Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Η απέλαση του οχτάωρου….» - του Κοκονά Αριστείδη

Φτάνεις στο Αστυνομικό Τμήμα και ξεκινάς την βάρδια σου, χίλιες δύο εκκρεμότητες, εγκλεισμοί, προσαγωγές, παράπονα, αυτόφωρα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Τα τηλέφωνα σπάνια
ησυχάζουν για πάνω από μερικά λεπτά κατά την διάρκεια της ημέρας. Μόλις ξεκινάς να βάλεις τα πράγματα σε μία σειρά έρχεται το γνωστό πλέον τηλεφώνημα από την προϊστάμενη Διεύθυνση που σε ρωτά αν ασχολείσαι με κάτι. Συνήθως το τηλεφώνημα αυτό ακολουθούν από δύο μέχρι πέντε λαθρομετανάστες, αν και τις τελευταίες μέρες έτυχε να είναι μέχρι και εφτά, που θα μεταφερθούν στην Υπηρεσία σου από το Αστυνομικό Μέγαρο, το γνωστό πλέον «περιστύλιο», όπου παραδόθηκαν, ώστε να τους «ετοιμάσεις» για να μεταφερθούν σε κάποιο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης για απέλαση.
Τα ίδια τα Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης με δυσκολία ανταπεξέρχονται στις ροές και οι συνάδελφοι και εκεί κάνουν υπεράνθρωπό αγώνα. Οπότε και πάλι ο κλήρος πέφτει στα Αστυνομικά Τμήματα που πέρα από τις αμέτρητες αρμοδιότητες που έχουν μαζέψει τα τελευταία χρόνια πρέπει να αναλάβουν και αυτό. Πολλές φορές ανάμεσα στα άτομα αυτά βρίσκονται μικρά παιδιά, πολλές φορές δεν γνωρίζουν καμία άλλη γλώσσα πέρα από την μητρική τους και άλλες φορές είναι αντιδραστικοί. Πάντα όμως είναι πεινασμένοι, αυτός είναι και ο λόγος που παραδίδονται στην τελική.
Φυσικά οι πολίτες που έρχονται να εξυπηρετηθούν βαριανασαίνουν, γκρινιάζουν, παραπονιούνται καθώς ο μόνος αστυνομικός που μπορεί να τους εξυπηρετήσει είναι ο Αξιωματικός Υπηρεσίας και αυτός είναι απασχολημένος. Αν τύχει κάτι επείγον και χρειαστεί ο ΑΞ.ΥΠ. να βγει εκτός για προανάκριση η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει. Αυτό γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο κατά τις βραδινές ώρες, όταν ο Αξιωματικός Υπηρεσίας είναι μόνος του και του φέρνουν αρκετά άτομα. Πόσο λογικό είναι τώρα να μεταφέρεις άτομα που παραδίδονται στο Αστυνομικό Μέγαρο, που όλες τις ώρες πολυάριθμοι συνάδελφοι είναι μέσα, στα Αστυνομικά Τμήματα, που σπάνια έχουν πάνω από ένα άτομο στο γραφείο του Αξιωματικού Υπηρεσίας, και ακόμα πιο σπάνια έχουν σκοπό κρατητηρίων, δεν θα το σχολιάσω.
Τις τελευταίες μέρες δυστυχώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο τα άτομα αυτά να παραμένουν στα τμήματα για πάνω από 15 ώρες, χωρίς αυτά να ερωτώνται φυσικά αν διαθέτουν επαρκή και κατάλληλο προσωπικό και χώρους, για να τους φυλάξουν. Και το κατάλληλο προσωπικό το αναφέρω γιατί όταν υπάρχει γυναίκα Αξιωματικός Υπηρεσίας χωρίς άντρα σκοπό ή σκοπό κρατητηρίων, είναι τουλάχιστον επικίνδυνο να της στείλεις 4 άντρες κρατούμενους, χωρίς να γνωρίζεις καν πότε θα φύγουν και οι οποίοι μετά από μερικές ώρες θα γίνουν αντιδραστικοί.
Όπως επίσης είναι αδιανόητο να προσπαθεί οποιοσδήποτε να φορτώσει μία εφταμελή οικογένεια σε έναν Αξιωματικό Υπηρεσίας ενός Αστυνομικού Τμήματος, χωρίς να έχει φροντίσει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προηγουμένως. Να έχει φροντίσει για επαρκή προσωπικό που θα μείνει μαζί του και όχι απλά θα μεταφέρουν τα άτομα καθώς επίσης να υπάρχει και ένας κατάλληλος χώρος για αυτούς.
Όλα τα Αστυνομικά Τμήματα αλλά ειδικά αυτά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό των αφίξεων, έχουν φτάσει στο όριο τους. Ένα τμήμα, με έναν ΑΞ.ΥΠ. ανά 8ώρο φτάνει να περαιώνει 45 υποθέσεις απελάσεων τον μήνα, που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 100 άτομα. Από εδώ και μόνο φαίνεται το μέγεθος του προβλήματος. Θα βρεθεί μία λύση ή πρέπει να γίνει μία «στραβή» για να λύσουμε τελικά πρόβλημα;
Μήπως ήρθε η στιγμή να δημιουργηθεί μία ενδιάμεση Υπηρεσία «πρώτης παραλαβής» ώστε να λειτουργεί ως ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στις αφίξεις και τα ΤΔΜ και να ασχολείται μόνο με αυτό; Με το καλοκαίρι να πλησιάζει και την έκρυθμη κατάσταση της γειτονικής χώρας οι αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν. Η πολιτεία πρέπει να βρει έναν χώρο που να πλήρη τις προϋποθέσεις υποδοχής ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας και ίσως θα έπρεπε να υπάρχει διερμηνέας αλλά και ψυχολόγος διαθεσιμος στον χώρο αυτό.
Οι Υπηρεσίες πρώτης γραμμής πρέπει να ενισχυθούν άμεσα και όχι με αποσπάσεις του ενός μήνα. Η αναδιάρθρωση δεν αύξησε δυστυχώς την δύναμη, απλά φορτώσαμε στα ίδια άτομα διπλή και τριπλή δουλειά, που πλέον δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους. Πόσο ακόμα θα αντέξουν οι Υπηρεσίες αυτές;

Κοκονάς Αριστείδης
Αντιπρόσωπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Μέλος του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια