τάξεως δεν επιδέχεται μέσες λύσεις. Ή υπάρχει παράβαση του νόμου, οπότε πρέπει να υπάρξει παρέμβαση των οργάνων της τάξεως είτε δεν υπάρχει, οπότε δεν συντρέχει παρόμοιος λόγος.

Το ποιας μορφής θα είναι αυτή η παρέμβαση εξαρτάται κάθε φορά από το είδος και την ένταση της παραβατικής συμπεριφοράς και αυτό αποφασίζεται επί τόπου, από τον επικεφαλής της μονάδας.

Η νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ-- όπως προκύπτει από την πολιτεία του Ν.Τόσκα-- είναι ολίγη παρέμβαση, με πολύ μπάχαλο και καμιά σύλληψη. Είναι θεμιτό για τον υπουργό, διαδηλωτής να ξυλοκοπεί αστυνομικό, και να μην συλλαμβάνεται, όπως έγινε το προηγούμενο Σάββατο στην Θεσσαλονίκη. Το γεγονός μάλιστα καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας, στις οποίες αποτυπώνεται ευκρινώς το πρόσωπο του δράστη. Ας σημειωθεί, πως αυτό το εξευτελιστικό περιστατικό, έγινε μπροστά στα μάτια των ανδρών των ΜΑΤ.

Αλλά τι περιμένουμε από έναν υπουργό που θεωρεί πως στην περίπτωση της απόπειρας κατακρήμνισης του αγάλματος του Χ.Τρούμαν «η αστυνομία αντέδρασε περισσότερο βίαια, στην συγκεκριμένη περίπτωση ξεπεράστηκαν τα όρια.»

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που προσέτρεξαν να προστατεύσουν το συγκεκριμένο άγαλμα, είχαν δύο επιλογές. Ή θα άφηναν τα στελέχη του ΚΚΕ να το κατεδαφίσουν είτε δεν θα τους άφηναν.
Η κυβερνητική εντολή ήταν να απομακρυνθούν τα μέλη του ΚΚΕ και να παραμείνει το άγαλμα στην θέση του.

Έτσι οι δυνάμεις της τάξεως χρησιμοποίησαν κάθε πρόσφορο μέσο γι΄αυτόν τον σκοπό, δεδομένου πως οι διαδηλωτές είχαν φτάσει πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου τους.
Σύμφωνα με την «ισορροπημένη» λογική του Ν.Τόσκα, θα έπρεπε να αφήσουν τον διαδηλωτή με το αλυσοπρίονο να κόψει το ένα πόδι του Τρούμαν και να του ζητήσουν ευγενικά να μην κόψει και το άλλο, γιατί τότε θα είχαμε διπλωματικό επεισόδιο.

Αν κρίνουμε και από το πώς αντιμετωπίζονται οι ερυθροτραμπούκοι στις εμπρηστικές παραστάσεις τους το Σαββατοκύριακο, τότε έχουμε την πλήρη εικόνα για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την δημόσια τάξη.

Ο πολίτης θέλει να αισθάνεται ασφαλής. Και αυτήν την ασφάλεια οφείλει να του την παρέχει η πολιτεία, με την αστυνομία.

Δηλώσεις σαν αυτές του Ν.Τόσκα είναι προσβλητικές για αυτά τα παιδιά, που για 800 ευρώ, προσπαθούν, με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, να τηρήσουν τον νόμο και την τάξη.


Ο Σάκης Μουμτζής γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο το 1971 και πήρε το πτυχίο της Νομικής το 1976. Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο χώρο του Ρήγα Φεραίου, στη Σπουδάζουσα και στη συνέχεια στις γραμμές της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εσωτερικού μετέχοντας στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού "Αγώνας". Από το 1980-2009 ασχολήθηκε επαγγελματικά με την οικογενειακή επιχείρηση. Ζει στη Θεσσαλονίκη.

liberal.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια