Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κάσιους: Ο αγαπημένος ξηρός καρπός με τα αμέτρητα θρεπτικά συστατικά


Για πολλούς αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι είναι και από τους πιο θρεπτικούς.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο φτιάξαμε αυτόν το μικρό οδηγό, για να μάθουμε ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα θαυματουργά κάσιους.

Μόλις 28 γραμμάρια αυτών των ξηρών καρπών μπορούν να μας προσφέρουν τα εξής θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με την καθημερινή μας αναγκαία δόση:
  • 31% του χαλκού
  • 23% του μαγγανίου
  • 20% μαγνησίου
  • 17% του φωσφόρου
  • 10% του σιδήρου
  • 8% του σεληνίου
  • 5% της βιταμίνης Β6

Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, θα πάρουμε και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεΐνης, αλλά και μονο- και πολυακόρεστων λιπαρών.

Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συσχετιστεί -μέσα από αρκετές κλινικές μελέτες- με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιοπάθειας και θνησιμότητας, αλλά και με αυξημένα επίπεδα ενέργειας, χαμηλότερο βάρος και καλύτερη υγεία.

Τα λιπαρά που βρίσκουμε στα κάσιους ελαττώνουν την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, με αποτέλεσμα να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Nutrition» έδειξε πως ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου ελαττώνεται κατά 37% για τους ανθρώπους που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Το μαγνήσιο που περιέχουν παίζει σημαντικό ρόλο σε περισσότερες από 300 λειτουργίες του οργανισμού, μέσα στις οποίες ο μεταβολισμός και η σύνθεση λιπαρών και πρωτεϊνών. Τέλος, το μαγνήσιο έχει μυοχαλαρωτική δράση.


Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει πως η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθάει και στο χάσιμο βάρους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition» σημείωσε ότι σε μια περίοδο οκτώ χρόνων, οι γυναίκες που συμμετείχαν και δεν κατανάλωναν καθόλου συχνά ξηρούς καρπούς έπαιρναν περισσότερο βάρος σε σχέση με όσες έτρωγαν ξηρούς καρπούς δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Τα κάσιους είναι, επίσης, πλούσια σε χαλκό, από τις λίγες τροφές, μάλιστα, που τον περιέχουν σε μεγάλη συγκέντρωση. Αν φροντίζουμε να λαμβάνουμε αρκετό χαλκό από τη διατροφή μας, τότε είμαστε σίγουροι ότι τα οστά μας προφυλάσσονται εναντίον της οστεοπόρωσης. Επίσης, ο χαλκός παίζει ρόλο στη διατήρηση του κολλαγόνου μας και στην αντικατάστασή του. Το μαγνήσιό τους, τέλος, βοηθάει και αυτό τα οστά μας, καθώς ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά.


Πηγή: iatronet.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια