Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΓΑΔΑ: Επιτέλους λίγη σοβαρότητα

Η ΕΛΑΣ πέρασε μια χρυσή εποχή στη διάρκεια της προολυμπιακής περιόδου και αρκετά ακόμη χρόνια μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, έχοντας πλέον ως
κατοχυρωμένο κεκτημένο και καταπίστευμα την εμπειρία και την επιχειρησιακή δυναμική που αποκτήθηκε εκείνη ακριβώς την περίοδο.

Δυστυχώς όμως, ως είθισται στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας κατά την σκωπτική σκέψη του αείμνηστου Γιώργου Βλάχου, οργανωτικό και εμπειρία κονθιορτοποιήθηκαν και στη συνέχεια εξανεμίστηκαν, καθώς όλα έγιναν άθυρμα εξαιτίας της μη ή της κακής χρήσης των αξιωματικών που εμβαπτίστηκαν στα νάματα της γνώσης και της τεχνογνωσίας.

Κι επειδή η καρδιά του στρατηγικού σχεδιασμού χτυπά στην ΓΑΔΑ, φτάσαμε στο σημείο η κάποτε επίζηλη θέση του αττικάρχη, ν' αποτελεί τα τελευταία χρόνια ανεπιθύμητη μετακίνηση για τους υποψήφιους υποστράτηγους. Κι αυτό επειδή όλα αφέθηκαν στη ροή της ρουτίνας και μέσα στην μούχλα με αντιθαρεπευτικές παρενέργειες της αδράνειας.

Με έκπληξη μαθαινουμε στο bloko.gr ότι μόλις τώρα επιχειρείται καθολικός μεταμορφισμός του κέντρου επιχειρήσεων και στην όψη αλλά και στην κόψη. Επανέρχονται προς χρήση εγχειρίδια δράσης - αντίδρασης σε κάθε κρίσιμο ή μη περιστατικό προς διαχείριση και καθορισμός θέσεων ευθύνης του καθένα που εμπλέκεται σε αυτό. Από τον επικεφαλής συντονιστή στο κέντρο μέχρι τον αξιωματικό σκηνής στο σημείο που εμφανίζεται η κρίση, ενώ συντάσσονται με βάση την ιστορική εμπειρία μνημόνια ενδεδειγμένων πρώτων εφαρμογών για κάθε περιστατικό ξεχωριστά.

Εξ ού και ο τίτλος, ΓΑΔΑ, επιτέλους λίγη σοβαρότητα. Μπορεί στην πρώτη ανάνωση να φαίνεται παραπλανητικός, απηχεί όμως στον υπερθετικό βαθμό την ιστορική παθογένεια που συνοδεύει και ακολουθεί κάθε μεγάλη στιγμή που προηγήθηκε.


του Γιώργου Καραϊβάζ

_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια