Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ρόλο κλειδί στη ρύθμιση του λίπους έχει η καρδιά!



Ρόλο κλειδί στη ρύθμιση του λίπους φαίνεται να έχει η καρδιά επηρεάζοντας την παραγωγή του, σύμφωνα με τη διαρκή μελέτη του καθηγητή Καρδιολογίας στην Ιατρικό Σχολή Katz του Πανεπιστημίου Temple, Γουόλτερ Κος.

Ο Δρ Κος επιχορηγήθηκε πρόσφατα με ένα εκατομμύριο δολάρια από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για να μελετήσει την ικανότητα της καρδιάς να ρυθμίζει την παραγωγή του λίπους στο σώμα.

Προκαταρκτικά στοιχεία από την έρευνά του δείχνουν την επικοινωνία μεταξύ καρδιάς και λίπους σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.

Ρόλο κλειδί στη σχέση φαίνεται να παίζει ένα γονίδιο που σχετίζεται με το ένζυμο GRK2, το οποίο είναι αυξημένο στους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Όταν ο Δρ Κος και οι συνεργάτες του ανέστειλαν το γονίδιο στις καρδιές ποντικιών, το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερα επίπεδα του ενζύμου και τα τρωκτικά πήραν βάρος όταν έκαναν διατροφή με πολλά λιπαρά. Αλλά όταν οι ειδικοί ενεργοποίησαν και πάλι το γονίδιο, τα επίπεδα του ενζύμου αυξήθηκαν, τα ποντίκια έκαναν την ίδια παχυντική διατροφή, αλλά είχαν καταφέρει να μείνουν κατά κάποιο τρόπο αδύνατα.

«Πιστεύουμε ότι η καρδιά μπορεί να «μιλάει» στο λίπος. Η καρδιά κάτι εκκρίνει», λέει ο ερευνητής. Τα σήματα της επικοινωνίας μεταξύ καρδιάς και λίπους μπορεί να είναι υπό τη μορφή ορμόνης ή κάποιο άλλο είδος χημικής έκκρισης και ο Δρ Κος σκοπεύει να εντοπίσει αυτά τα σήματα και εν συνεχεία να δει αν είναι ανιχνεύσιμα και στους ανθρώπους.

Εξηγώντας τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη καρδιά, σε περίπτωση που το κλειδί στην επικοινωνία είναι κάποια ορμόνη, τότε δεν θα είναι ο μοναδικός παράγοντας που εκκρίνει η καρδιά. Διότι επίσης εκκρίνει και την ορμόνη BNP που ήδη βοηθά στη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερη έρευνα για το ένζυμο GRK2 της ίδιας επιστημονικής ομάδας είχε δείξει ότι όταν αναστέλλεται η παραγωγή του, τα ποντίκια με καρδιακή ανεπάρκεια ανακάμπτουν. Αντίθετα, τα πειραματόζωα με υψηλά επίπεδα του ενζύμου έχουν χειρότερη πρόγνωση.

Άρα, από τη μια το GRK2 παίζει ρόλο στο να κρατά τα τρωκτικά αδύνατα, αλλά συντελεί επίσης και στην καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό βέβαια μοιάζει παράδοξο και ο Δρ Κος σκοπεύει να δώσει απάντηση με την έρευνά του την προσεχή πενταετία.


Πηγή: in.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια