Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Ποια είναι τα ύποπτα σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν;



Τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς παρουσιάζουν μία κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας, τα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς έχουν διπλασιαστεί από τη δεκαετία του ‘70 και μετά, με τις γυναίκες να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Βάση των ίδιων στοιχειών, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν θηλώδη καρκινώματα του θυρεοειδούς, την πιο συχνή κακοήθεια που είναι όμως λιγότερο επιθετική μορφή καρκίνου.

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες είναι:

Όγκος στο λαιμό

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, αλλά πιθανό ψηλαφητό εύρημα που δεν εξαφανίζεται εντός λίγων εβδομάδων, πρέπει να ελέγχεται.

Δυσκολίες κατάποσης

Όταν το ογκίδιο στο λαιμό μεγαλώνει, τότε μπορεί να επηρεαστεί η ικανότητα κατάποσης. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αν η κατάσταση αυτή επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν ευθύνεται κάποιο κρυολόγημα, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό σας.

Αλλοιώσεις στη φωνή

Προσοχή! Πιθανές αλλαγές στο θυρεοειδή αδένα, μπορεί να προκαλέσουν βραχνάδα ή αλλοίωση της φωνής.

Αντιμετώπιση-Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς εξαρτάται πάντα από το στάδιο και το μέγεθος του όγκου. Όταν το μέγεθος ενός όγκου είναι μικρότερος του ενός εκατοστού δεν συστήνεται αφαίρεση, επειδή είναι πολύ αργή η ανάπτυξή τους. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός θα συστήσει να κάνετε υπερηχογράφημα κάθε έξι μήνες για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει αλλάξει κάτι.

Σε διαφορετική περίπτωση, όταν δηλαδή οι όγκοι είναι μεγαλύτεροι και πιο επιθετικοί, πρέπει να αφαιρούνται αμέσως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρεθεί ολόκληρος ο αδένας.

Εξάλλου δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι ασθενείς υποβάλλονται σε αφαίρεση τμήματος του θυρεοειδούς αδένα, που περιλαμβάνει τον όγκο, προκειμένου να αποφύγουν αυτές τις παρενέργειες όπως διαταραχές ασβεστίου κτλ.


Πηγή: healthreport.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια