Σε στάσεις εργασίας στην Αττική και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία


Εικοσιτετράωρη στάση εργασίας στις δημόσιες δομές υγείας στην περιφέρεια, 5ωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00 για την Αττική πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Παράλληλα, στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από την 1η ΥΠΕ Αττικής.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

«Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες κάτω του 5% του ΑΕΠ», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ «οι πολίτες βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζουν Υπηρεσίες Υγείας, η ποιότητα των οποίων συνεχώς υποβαθμίζεται». Και προσθέτει ότι «η κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία το έτος 2018 μειώνεται 370 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το έτος 2017».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «εμφανείς είναι οι ελλείψεις των νοσοκομείων σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό», ενώ «η πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν υφίσταται. Οι ΤΟΜΥ αδυνατούν να στελεχωθούν και οι ασθενείς συνωστίζονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων με απίστευτη ταλαιπωρία ωρών».

Σχετικά με τους νοσηλευτές, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «δεν είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και κινδυνεύουν να περικοπεί και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που αν συμβεί, ο μισθός του προσωπικού θα είναι κάτω από το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη».

Επίσης, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «12.000 υπάλληλοι εργάζονται στις Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, με ελαστικές μορφές απασχόλησης και εάν απολυθούν θα καταρρεύσουν οι Μονάδες».

Τέλος, η Ομοσπονδία δηλώνει ότι «δεν δέχεται την υπηρεσιακή αξιολόγηση με την οποία», όπως τονίζει, «δεν επιδιώκει η κυβέρνηση την αναβάθμιση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά την κατηγοριοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων για να εφαρμοστούν οι δυσμενείς μνημονιακές υπηρεσιακές και μισθολογικές μεταβολές».


Πηγή: nooz.gr
_