Μύθοι και αλήθειες για τα παιδικά δόντια


Το μωράκι σας σε λίγο θα βγάλει τα πρώτα του δοντάκια και θέλετε να ξέρετε τα πάντα γι’ αυτό το θέμα;

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι, όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Μάνος DDS, MOrth, Οδοντίατρος, Ειδικός Ορθοδοντικός, Tel Aviv University, υπάρχουν αρκετοί μύθοι για τα παιδικά δόντια και παρακάτω θα δείτε 6 από αυτούς για να δούμε αν αληθεύουν ή όχι.

Το σίγουρο όμως είναι ότι με τη δικιά σας επιμέλεια το μωράκι σας θα πρέπει να ξεκινήσει την πορεία του προς την καλή στοματική υγεία όσο το δυνατόν νωρίτερα.

ΜΥΘΟΣ Νο 1: Τα παιδικά δόντια δεν είναι τόσο σημαντικά

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ναι, τα πρωταρχικά δόντια του μωρού σας είναι προσωρινά και τελικά θα πέσουν κάποια στιγμή. Ωστόσο, όπως λέει ο ειδικός, έχουν πολλές άλλες λειτουργίες πέρα από την εμφάνιση. Τα δόντια του μωρού είναι απαραίτητα για το φαγητό, για τη δομή του προσώπου και για το κράτημα χώρου για τα ενήλικα δόντια ώστε να μπουν σωστά. Εάν ένα δόντι χαθεί πολύ νωρίς λόγω αποσύνθεσης, τα άλλα δόντια θα μπορούσαν να μετατοπιστούν, ώστε να μην υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθεί το ενήλικο δόντι. Ένας άλλος λόγος που τα μικροσκοπικά δόντια είναι σημαντικά είναι στην ανάπτυξη του λόγου του μωρού σας.

ΜΥΘΟΣ Νο 2: Η οδοντοφυΐα μπορεί να κάνει το μωρό σας άρρωστο

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αν και ίσως έχετε ακούσει ότι η οδοντοφυΐα προκαλεί διάρροια, πυρετό και πολλά άλλα προβλήματα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπτώματα είναι πραγματικά ήπια. Το αρκετό σάλιο και η ευερεθιστότητα είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την οδοντοφυΐα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Μερικά μωρά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας. Ωστόσο, ένας πυρετός (38 °C ή υψηλότερος) δεν σχετίζεται με την οδοντοφυΐα. Εάν το μωρό σας έχει σημαντικά σημάδια ασθένειας, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

ΜΥΘΟΣ Νο3: Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας μία φορά την ημέρα

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δύο φορές την ημέρα είναι καλύτερα. Χρειάζονται περίπου 24 ώρες ώστε τα βακτήρια που προκαλούν τις κοιλότητες, κοινώς ονομαζόμενες πλάκες, να δημιουργήσουν αρκετή δύναμη και να βλάψουν τη δομή των δοντιών. Είναι απίθανο κάθε άτομο -παιδί ή ενήλικας- να αφαιρέσει όλη την πλάκα με ένα βούρτσισμα μία φορά την ημέρα. Συνεπώς, επισημαίνει ο κ. Μάνος, συνιστούμε το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, για να βελτιώσετε την πιθανότητα πιο ολοκληρωμένης αφαίρεσης της πλάκας. Πριν το μωρό σας αποκτήσει δοντάκια, καθαρίστε το στόμα και τα ούλα του με μια γάζα και νεράκι. Μόλις βγει το πρώτο δόντι, μεταβείτε σε μια μικρή, μαλακή οδοντόβουρτσα και χρησιμοποιήστε φθοριωμένη οδοντόκρεμα με φειδώ. Μια μικρή ποσότητα στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, είναι το μόνο που χρειάζεστε.


ΜΥΘΟΣ Νο 4: Τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν οδοντόκρεμα φθορίου μέχρι να γίνουν 2 ετών

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αυτή η άποψη επικρατούσε κάποτε, αλλά οι ειδικοί τώρα συμβουλεύουν τη χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο από την αρχή. Το φθόριο μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες αποσύνθεσης. Ο λόγος για τον οποίο δεν δινόταν οδοντόκρεμα με φθόριο είναι επειδή πάρα πολλά μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση των δοντιών ενός παιδιού, προκαλώντας λευκές κηλίδες ή τραχιές τραυματισμένες επιφάνειες, και επιπλέον για το λόγο ότι τα μικρά παιδιά θα καταπιούν την οδοντόκρεμα αντί να τη φτύσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα. Οι γονείς επίσης συχνά αναρωτιούνται εάν πρέπει να χρησιμοποιούν παιδική οδοντόκρεμα. Εάν η οδοντόκρεμα που έχει επισημανθεί ότι είναι παιδική δεν έχει φθόριο, τότε δεν παρέχει οφέλη πρόληψης κοιλοτήτων. Τεχνικά, οποιαδήποτε οδοντόπαστα φθορίου θα έχει την ίδια συγκέντρωση φθορίου, αλλά η γεύση της παιδικής οδοντόκρεμας είναι πιο ευχάριστη. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τις οδοντόκρεμες ενηλίκων που έχουν πρόσθετα συστατικά για πράγματα όπως η λεύκανση ή ο έλεγχος της πέτρας, συνιστά ο κ. Μάνος.

ΜΥΘΟΣ Νο 5: Τα μωρά δεν μπορούν να αποκτήσουν κοιλότητες

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αν υπάρχει δόντι, μπορεί να αποκτήσει κοιλότητα (τερηδόνα). Και παρόλο που τα δόντια του μωρού σας θα πέσουν τελικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η αποσύνθεση είναι ένα μικρό ή προσωρινό πρόβλημα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μια κοιλότητα σε ένα παιδικό δόντι μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ή αποβολή του δοντιού, που μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα. Επιπλέον, το μόνιμο δόντι σχηματίζεται ακριβώς στα άκρα της ρίζας του παιδικού δοντιού, έτσι κάθε μόλυνση στο δόντι του μωρού μπορεί να βλάψει το μόνιμο δόντι. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είχαν κοιλότητες στα δόντια τους ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν κοιλότητες στα ενήλικα δόντια τους.

ΜΥΘΟΣ Νο 6: Πρέπει να προγραμματίσετε τον πρώτο οδοντιατρικό έλεγχο μέχρι την ηλικία των 3 ετών

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Μεγάλο λάθος. Το μωρό θα πρέπει να επισκεφτεί τον οδοντίατρο κατά την εμφάνιση του πρώτου του δοντιού ή στα πρώτα του γενέθλια. Κατά την πρώτη επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα κάνει μια εξέταση για να αξιολογήσει τον τρέχοντα κίνδυνο κοιλότητας στα δόντια του μωρού σας και θα μιλήσει μαζί σας για το τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το στόμα του υγιές. Μετά την πρώτη επίσκεψη, καταλήγει ο κ. Μάνος, το μωρό σας θα πρέπει να ελέγχεται οδοντιατρικά κάθε έξι μήνες ή όπως συνιστά ο οδοντίατρός σας.


Πηγή: mothersblog.gr
_