Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ιστορία του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη - Πότε δημιουργήθηκε και τι συμβολίζει

Το 1926 με πρωτοβουλία του υπουργού στρατιωτικών Θεόδωρου Πάγκαλου ανεγέρθηκε μπροστά από τη Βουλή το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Για την ανέγερσή του προκηρύχθηκε
διαγωνισμός στην εφημερίδα ΕΣΠΕΡΑΣ, τον οποίο κέρδισε ο αρχιτέκτονας Εμμανουήλ Λαζαρίδης, ο οποίος πρότεινε το μνημείο να λαξευθεί μπροστά από τα παλαιά Ανάκτορα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος συμφώνησε, καθώς έπρεπε το μνημείο να είναι στο κέντρο της πόλης, όπως το αντίστοιχο της Γαλλίας.
Ο Λαζαρίδης αρχικά συνεργάστηκε με τον γλύπτη Θωμόπουλο πρότεινε να φιλοτεχνήσει μια γιγαντομαχία  και μια μορφή αγγέλου, που θα συμβόλιζε την Ελλάδα και παραλάμβανε τον νεκρό στρατιώτη. Τελικά, εξαιτίας οικονομικών διαφωνιών ο Λαζαρίδης επέλεξε τον γλύπτη Φωκίων Ρωκ, ο οποίος επέλεξε τον «οπλίτη εκτάδην κειμένου».
Ο Ρωκ απεικόνισε τον πολεμιστή  να κείτεται νεκρός σε κάποια έξαρση του εδάφους. Στο αριστερό του χέρι κρατάει κυκλική ασπίδα , στο κεφάλι φοράει αρχαίο κράνος με το πρόσωπο του είναι γυρισμένο από τα πλάγια. Ο καλλιτέχνης τον απεικόνισε με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει την αίσθηση ότι ο Άγνωστος Στρατιώτης αναπαύεται ζωντανός, έτοιμος να σηκωθεί.
Αριστερά είναι χαραγμένη η επιγραφή από τον «Επιτάφιο του Περικλή» του Θουκυδίδη. «ΜΙΑ ΚΛΙΝΗ ΚΕΝΗ ΦΕΡΕΤΑΙ ΕΣΤΡΩΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΦΑΝΩΝ» , Δεξιά αναγράφεται  «ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ» .
Στο κέντρο υπάρχει ένας κενός τάφος, όπου είναι χαραγμένη η φράση "ΕΙΣ ΑΦΑΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ".
Στον τοίχο αναγράφονται οι σημαντικότερες μάχες που έδωσε ο ελληνικός στρατός στη σύγχρονη ιστορία. Αριστερά είναι χαραγμένες οι Μάχες του Α` Βαλκανικού Πολέμου, του Β` Βαλκανικού Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Δεξιά οι συγκρούσεις του Α` Παγκοσμίου Πολέμου και επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού στη Ρωσία. Αργότερα προστέθηκαν οι μάχες του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, οι επιχειρήσεις στην Κορέα και από το 1994 αναγράφεται και η λέξη "Κύπρος".
Στις 25 Μαρτίου 1932, επέτειο της Εθνικής εορτής, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου παρουσία εκπροσώπων της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβία, και των ΗΠΑ.
Ήταν αφιερωμένο στους άγνωστους Έλληνες στρατιώτες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Η "Φρουρά του Προέδρου της Δημοκρατίας" μετονομάστηκε σε «Φρουρά του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου», και ανέλαβε τη φρούρηση του μνημείου. Σήμερα είναι γνωστή ως «Προεδρική Φρουρά» με τους εύζωνες που στέκονται ακίνητοι και φρουρούν το μνημείο να χαίρουν τον σεβασμό του κόσμου.

thecaller.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια