Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συνέδριο για τις «Εκπαιδεύσεις για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας», στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας


Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, συμμετείχε στο 3ο Συνέδριο για τις «Εκπαιδεύσεις για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018.

 

Συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, o Διευθυντής του ΚΕΜΕΑ, Γιάννης Ταφύλλης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης, εκπρόσωποι από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Λιμενικό Σώμα και από Φορείς και Οργανισμούς του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

 


Σκοπό της συγκεκριμένης δράσης αποτελεί η ενίσχυση της ασφάλειας των Κρίσιμων Υποδομών της χώρας μας, μέσω μίας ειδικά σχεδιασμένης εκπαίδευσης, η οποία επικεντρώνεται στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και πληροφοριών καθώς και στην αύξηση της ετοιμότητας των επαγγελματιών που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία τους.

 

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είχαν ως εξής:

•Η πολιτεία και οι σύγχρονες προκλήσεις στην προστασία των κρίσιμων υποδομών,

•Πρωτοβουλίες του ΚΕΜΕΑ προς μία κοινή στρατηγική ασφάλειας των υποδομών ζωτικής σημασίας, και

•Η προστασία των υποδομών μεταφορών και ενέργειας μέσα από την εκπαίδευση των στελεχών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 


Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ συμμετείχε ως εισηγητής στο πάνελ των Γενικών Γραμματέων, και στην ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

«Αναφορικά τώρα με τις εκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, η προστιθέμενη αξία για τα στελέχη από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, αλλά και τις υπηρεσίες του στενού αλλά και ευρύτερου  δημόσιου τομέα, ήταν σημαντική. Τα στελέχη εξοικειώθηκαν με τις έννοιες της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας και μέσα από προσεγγίσεις ιδιαίτερου επιχειρησιακού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, είχαν την ευκαιρία για εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

 

Οι εποχές που ζούμε είναι εξαιρετικά μεταβαλλόμενες και ρευστές λόγω των διαρκώς μεταβαλλόμενων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών συνθηκών, αλλά και των γεωπολιτικών αναταραχών σε μια σειρά από χώρες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται και ιδιαίτερα κοντά μας.

 

Η έννοια του «Hybrid Warfare» έχει μπει πια στο λεξιλόγιο μας. Κάθε κρατική υπόσταση που σέβεται  τον εαυτό της πρέπει πια να προσημειώνει και να προετοιμάζεται για τις συνέπειες ενός «υβριδικού πολέμου». Για κάποιους αυτός ο υβριδικός πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει ανάμεσα σε μεγάλα κράτη με τα απόνερα να φτάνουν και σε χώρες όπως η Ελλάδα. Αυτό όμως είναι μια άλλη συζήτηση. Πρώτα ας επικεντρωθούμε στην προστασία των ζωτικών υποδομών που και αυτές όμως θα αποτελέσουν στόχο ενός πιθανού μελλοντικού υβριδικού πολέμου.

 

Είναι γεγονός ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση που προέκυψε από το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, επιτάσσει τη συνεχή εγρήγορση και παρακολούθηση των επιπτώσεων της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού. Ο προσανατολισμός πολλών «απόκληρων» των κοινωνιών προς την θρησκευτική ή πολιτική τρομοκρατία αλλά ακόμα και η γενικότερη επιλογή πολλών κρατών προς την χρήση στρατιωτικών μέσων για την επίτευξη οικονομικών και πολιτικών στόχων, αναντίρρητα οδηγεί στον άμεσο, ουσιαστικό και ρεαλιστικό σχεδιασμό των αντιμέτρων. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως σε μια περίπτωση σοβαρής κρίσης, η επιβίωση της χώρας θα κριθεί από την λειτουργία των υποδομών.

 

Όλες αυτές οι συνθήκες δημιουργούν μια επιτακτική ανάγκη για συνεργασία και διαρκή αλληλεπίδραση, ανάμεσα σε όλους τους αρμόδιους Φορείς, υπεύθυνους για θέματα ασφάλειας των ζωτικών υποδομών, όπως η Ελληνική Αστυνομία, η Ε.Υ.Π., η Πυροσβεστική, το Λιμενικό και τους υπεύθυνους λειτουργίας των υποδομών ζωτικής σημασίας, ενδεικτικά αναφέρω, Εταιρίες που διαχειρίζονται τους αερολιμένες, Αττικό Μετρό, Νοσοκομεία, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.α.

 

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πραγματοποίηση ασκήσεων επί χάρτου, σε κάθε υποδομή ξεχωριστά και στην ανάγκη να καταστούν κοινωνοί της προσπάθειας αυτής όλοι οι εργαζόμενοι. Μόνο αν ο καθένας ξεχωριστά, καταλάβει ότι δεν μπορούμε να μεταθέτουμε την ευθύνη στους άλλους, θα μπορέσουμε να προοδεύσουμε. Είμαστε πολλοί λίγοι για να αδιαφορούμε.

 

Βασική παράμετρος για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και ο συντονισμός των ενεργειών μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων στη βάση ενός ενιαίου σχεδίου για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των  υποδομών της χώρας, με έμφαση στις περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων και απρόβλεπτων απειλών.

 

Ολοκληρώνοντας, θέλω απλά να σας πω, ότι προσωπική μου άποψη είναι, ότι η ουσιαστική παράμετρος για την επιτυχία αυτών των δράσεων, είναι η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης, ο συντονισμός όλων των αρμοδίων Φορέων και Υπηρεσιών, η κοινή χρήση της τεχνογνωσίας, που έχουν ήδη αποκτήσει όλα τα εκπαιδευόμενα στελέχη και η πεποίθηση ότι ο καθένας μας ξεχωριστά αλλά και σε συνεργασία, θα συμμετάσχει ενεργά στο έργο της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας.

 

Εύχομαι σε όλους σας το συνέδριο αυτό να αποτελέσει την απαρχή για μια γενικότερη ευαισθητοποίηση σας».


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια