Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άσκηση έρευνας & διάσωσης στον Κίσσαβο (ΒΙΝΤΕΟ)

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Απριλίου στο ορειβατικό καταφύγιο Κάναλος Κισσάβου η άσκηση έρευνας - διάσωσης της 8ης ΕΜΑΚ σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής
Προστασίας της Π.Ε Λάρισας η οποία είχε και την εποπτεία της άσκησης. Σκοπός της άσκησης ήταν η ανίχνευση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των εθελοντικών ομάδων σε καταστάσεις έρευνας και διάσωσης υπό την εποπτεία του Π.Σ , ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων , η συνεργασία και η εφαρμογή του μνημονίου ενεργειών που προβλέπεται για αυτές τις περιπτώσεις. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την αναζήτηση και διάσωση δύο αποπροσανατολισμένων περιπατητών λόγω ομίχλης εκ των οποίων ο ένας έχει τραυματιστεί στην προσπάθεια να διασχίσουν λούκι με χιόνι.

Η κινητοποίηση έγινε μέσω του 112 και του ΠΕ.ΚΕ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.Κινητοποιήθηκε η 8η ΕΜΑΚ με μία Ο.Ο.Ε.Δ και ζητήθηκε η συνδρομή από εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Λάρισας. Σχηματίστηκαν τέσσερις (4) ομάδες έρευνας διάσωσης από τους εθελοντές με επικεφαλή σε κάθε ομάδα ορειβάτη - διασώστη της 8ης ΕΜΑΚ. Στήθηκε συντονιστικό κέντρο ενώ οι ραδιοερασιτέχνες έστησαν και κέντρο ασύρματης επικοινωνίας μέσω του οποίου γινότανε και ο συντονισμός των ομάδων έρευνας και διάσωσης. Ο εντοπισμός των αγνοουμένων έγινε με την χρήση γεωγραφικών δεδομένων και χρήση GPS καθώς όπως προέβλεπε το σενάριο λόγω ομίχλης η πορεία των ομάδων ήταν απαγορευτική. 

Η 8η ΕΜΑΚ συμμετείχε με δύο οχήματα και 8 άνδρες ενώ οι εθελοντικές ομάδες ήταν οι εξής: Ελληνικός Ορειβατικό Σύλλογος Λάρισας Ε.Ο.Σ. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Λάρισας Ε.Ε.Σ. Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λάρισας Ε.Ο.Δ. Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Λάρισα ΕΠ.ΟΜ. Ε.Α. Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας Ε.Ρ.Θ. Κυνηγετικό Σύλλογος Λάρισας Κ.Σ. Την άσκηση παρακολούθησαν ο Περ/κός Διοικητής Π.Υ Θεσσαλίας Αρχιπύραρχος Κων/νος Σκούπρας , ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Κος Μπέμπης Απόστολος.και πλήθος κόσμου που βρισκόταν στο καταφύγιο.


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια