Ένα βήμα πιο κοντά σε ασφαλή ανδρική αντισύλληψη και μάλιστα χωρίς παρενέργειες! Τι έδειξε νέα μελέτη;


Η αντισύλληψη είναι ένα ζήτημα που μέχρι πρότινος αφορούσε κατά κύριο λόγο τη γυναίκα, ειδικά σε περιπτώσεις ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Ένας από τους λίγους διαδεδομένους τρόπους ανδρικής αντισύλληψης είναι η χρήση προφυλακτικού, ωστόσο τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες από τους επιστήμονες για ένα ανδρικό χάπι αντισύλληψης που δεν θα έχει παρενέργειες.

Πρόσφατα, προκαταρκτική μελέτη έδειξε ότι ένα αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες μειώνει εντυπωσιακά τα επίπεδα τεστοστερόνης, όντας 96% αποτελεσματικό ενάντια σε μια ανεπιθύμητη κύηση διαβάστε εδώ).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, με επιτυχία πραγματοποίησαν οι επιστήμονες δοκιμές για ένα «ανδρικό χάπι», το οποίο περιορίζει τη δραστηριότητα του σπέρματος χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Το σκεύασμα, γνωστό ως ΕΡ055, χορηγήθηκε σε πιθήκους, του είδους μακάκος ρέζους, κατά τη διάρκεια μελέτης στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρωτευόντων του Όρεγκον στις ΗΠΑ. Στοχεύει μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των σπερματοζωαρίων που περιορίζει την ικανότητά τους να κινούνται.

«Με απλά λόγια, το σκεύασμα αυτό απενεργοποιεί την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να κολυμπούν, περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες γονιμοποίησης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Μάικλ Ο’Ραντ. «Αυτό καθιστά το EP055 ιδανικό υποψήφιο για τη μη ορμονική ανδρική αντισύλληψη».

Οι μόνες επιλογές για ανδρική αντισύλληψη που είναι διαθέσιμες προς το παρόν είναι τα προφυλακτικά ή η βαζεκτομή, αλλά υπάρχουν ελπίδες ότι μέσα σε μια δεκαετία θα είναι διαθέσιμα στην αγορά ασφαλή και με αναστρέψιμη επίδραση σκευάσματα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
_