Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα ερωτήματα της ΕΛ.ΑΣ για τις «χαμένες συλλήψεις» του «Ρουβίκωνα

Περίπου 25 προσαγωγές και 15 συλλήψεις έχουν συνολικά τα δύο ηγετικά μέλη του «Ρουβίκωνα» σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία και για τις πρόσφατες επιθέσεις στο Βρετανικό
Συμβούλιο και την Πρεσβεία της Γαλλίας ύστερα από έρευνα των αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. Χωρίς ωστόσο να παρεμποδισθεί η δράση τους, όπως και συνολικότερα οι ενέργειες του «Ρουβίκωνα» που έχουν υπερβεί –από το 2015- τις εκατό…

Σε αυτή την υπενθύμιση προχώρησαν στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη όπως και άλλοι αξιωματούχοι σχετικά με την μηδαμινή σημασία πλέον που έχουν αυτές οι νέες διώξεις σε βάρος των δύο δραστήριων ακτιβιστών, για τις δύο τελευταίες επιθέσεις του «Ρουβίκωνα» που έχουν συσχετισθεί με την επιδρομή των ΗΠΑ, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας στη Συρία. Σε δύο επιδρομές που προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Αθήνα.

Μ’ ένα ωστόσο από τα δύο κεντρικά μέλη του «Ρουβίκωνα» να προχωρά σε ανάρτηση στο Facebook όπου ανέφερε «σήμερα ενημερώθηκα ότι με "ταυτοποίησαν" για την επίθεση στην γαλλική πρεσβεία, οι προκλήσεις θα απαντηθούν άμεσα και δυναμικά. Για κάθε σύλληψη ή δίωξη μελών της ομάδας, δέκα δράσεις κανονίζονται…».



Πλέον μεγάλο ζητούμενο για στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και όχι μόνο είναι αν τελικώς ο «Ρουβίκωνας» επιχειρήσει τους επόμενους μήνες να δημιουργήσει ένα πολιτικό «σχήμα» ώστε να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Με τους ακτιβιστές να έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Όμως, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε σχέση με την συγκεκριμένη προοπτική. Θεωρούν, μάλιστα, βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες η οργάνωση θα εντείνει την δράση της.

Τα δύο ηγετικά μέλη του «Ρουβίκωνα» που κατηγορούνται τώρα για τις δύο τελευταίες επιθέσεις της οργάνωσης έχουν, σχεδόν ο κάθε ένας, τον ίδιο αριθμό προσαγωγών (υπερβαίνουν τις δέκα) και συλλήψεων (επτά έως εννέα). Εχουν συλληφθεί εκτός των άλλων για τις εφόδους στην ΕΡΤ πριν δύο χρόνια, για τις καταστροφές στα διόδια του Κιάτου, για την επίθεση στην πρεσβεία της Τουρκίας (αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι) αλλά και της Ισπανίας κλπ.

Στον πρώτο εξ αυτών, που έχει ίσως και τον πιο σημαντικό ρόλο στην «αναρχική συλλογικότητα», σχηματίσθηκε και προσφάτως δικογραφία –μαζί με άλλα 11 άτομα- για την συμμετοχή του σε επιθέσεις που δεν υπήρχε αρχικά έρευνα ή κατηγορητήριο, όπως η εισβολή σε γραφείο γιατρού στον «Ευαγγελισμό, στον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), οι φθορές στον φράκτη της οικίας του Γερμανού πρέσβη, οι φθορές στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας αλλά και στα δικαστήρια της Λάρισας και άλλες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές η οργάνωση των Εξαρχείων αριθμεί 130 μέλη. Μέχρι σήμερα γι αυτές τις επιθέσεις –εισβολές-επιδρομές-κινήσεις διαμαρτυρίας-καταλήψεις κλπ., είχαν υπάρξει περίπου 300 προσαγωγές και 90 συλλήψεις χωρίς να περιορίσουν την δράση της συλλογικότητας η οποία επεκτείνεται αφού εντάσσονται νέα μέλη.

Τουλάχιστον 7-8 φορές έχουν εξαγγελθεί ειδικοί σχεδιασμοί για την «διάλυση» του Ρουβίκωνα, την προφυλάκιση μελών τους κλπ., χωρίς να υπάρχει καμιά υλοποίηση. Πάντως και τα μέλη του «Ρουβίκωνα» σε αναρτήσεις τους αναφέρουν ότι στις επιδρομές έχουν στόχο «είτε την αποφυγή της σύλληψης (που επιτυγχάνεται με σωστό σχεδιασμό
της εκάστοτε δράσης έτσι ώστε να είναι πρακτικά αδύνατο στην αστυνομία να παρέμβει), είτε δίνοντας στην παρέμβαση μας τέτοια μορφή που να είναι πρακτικά αδύνατον να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες»

tovima.gr - Βασίλης Λαμπρόπουλος
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια