Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ξυπνάς το βράδυ και δεν μπορείς μετά να κοιμηθείς; Τι συμβαίνει;



Κι εκεί που απολάμβανες έναν γλυκό και ήρεμο ύπνο, ξυπνάς στις 3 τα ξημερώματα και μετά δεν μπορείς να ξανακοιμηθείς.

Όσοι έχουν βιώσει ή συνεχίζουν να βιώνουν αυτήν την κατάσταση, γνωρίζουν ότι είναι η χειρότερη μορφή αϋπνίας. Τι την προκαλεί, όμως;

Γιατί, λοιπόν, ξυπνάω τα βράδια;

Το σενάριο είναι γνώριμο. Εκεί που υπολογίζεις οκτώ ωραιότατες ώρες ύπνου, πέφτεις να κοιμηθείς νυσταγμένος, κοιμάσαι σαν πουλάκι, ξυπνάς, κοιτάς το ρολόι και… είναι 3.00 το χάραμα. Γυρνάς από την άλλη, ξαναγυρνάς από την αρχική, μετράς πρόβατα, κατσίκια, τίγρεις να πηδάνε στεφάνια σε ζωολογικούς κήπους, αλλά τίποτα δεν πιάνει. Και πριν το καταλάβεις, έχεις χάσει δυο ώρες από τον πολύτιμο ύπνο σου. Τι φταίει, γιατρέ μου;
  1. Διψάς: Μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες μεταμεσονύχτιου ξυπνήματος αποτελεί ο αφυδατωμένος σου οργανισμός που ζητάει το νερό που του έχεις στερήσει. Και όχι, το να πιείς τρία ποτήρια νερό πριν πέσεις να κοιμηθείς δεν είναι λύση, γιατί θα ξυπνάς για να πας τουαλέτα (άλλη συνηθισμένη αιτία). Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πίνεις αρκετό νερό μέσα στην ημέρα -τουλάχιστον ενάμισι λίτρο. Για καλό και για κακό, έχε και ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο το βράδυ, μήπως και καταφέρεις να ξανακοιμηθείς γρήγορα αν αποφύγεις το… ταξίδι ως την κουζίνα.
  2. Πεινάς: Σπανιότερο, αλλά συμβαίνει -κατά κανόνα, επειδή έχεις υποβάλλει τον εαυτό σου σε εξαντλητική δίαιτα. Κι επειδή όλοι ξέρουμε ότι τα μεσάνυχτα είναι η χειρότερη, αλλά και η πιο πιθανή, ώρα της ημέρας για παρασπονδίες, φρόντισε να τρως σωστά μέσα στην ημέρα και να αποφεύγεις να πηγαίνεις για ύπνο πεινασμένος. Δυστυχώ είναι λίγες οι πιθανότητες να σηκωθείς στις 4 το χάραμα και να φτιάξεις μια σαλάτα. Το πιθανότερο είναι ότι θα τσακίσεις ό,τι σοκολατένιο βρεις στο ψυγείο.
  3. Κρυώνεις: Ευτυχώς, η εποχή που θα πάψουμε να το συζητάμε αυτό είναι σχεδόν εδώ. Αν, παρ’ ελπίδα, διαβάσεις αυτές τις γραμμές έναν άλλο χειμώνα, με εξίσου λίγα λεφτά διαθέσιμα για θέρμανση, εμείς προτείνουμε να επενδύσεις σε μια καλή ηλεκτρική κουβέρτα, θα μας θυμηθείς.
  4. Το παράκανες με το αλκοόλ: Μια από τις κλασικότερες παρενέργειες του αλκοόλ, είναι να σε ξυπνάει στη μέση της νύχτας. Καμιά φορά πάει πακέτο με τρελή δίψα (λόγω της αφυδάτωσης που προκαλεί η υπερκατανάλωσή του), καμιά φορά όχι. Κάποιες έρευνες λένε ότι μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ ρίχνει τα επίπεδα μελατονίνης, της λεγόμενης και «ορμόνης του ύπνου», κάνοντάς μας να νομίζουμε ότι νυστάζουμε -εξ ου και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κοιμούνται ευκολότερα αν πιούν- ενώ στην πραγματικότητα είμαστε απλώς μεθυσμένοι, γι’ αυτό και ξυπνάμε 2-3 ώρες μετά.
  5. Έχεις παραεθιστεί στη νικοτίνη: Τρομακτικό, αλλά συμβαίνει, ιδίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Οι χρόνιοι καπνιστές συχνά ξυπνούν επειδή ο οργανισμός τους δεν αντέχει παραπάνω από 3-4 ώρες χωρίς νικοτίνη. Αν ξυπνάς κάθε βράδυ με έντονη επιθυμία για τσιγάρο, μάλλον είναι καλή ιδέα να αναζητήσεις τρόπους να κόψεις το κάπνισμα ή έστω να το περιορίσεις.
  6. Κοιμάσαι με ζωάκια: Όχι, δεν αναφερόμαστε στο έτερόν σου ήμισυ. Ειδικά οι γάτες, που είναι νυχτόβια ζώα, πιθανότατα θα ξυπνήσουν εκεί κατά τις 5.00 το πρωί για να ξυστούν/τεντωθούν/παίξουν με τα πλαστικά τους ποντίκια. Ακόμα κι αν η δικιά σου είναι το καλύτερο παιδί και δεν σου κάνει πατουσιά στη μύτη κάθε φορά που ξυπνάει, το έντονο ξύσιμο πάνω στο κρεβάτι σου πιθανότατα θα σε ξυπνήσει. Μήπως ήρθε η ώρα να της πάρεις ένα δικό της κρεβατάκι;
  7. Έχεις άγχος: Κι αν πεις ότι όλα τα άλλα κόβονται, το στρες είναι μάλλον ο χειρότερος από τους λόγους που μπορεί να σε ξυπνούν -και να σε κρατάνε ξύπνιο- τα βράδια. Δοκίμασε διαλογισμό (μη γελάς, υπάρχουν ακόμα και δωρεάν εφαρμογές στο κινητό που θα σε βοηθήσουν, όχι ακριβώς να γίνεις σαολίν μοναχός, αλλά τουλάχιστον να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς σωστά), δοκίμασε γιόγκα, άλλαξε δουλειά, άλλαξε χώρα… Ή έστω, κάνε υπομονή, και κάποια στιγμή θα περάσει. Κανείς δεν έζησε μια ολόκληρη ζωή αγχωμένος και άυπνος.


Πηγή: in2life.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια