Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Αθώα» συμπτώματα ενός επερχόμενου εγκεφαλικού! Ποια είναι;



Υπάρχουν ορισμένα «αθώα» συμπτώματα που σε προειδοποιούν για εγκεφαλικό επεισόδιο και δεν σου περνάνε κάν από το μυαλό!

Είναι εξάλλου γνωστό ότι η καλύτερη άμυνα του οργανισμού σου είναι να «πιάσεις» νωρίς αυτά τα συμπτώματα και να ζητήσεις γρήγορα βοήθεια. Εάν υπάρχει μια ξαφνική εμφάνιση ενός νέου νευρολογικού συμπτώματος που επηρεάζει τη μία πλευρά του σώματος, τότε θα πρέπει να ζητήσεις αμέσως βοήθεια. Μπορεί να είναι μια ημικρανία ή κάτι άλλο μη ανησυχητικό, αλλά πρέπει πάντα να το τσεκάρεις.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα «αθώα» συμπτώματα που σε προειδοποιούν για εγκεφαλικό;

Νιώθεις αδύναμη ή μουδιασμένη τη μια πλευρά του σώματός σου

Αν ξαφνικά νιώθεις ότι η μια πλευρά του σώματός σου (ειδικά ο ώμος και το πόδι) είναι αδύναμη ή μουδιασμένη, τότε αυτό μπορεί να είναι πραγματικά ένα σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου. Γιατί μόνο στη μια πλευρά του σώματος; Γιατί, όπως εξηγεί η Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών, κάθε πλευρά του εγκεφάλου σου επηρεάζει την αντίθετη πλευρά του σώματός σου. Έτσι, αν έχεις αιμορραγία στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου σου, η αριστερή πλευρά του σώματός σου θα παρουσιάσει τα συμπτώματα.

Μια πλευρά του προσώπου σου «πέφτει»

Και πάλι η πλευρά του εγκεφάλου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα θα καθορίσει και ποια πλευρά του προσώπου σου θα εμφανίσει το σύμπτωμα. Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε «πέφτει»; Εννοούμε πως ξαφνικά νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τις εκφράσεις και αυτό είναι ανησυχητικό.

Δυσκολίες στο διάβασμα ή στην κατανόηση μιας ομιλίας

Η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου σου ελέγχει τη γλώσσα, οπότε αν αντιμετωπίσεις ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ίσως έρθεις αντιμέτωπος με την απώλεια κατανόησης ή έκφρασης. Το μυαλό σου αδυνατεί να επεξεργαστεί τις λέξεις κι έτσι επηρεάζεται ο τρόπος που μιλάς και η ικανότητά σου να καταλάβεις κάτι που λέει κάποιος.

Σοβαρός πονοκέφαλος

Αν έχεις έναν πολύ σοβαρό πονοκέφαλο είναι πιθανό να υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο κι επομένως χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, δεν μιλάμε για τους καθημερινούς σου πονοκεφάλους που μπορεί να οφείλονται σε οτιδήποτε άλλο. Αν μπορείς να τον περιγράψεις ως το χειρότερο πονοκέφαλο της ζωής σου ή αν συνοδεύεται από μια μη ελεγχόμενη κίνηση του ματιού, τότε πρέπει να το ελέγξεις.

Προβλήματα στο περπάτημα

Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα και απώλεια συντονισμού. Αν παράλληλα, έχεις και μούδιασμα στον ώμο και στο πόδι, τότε αυτά αποτελούν συμπτώματα για εγκεφαλικό και πρέπει να δώσεις προσοχή.


Πηγή: ipop.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια