Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θερμικό αντηχείο: Ο νέος ελπιδοφόρος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας


Αντικείμενο πολλών ερευνών μέσα στα τελευταία χρόνια έχουν αποτελέσει οι θερμοηλεκτρικές συσκευές, που παράγουν ενέργεια όταν η μια πλευρά τους είναι σε διαφορετική θερμοκρασία από την άλλη.

Όπως σημειώνει το MIT News, μια ομάδα στο ΜΙΤ ανακάλυψε έναν πρωτοποριακό τρόπο μετατροπής των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας σε ηλεκτρική ενέργεια, μόνο που, αντί να απαιτούνται δύο θερμοκρασίες την ίδια στιγμή, το σύστημα αυτό εκμεταλλεύεται τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο περιβάλλον οι οποίες συμβαίνουν κατά τον κύκλο ημέρας- νύχτας.

Το εν λόγω σύστημα, στο οποίο δόθηκε το όνομα θερμικό αντηχείο (thermal resonator) θα μπορούσε να επιτρέψει τη συνεχή, μακροχρόνια λειτουργία συσκευών που λειτουργούν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, χωρίς να απαιτούνται άλλες πηγές ενέργειας ή μπαταρίες. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Nature Communications, από τον τελειόφοιτο φοιτητή Αντόν Κοτρίλ, τον καθηγητή Χημικών Μηχανικών Μάικλ Στράνο και άλλα επτά άτομα από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΜΙΤ. 


«Φτιάξαμε το πρώτο θερμικό αντηχείο. Είναι κάτι που μπορεί να κάθεται σε ένα γραφείο και να παράγει ενέργεια φαινομενικά από το τίποτα. Όλοι περιβαλλόμαστε από διακυμάνσεις θερμοκρασίας όλων των διαφορετικών συχνοτήτων συνέχεια. Αυτές είναι μια πηγή αστείρευτης ενέργειας», ανέφεραν σχετικά.

Αν και τα επίπεδα ενέργειας που παράγονται από το νέο σύστημα μέχρι τώρα είναι μέτρια, το πλεονέκτημα είναι πως δεν απαιτείται απευθείας ηλιακό φως, καθώς παράγει ενέργεια χάρη στις αλλαγές του περιβάλλοντος, ακόμα και υπό σκιά. Αυτό σημαίνει πως δεν επηρεάζεται από τα σύννεφα, τον αέρα κ.λπ., και μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε αυτό είναι βολικό, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές.


Πηγή: nooz.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια