Τρώτε τακτικά ψάρια; Καλά κάνετε αναφέρουν οι ερευνητές! Από τι σας προστατεύει;


Αν είστε από τα άτομα που τρώτε τακτικά ψάρια, φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης.

Αυτό διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον προσεχή Απρίλιο.

Όπως έγινε επιπλέον φανερό από τη μελέτη, και η ποσότητα των ψαριών που καταναλώνει κανείς φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Οι ερευνητές του συστήματος υγείας Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που τρώνε ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή μια με τρεις φορές το μήνα και παίρνουν καθημερινά συμπληρώματα ιχθυελαίων, έχουν 45% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης συγκριτικά με άτομα που τρώνε μικρότερες ποσότητες και δεν παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου.

«Η μελέτη μας δείχνει μια ακόμα καλή επίδραση της διατροφής με ψάρια και θαλασσινά», εξηγεί η Δρ Αννετ Λανγκερ-Γκουλντ, συγγραφέας της έρευνας και συμπληρώνει ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών έχει ήδη διαπιστωθεί ότι μειώνει και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η αμερικανική μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για πάνω από 1.100 άτομα από τη Νότια Καλιφόρνια, κατά μέσο όρο 36 ετών. Οι μισοί είχαν διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση σε πρώιμο στάδιο ή κλινικά απομονωμένο σύνδρομο.

Επίσης, οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία για 13 γενετικές μεταλλάξεις σε μια δέσμη ανθρώπινων γονιδίων που είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων. Δύο από τις 13 μεταλλάξεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης ανεξαρτήτως της κατανάλωσης ψαριών. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετικό πλεονέκτημα στη ρύθμιση των λιπαρών οξέων.

«Τα ω-3 είναι γνωστό ότι έχουν νευροπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση, κάτι που πιθανόν να παρέχει προστασία και έναντι της εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης», εξηγεί η Δρ Λανγκερ-Γκουλντ.

Και σπεύδει να συμπληρώσει ότι η έρευνα δεν εστίασε σε άτομα με πιο προηγούμενου σταδίου νόσο. Αλλά εικάζει ότι αφού τα ω-3 είναι γνωστό ότι προστατεύουν από την καρδιακή νόσο και τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση που έχουν και καρδιακή νόσο είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αναπηρίας, η κατανάλωση ψαριών μπορεί να είναι επιβοηθητική.

«Η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών είναι σε κάθε περίπτωση προτιμότερη από τη λήψη ω-3 λιπαρών οξέων σε μορφή συμπληρώματος διατροφής», υπογραμμίζει.


Πηγή: health.in.gr
_