Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σημαντική ανακάλυψη! Ερευνητές αναδημιουργούν πνεύμονα με βλαστοκύτταρα!


Μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία της νόσου των πνευμόνων ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες.

Με τη συγκεκριμένη ανακάλυψη επιτρέπεται στους ασθενείς με βλάβη των αναπνευστικών οργάνων να αναπνέουν κανονικά.

Ερευνητές της αναγεννητικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τονγκτζί σε συνεργασία με γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σανγκάης μεταμόσχευσαν με επιτυχία βλαστικά κύτταρα ενηλίκων για να ανασυγκροτήσουν τον προσβληθέντα πνεύμονα ενός ασθενούς. Τα βλαστοκύτταρα λήφθηκαν από τους βρόγχους του ασθενούς και εξετάσθηκαν εκατομμύρια φορές in vivo πριν από τη μεταμόσχευση. Μετά από τρεις έως έξι μήνες, αναπτύσσονται νέες κυψελίδες και βρόγχοι που βελτιώνουν τη λειτουργία των πνευμόνων. Τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας δημοσιεύθηκαν ως πρώτο θέμα στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Protein and Cell».

Ένας 67χρονος ασθενής ήταν ένας από τους πρώτους που υποβλήθηκε σε αυτήν τη διαδικασία. Πριν από δύο χρόνια, διαγνώστηκε με πνευμονική ίνωση, μια αναπνευστική νόσο στην οποία σχηματίζονται ουλές στους ιστούς του πνεύμονα, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή δύσπνοια. Η πνευμονική ίνωση χαρακτηρίζεται από μη αναστρέψιμη και προοδευτική βλάβη στον πνευμονικό ιστό και τα φάρμακα επιδρούν ελάχιστα. Ως εκ τούτου οι μεταμοσχεύσεις ήταν μέχρι σήμερα η μοναδική λύση στο πρόβλημα. Ωστόσο, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων είναι πολύ περιορισμένες λόγω έλλειψης δοτών. Ενδεικτικά το 2017 πραγματοποιήθηκαν μόνο 299 σε είκοσι κινεζικά νοσοκομεία.

Οι ασθένειες των πνευμόνων είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και το 11% των Κινέζων ηλικίας άνω των 40 ετών αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τους πνεύμονές του. Μετά από δύο χρόνια πειραμάτων σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα από τα επιθήλια αεραγωγών ήταν πιο αποτελεσματικά από άλλα. Τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότεροι από 80 ασθενείς με πρόβλημα στους πνεύμονες έχουν κάνει μεταμόσχευση με βλαστικά κύτταρα. Η ερευνητική αυτή ομάδα μελετά τώρα τρόπους αναγέννησης του ήπατος, των νεφρών και της μήτρας. Δηλώνουν μάλιστα ευτυχείς να βλέπουν πολλούς ασθενείς να αναρρώνουν γρήγορα και να επιστρέφουν στη κανονική τους ζωή.


Πηγή: newsbeast.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια