Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς μπορούμε να πείσουμε τα παιδιά μας να τρώνε υγιεινά;


Η υγιεινή διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική για την πορεία στην υγεία μας και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας.

Θέτοντας το σωστό παράδειγμα, από μικρή ηλικία, το παιδί σας θα μεγαλώσει κάνοντας έξυπνες επιλογές για τη διατροφή του, αλλά και αναπτύσσοντας μια υγιή σχέση με το φαγητό. Πώς θα το καταφέρουμε όμως αυτό;

Μην περιορίζετε

Μην περιορίζετε ποτέ τα φαγητά που μπορεί να φάει το παιδί σας, καθώς αυτό απλά θα κάνει το «απαγορευμένο» φαγητό να φαίνεται ακόμα πιο επιθυμητό από το παιδί σας. Επίσης, αυξάνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας διατροφικής διαταραχής. Μην περιορίζετε τις επιλογές του, λοιπόν, αλλά δώστε έμφαση σε υγιεινές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Έχετε πάντα πρόχειρο κάτι υγιεινό

Τα παιδιά συνήθως τρώνε ό,τι υπάρχει διαθέσιμο. Συνεπώς, το να έχετε ένα μεγάλο μπολ στην κουζίνα γεμάτο με φρέσκα φρούτα, όπως μήλα ή μπανάνες, θα βοηθήσει το παιδί σας να συνηθίσει να κάνει σωστές επιλογές για σνακ όταν πεινάει. Προφανώς, πρέπει να ακολουθείτε τους ίδιους κανόνες κι εσείς, μιας και το παιδί μιμείται αυτά που σας βλέπει να κάνετε.


Μην χρησιμοποιείτε τις λέξεις «καλό» και «κακό»

Δεν υπάρχουν καλά ή κακά φαγητά. Συσχετίστε τα φαγητά με τα συστατικά τους, μιλήστε στο παιδί σας για τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες, και πώς του δίνουν ενέργεια και κάνουν το δέρμα και τα μαλλιά του λαμπερά. Φτιάξτε τους ένα υγιεινό και πλήρες πρωινό, ώστε να ξέρουν πως το «καλό» στην πραγματικότητα σημαίνει «υγιεινό».

Δώστε τον κατάλληλο έπαινο

Όταν το παιδί σας κάνει σωστές επιλογές στο φαγητό του, πείτε του ότι αισθάνεστε περήφανοι για εκείνο. Πείτε του ότι έκανε έξυπνη επιλογή και πως θέλετε να το δείτε να συνεχίσει έτσι.

Μην γκρινιάζετε

Μην κάνετε παράπονα στο παιδί σας αν δεν τρώει σωστά. Καλώς ή κακώς, τα παιδιά δεν μπορούν να γλυτώσουν από τις ανθυγιεινές επιλογές (είναι παντού γύρω μας!) και όσο πιο γρήγορα το αποδεχτείτε, τόσο πιο σύντομα θα σταματήσετε να επηρεάζεστε. Επίσης, φτιάξτε υγιεινές εκδοχές από ανθυγιεινά πιάτα, για να του δείξετε πως είναι εξίσου νόστιμα, όπως για παράδειγμα ψητές πατάτες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις τηγανητές.


Μην χρησιμοποιείτε ποτέ το φαγητό ως βραβείο

Τεράστιο λάθος και ίσως ο πιο σύντομος δρόμος για να αναπτύξει το παιδί σας μια εντελώς τοξική σχέση με το φαγητό. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία ή σε άλλες διατροφικές διαταραχές.

Φάτε βραδινό μαζί του

Τα οικογενειακά τραπέζια είναι εκπληκτικός τρόπος για να δεθείτε ως οικογένεια και να μιλήσετε για πράγματα που σας απασχολούν. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε βραδινό με την οικογένειά τους, καταναλώνουν πιο θρεπτικό φαγητό, αλλά και αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο παραβατικής συμπεριφοράς στην εφηβεία.

Ετοιμάστε τα πιάτα στην κουζίνα

Αντί να βγάζετε μια μεγάλη πιατέλα στο τραπέζι, ετοιμάστε τα πιάτα στην κουζίνα. Έτσι, μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα τι θα υπάρχει στο πιάτο, όπως και την ποσότητα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να προσέχετε και το δικό σας βάρος.

Δώστε έλεγχο στα παιδιά

Μην αποκλείετε το παιδί από τη διαδικασία της μαγειρικής και της επιλογής του φαγητού. Ρωτήστε το τι θα ήθελε να φάει. Μια καλή ιδέα είναι να του δώσετε να δοκιμάσει πολλές διαφορετικές τροφές και να του ζητήσετε να τις βαθμολογήσει, όπως στο σχολείο. Αν κάποια υγιεινή τροφή, όπως ένα λαχανικό, πάρει καλή βαθμολογία, ξεκινήστε να το χρησιμοποιείτε πιο συχνά στα πιάτα σας. Τέλος, είναι υπέροχη ιδέα να μαγειρεύετε με το παιδί σας, δίνοντάς του να κάνει τις πιο απλές και ασφαλείς δουλειές. Όχι μόνο θα περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί του, αλλά σίγουρα θα μεγαλώσει και θα είναι ένας ενήλικας που μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του στην κουζίνα.


Πηγή: iatronet.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια