Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στο μικροσκόπιο οι τίτλοι σπουδών όλων των αστυνομικών


Αναδημοσιεύουμε έρευνα από την εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ: Ο Γιώργος Δ. ήταν ένας από τους καλύτερους συνοριοφύλακες στην υπηρεσία της Δυτικής Μακεδονίας. Όλοι μιλούσαν με τα
καλύτερα λόγια στην υπηρεσία του καθώς ήταν τυπικός και πάνω απ όλα αποτελεσματικός. Άλλωστε τα δεκάδες περιστατικά που είχε χειριστεί στις ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα ήταν η καλύτερη απόδειξη. Κινδυνεύει όμως να βρεθεί εκτός Ελληνικής αστυνομίας…
Στα παλιά χρόνια, τότε που για να προσληφθείς στο Δημόσιο αρκούσε να έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη» κανείς δεν ενδιαφερόταν και δεν ζητούσε «χαρτιά και δικαιολογητικά». Ο… «μπάρμπας» ήταν αρκετός για να «τρυπώσεις» σε μια οποιαδήποτε υπηρεσία του δημοσίου.
Τα χρόνια πέρασαν και το ελληνικό κράτος αποφάσισε να γίνει «κράτος» και να ελέγξει αν όντως οι υπάλληλοι του είχαν στην κατοχή τους γνήσιους τίτλους σπουδών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, πιστοποιητικά ξένων γλωσσών ακόμα και απολυτήρια σχολείου.

Η ΕΛ.ΑΣ ΑΥΤΟ-ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ
Στην διαδικασία αυτή δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει και η Ελληνική Αστυνομία η οποία είναι «θεματοφύλακας» της νομιμότητας στη χώρα μας. «Η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίθηκε άμεσα στις επιταγές του άρθρου 28 του Ν. 4305/2014 και των εφαρμοστικών εγκυκλίων, προβαίνοντας στη διαδικασία ελέγχου γνησιότητας των δικαιολογητικών πρόσληψης του συνόλου του ένστολου προσωπικού» ανέφερε στο «ΧΩΝΙ» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο έλεγχος λοιπόν δεν «έβγαλε λαβράκια» αλλά έδειξε ότι ακόμα και σε αυτόν τον τομέα του ελληνικού δημοσίου υπήρχαν κάποιοι που δεν χρησιμοποίησαν την νόμιμη οδό αλλά θέλησαν να «μπουν από το παράθυρο». Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους 52655 χιλιάδες αστυνομικούς, άνδρες και γυναίκες, «έχουν εκδοθεί 81 αποφάσεις ανάκλησης διορισμού για εν ενεργεία και 2 για συνταξιοδοτηθέν ένστολο προσωπικό».
Ενδιαφέρον έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία εντοπίστηκαν στον έλεγχο που έκαναν οι υπηρεσίες της αστυνομίας. «Οι περιπτώσεις αφορούν
στην κατάθεση μη γνησίου απολυτηρίου Λυκείου,
απολυτηρίου Λυκείου με παραποιημένο γενικό βαθμό απολύσεως
και άλλων πρόσθετων προσόντων, όπως π.χ. άδειας ικανότητας οδήγησης, για τα οποία έλαβαν επιπλέον μοριοδότηση».
Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος και αντιπροσωπεύει μόλις το 1,5% του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στους κόλπους της αστυνομίας ωστόσο δεν αποκλείεται να αυξηθεί καθώς «η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μόλις μας αποσταλούν οι απαντήσεις για την επαλήθευση της γνησιότητας των πτυχίων ξένων γλωσσών από τους αποκλειστικούς φορείς πιστοποίησης (π.χ. Βρετανικό Συμβούλιο), με τους οποίου η Υπηρεσία μας υπέγραψε ή πρόκειται να υπογράψει σύντομα αντίστοιχη σύμβαση παροχής υπηρεσιών».

ΤΟ ΣΤΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟ 15 ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ…18
Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έλεγε στο «ΧΩΝΙ» ότι «οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν αστυνομικούς που υπηρετούν πριν το 1995. Τότε ήταν η πρώτη χρονιά που η είσοδος στην αστυνομία έγινε μέσω πανελληνίων εξετάσεων και έτσι οι βαθμοί δεν μπορούσαν να αλλοιωθούν ή να παραποιηθούν. Γι αυτό είδαμε και περιπτώσεις αστυνομικών με 25 και 30 χρόνια υπηρεσίας, και πολλές φορές σε μάχιμες θέσεις, να τίθονται εκτός Σώματος. Επίσης, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν ειδικούς φρουρούς ή συνοριοφύλακες οι οποίοι εντάχθηκαν στην αστυνομία βάσει τυπικών προσόντων με αποτέλεσμα να δούμε βαθμούς σε απολυτήρια από 15 να γίνονται 18 με την βοήθεια του… στυλό». Σε αυτές τις περιπτώσεις ο νομοθέτης είναι σαφής και σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του ν. 4305/2014  «ειδικά με τη διαπίστωση ότι ανευρίσκεται στο προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου πλαστό, νοθευμένο ή παραποιημένο έγγραφο στοιχειοθετείται πειθαρχικό παράπτωμα διαρκούς χαρακτήρα, διατηρουμένης της παράνομης καταστάσεως η οποία δημιουργήθηκε με την κατάθεση του εγγράφου».
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αστυνομικοί που εντοπιστήκαν να έχουν στον φάκελο τους κάποιο κενό ή παραποιημένο πιστοποιητικό προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη θέλοντας να δικαιολογηθούν ή πολλές φορές να πείσουν το δικαστήριο ότι δεν είναι ευθύνη τους. «Οι θιγόμενοι πρώην αστυνομικοί έχουν προσφύγει στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης ανάκληση διορισμού τους και την επαναφορά τους στο Σώμα. Η Υπηρεσία μας εκθέτει με σαφήνεια και πληρότητα τις απόψεις της Διοίκησης ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων και αναμένει την εξέλιξη των υποθέσεων» απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε κάποιες περιπτώσεις που έχουν ήδη εκδικαστεί στα δικαστήρια υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον των αστυνομικών και μάλιστα εισαγγελείς έχουν προτείνει από την επιστροφή των χρημάτων, την μη χορήγηση σύνταξης και εφάπαξ ενώ οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί αφορούν μέχρι και απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια