Είναι απαραίτητο τα παιδιά να φορούν γυαλιά ηλίου και από ποια ηλικία;Οι ώρες ηλιοφάνειας αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες και οι ειδικοί συνιστούν να φοράμε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσουμε τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τι συμβαίνει, όμως, με τα παιδιά; Είναι απαραίτητο να φορούν κι αυτά γυαλιά ηλίου και από ποια ηλικία;

Τα μάτια  των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητα από των ενηλίκων γι’ αυτό και απαιτείται προσοχή κάθε φορά που εκτίθενται στον ήλιο. Οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να βάζουν γυαλιά στα παιδιά τους όταν κυκλοφορούν στο ύπαιθρο ήδη από την ηλικία του ενός έτους. Αυτή είναι η μία εκδοχή, καθώς υπάρχουν και οφθαλμίατροι που προτρέπουν τους γονείς να αγοράσουν γυαλιά ηλίου στα παιδιά τους από μικρότερη ηλικία (από έξι μηνών).

Σύμφωνα με το Δημήτρη Ψαρράκο, Χειρουργό- Οφθαλμίατρο, πολλά παιδιά αντιδρούν και δεν θέλουν να φορέσουν γυαλιά ηλίου. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει να τα πιέζετε γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τα πετάνε συνεχώς στο πάτωμα.

Μια καλή λύση είναι να φοράει το παιδί καπέλο ώστε να προστατεύονται τα μάτια του από την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Εάν όμως είναι δεκτικό στο να φορέσει γυαλιά ηλίου, τότε αφήστε το να τα διαλέξει το ίδιο. Επίσης, θα είναι και πιο εύκολο εάν βλέπει να φοράτε κι εσείς γυαλιά, κάτι που θα το κάνει να θέλει να σας μιμηθεί.

Ποια γυαλιά ηλίου είναι κατάλληλα;

Αγοράστε ένα ζευγάρι που να αναφέρει προστασία 99-100% από τη UVA και UVB. Πόσο σκούρα θα είναι, εξαρτάται από το προσωπικό γούστο, γιατί η απορρόφηση των βλαβερών ακτίνων συμβαίνει από ειδικά φίλτρα και όχι από το χρώμα. Εάν δεν ξέρετε τι να διαλέξετε, επιλέξτε ένα μεσαίου βαθμού απόχρωσης. Ο σκελετός θα πρέπει να είναι ελαφρύς και ανθεκτικός όπως και οι φακοί.

Τα παιδικά γυαλιά θα πρέπει να έχουν:
  • Άθραυστους φακούς με 100% προστασία. Επιλέξτε αυτά που αναγράφεται πάνω τους «100% αντι-UV, δείκτης 3».
  • Εύκαμπτο και μαλακό σκελετό με ελαστικούς βραχίονες, που εφαρμόζει καλά και είναι ελαφρύς. Προσαρμόστε τους βραχίονες των γυαλιών στο κεφαλάκι του παιδιού σας, ώστε να μην του πέφτουν ούτε να το στενεύουν. Αν δεν έχουν καλή εφαρμογή, τότε δεν προστατεύουν σωστά τα μάτια.
  • Σε κάθε περίπτωση επενδύστε σε γυαλιά καλής ποιότητας. Βεβαιωθείτε ότι συνοδεύονται από το σήμα CE.


Πηγή: mothersblog.gr
_