Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Γρανάζι» των ναζιστικών προγραμμάτων ευθανασίας ο διάσημος Αυστριακός παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ


Σοκ προκαλεί μία νέα επιστημονική μελετή ενός Αυστριακού ιστορικού της ιατρικής, σύμφωνα με την οποία ο διάσημος παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ συμμετείχε στη ναζιστική εκστρατεία
«κάθαρσης» της άριας φυλής από οποιονδήποτε φυλετικά, ψυχικά και σωματικά ακατάλληλο, στέλνοντας παιδιά με ψυχιατρικά προβλήματα σε μία κλινική ευθανασίας στη Βιέννη.
Η έρευνα του ιστορικού Χέρβιγκ Τσεχ, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Autism, αντλεί στοιχεία από ντοκουμέντα της ναζιστικής περιόδου στην Αυστρία, μεταξύ των οποίων κρατικά έγγραφα και αρχεία ασθενών, που δεν είχαν ερευνηθεί μέχρι σήμερα.
Ο διάσημος Αυστριακός παιδίατρος, πρωτοπόρος επιστήμονας στους τομείς της παιδιατρικής και παιδοψυχιατρικής, με σημαντικότερη προσφορά του τη συμβολή του στην κατανόηση του αυτισμού στα παιδιά, ταυτίστηκε με το σύνδρομο Άσπεργκερ, μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και τη λεκτική επικοινωνία, καθώς και από εμμονικές συμπεριφορές και ενδιαφέροντα, το οποίο έλαβε και το όνομα του.
Ο ίδιος, ο οποίος δεν υπήρξε μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (NSDAP), είχε δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν, ότι προστάτευε τους ασθενείς του από τις αρχές του Τρίτου Ράιχ, ενώ είχε μάλιστα τονίσει σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης το 1980, πως καταζητούταν από τη Γκεστάπο, λόγω της άρνησης του να παραδώσει στις ναζιστικές αρχές τα παιδιά ασθενείς του.
Σύμφωνα με τον Τσεχ, ο Άσπεργκερ «κατάφερε να προσασμοστεί άνετα στο πλαίσιο του ναζιστικού καθεστώτος και ακολούθως ανταμείφθηκε για την αφοσίωση του με επαγγελματικές ευκαιρίες». 
Επίσης, σύμφωνα με την ιστορική έρευνα του Αυστριακού ιστορικού, γύρω στα 789 «ακατάλληλα» παιδιά θανατώθηκαν στην κλινική Am Spiegelgrund της Βιέννης, μεταξύ των οποίων και αρκετά που είχε στείλει ο ίδιος ο Άσπεργκερ.


kathimerini.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια