Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σας αρέσει να μυρίζετε τη βενζίνη; Τι κινδύνους μπορεί να κρύβει αυτή σας η συνήθεια;


Θυμάστε όταν ήσασταν στο αυτοκίνητο και ο πατέρας σας σταματούσε στο βενζινάδικο για να βάλει βενζίνη;

Ανοίγατε κι εσείς το παράθυρο για να μυρίσετε το τοξικό της άρωμα. Παρόλο που όταν ήμασταν παιδιά αυτό ήταν το «ένοχο» μυστικό μας, είναι μια συνήθεια που έχουν πολλοί.

Πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχει περίπτωση να πάθουν κάτι από την εισπνοή της βενζίνης που μπαίνει στο αυτοκίνητο. Η βενζίνη αποτελείται από βενζόλιο και άλλους υδρογονάνθρακες, δηλαδή οργανικές ενώσεις που υπάρχουν σε διάφορα καθαριστικά για το σπίτι, στις βαφές και στην κόλλα που θεωρούνται επιβλαβείς.

Παρ’ όλα αυτά, όταν βάζουμε βενζίνη στο αυτοκίνητο, η μεγαλύτερη ποσότητα των ουσιών αυτών απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και οι περισσότερες τοξίνες εκπνέονται χωρίς να προκαλείται πρόβλημα στην υγεία.

Σύμφωνα με ψυχολόγους, η μυρωδιά της βενζίνης αρέσει σε πολλούς, γιατί τους κάνει να νοσταλγούν την παιδική τους ηλικία. Έχουν συσχετίσει τη μυρωδιά της με τα ταξίδια που έκαναν με τους γονείς τους, όταν ήταν μικροί. Έτσι, κάθε φορά που τη μυρίζουν, τους δημιουργούνται θετικά συναισθήματα.

«Οι μυρωδιές μάς ξυπνούν αναμνήσεις. Στην πραγματικότητα, ο οσφρητικός λοβός που είναι υπεύθυνος για τη μυρωδιά, είναι μέρος του σωματικού συστήματος που ελέγχει τα συναισθήματα» ανέφερε ο νευρολόγος Dr. Alan Hirsch.


Τι προβλήματα προκαλούνται στην υγεία από την εισπνοή μεγάλης ποσότητας

Πέρα από την ευχαρίστηση που παίρνουν κάποιοι από την εισπνοή της βενζίνης από το αυτοκίνητο, υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν τη βενζίνη, κόλλες, καθαριστικά λεκέδων, διαλυτικά χρωμάτων, διαλύτες και καθαριστικά βερνικιών ως εισπνεόμενα ναρκωτικά, βλάπτοντας σοβαρά την υγεία τους.

Εισπνέουν επίτηδες αναθυμιάσεις, βενζίνη σε πανί, αέρια συμπιεσμένα σε σακούλες και γενικότερα μεγάλες ποσότητες τέτοιων ουσιών που ουσιαστικά δηλητηριάζουν τον οργανισμό.

Οι ουσίες αυτές λειτουργούν ως αναισθητικό, που καταστέλλουν το νευρικό σύστημα και μας κάνουν να νιώθουμε μια αδικαιολόγητη ευφορία. Μας κάνει να νιώθουμε παρόμοια με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και επιβραδύνονται οι λειτουργίες όλου του σώματος.

Στη συνέχεια, προκαλείται υπνηλία, κεφαλαλγία και ταραχή. Τα χημικά εισέρχονται στους πνεύμονες και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία όλου του σώματος.

Η εισπνοή τέτοιων ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα αυτοσυγκέντρωσης και συντονισμού, όπως επίσης και σε εγκεφαλικές βλάβες.

Το οξυγόνο στον οργανισμό μειώνεται, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα. Ναυτία, ρινορραγίες και βρογχικό άσθμα είναι μερικά από τις συνέπειες της εισπνοής μεγάλων ποσοτήτων βενζίνης.

Μάλιστα, οι εισπνεόμενες ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ακόμη αιφνίδιο θάνατο, είτε είναι η πρώτη είτε η εκατοστή φορά που τις εισπνέει κάποιος. Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς (ταχυαρρυθμία) και μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανακοπή μέσα σε λίγα λεπτά.

Θάνατος από ασφυξία, επίσης μπορεί να συμβεί και λόγω της μείωσης του οξυγόνου στους πνεύμονες.


Πηγή: valueforlife.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια