Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αλήθειες και ψέμματα για τις καταδρομικές επιθέσεις - Η ετοιμότητα της ΕΛΑΣ, ο βιασμός της λογικής και η "κατάργηση" της ΔΙΑΣ

Οι καταδρομικές επιθέσεις, αποτελούν εν ολίγοις τον ορισμό της ασύμμετρης απειλής.
 
Ας δούμε δύο διαφορετικές μεταξύ τους υποθέσεις.
 
Η πρώτη αφορά στην γνωστή τρομοκρατική την Δευτέρα 15 Απριλίου 2013, όταν έγινε μία διπλή βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Το αποτέλεσμα ήταν τρεις νεκροί και 264 τραυματίες από τους θεατές που βρίσκονταν στα δύο σημεία των βομβιστικών επιθέσεων. Οι προτεχνουργοί είχαν ελέγξει μία ώρα πριν από τον τερματισμό τα τελευταία 200 με 300 μέτρα της διαδρομής, ενώ αρκετές εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν διατεθεί σε μέτρα τάξεις και ασφάλειας. Γιατί η αιματηρή επίθεση δεν είχε αποτραπεί και γιατί τα δύο αδέλφια Τσαρνάεφ, Τσετσένοι μέλη της Αλ Κάιντα κατάφεραν να διαφύγουν από το σημείο της ενέργειας και μόνο από καθαρή σύμπτωση- συγκυρία (από δικούς τους μετέπειτα λάθος χειρισμούς) εντοπίστηκαν από το FBI; Οποιοσδήποτε μπορεί να ανατρέξει σε δεκάδες άλλες υποθέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που οι αρχές δεν κατάφεραν όχι μόνο να εμποδίσουν μια ενέργεια, αλλά οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν μέσα από τα χέρια τους;.
 
Υπόθεση δεύτερη. Στις 22 Οκτωβρίου, ομάδα ατόμων που επέβαιναν σε 40 μηχανάκια, εξαπούουν επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας Έθνος, στη λεωφόρο Συγγρού. Οι δράστες χτύπησαν δύο δημοσιογράφους, ευτυχώς ελαφρά κι έσπασαν τζαμαρίες με πέτρες και λοστούς και έριξαν μπογιές έσπασαν το αυτοκίνητο ενός εργαζόμενου, που ήταν σταθμευμένο έξω από το κτίριο. Στο σημείο βρισκόταν ένα περιπολικό, το πλήρωμα του οποίου που βρισκόταν εκεί για την φύλαξη των γραφείων, φεύγει. Η αναφορά εδώ για έναν επίσης προστατευόμενο στόχο, που όμως οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν έγκαιρα την παρουσία κα την πρόθεση των δραστών. Τότε όμως γιατί έφυγαν; Λιποψύχησαν ή ήταν αμνήμονες ως προς το εντεταλμένο καθήκον; Μια εύκολη κι ανέξοδη λογική κριτική, θα έκλεινε προς αυτή καθαυτή καθαυτή την εκδοχή. Η ετυμηγορία θα τους καταλόγιζε  δειλία. Ήταν όμως δειλοί, ή απλώς ρεαλιστές; Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Έμεναν κι ερχόταν αντιμέτωποι με μια ορδή φανατισμένων χούλιγκανς. Ποιες επιλογές θα είχαν για να προστατεύσουν τη ζωή τους; Το όπλο και οι εκφοβιστικοί πυροβολισμοί. Θα τους έκαμπταν ή θα τους εξαχρείωναν ακόμα περισσότερο; Κι αν από τα πυρά είχε δεχτεί κάποιος μια σφαίρα; Είτε σε ευθεία βολή κάποιος από τους δράστες, είτε από την καμπύλη της βολίδας κάποιος από τους περίοικους, όπως ο μικρός Μάριος από την μπαλωθιά στο Μενίδι; Κι αν είχε συμβεί κάτι από τα δύο τί θα γινόταν; Εδώ μπαίνουν δύο κυρίαρχα ζητήματα. Πρώτον, ότι σε μια τέτοια περίπτωση καταδρομικής επίθεσης τη διαχείριση την κρίνει και την ζυγίζει ο αστυνομικός που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και δεύτερον, η επιλογή μεταξή δύο αγαθών. Τη προστασία του κτιρίου ή την αποφυγή κινδύνου ζωής, των ίδιων και των πολιτών. Μάλλον υπερισχύει το υπέρτερο των δύο αγαθών, οπότε καλά έκαναν κι έφυγαν. Κι αυτό που έκαναν δεν ήταν απότοκο δειλίας, αλλά απόσταγμα σύνεσης, εμπειρίας κι αυτοπροστασίας. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ταυτοποιήθηκαν και κατηγορήθηκαν 17 χούλιγκαν του Ολυμπιακού.
 
Και γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Γιατί πρόκειται για δύο ασύμμετρες απειλές σε φυλασσόμενους στόχους που οι δράστες στη μία δεν γίνονται αντιληπτοί και στη δεύτερη γίνονται. Το αποτέλεσμα επί της ουσίας παραμένει το ίδιο. Ικανοποιήθηκε η στόχευση των δραστών.  

Ας δούμε τώρα τις 4 καταδρομικές επιχειρήσεις για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος και ξεσήκωσαν τη μήνη του υπουργού δημόσιας τάξης, όπως επίσης και την σκληρή κριτική από μερίδα των μέσων ενημέρωσης.

Για τη φύλαξη της Novartis έχουμε γράψει ήδη. Θ' αποτελούσε κατά την άποψη μας σκάνδαλο πρώτου μεγέθους η φύλαξη μιας πολυεθνικής εταιρείας. Ανεξαρτήτως της εμπλοκής ή όχι σε σκάνδαλο, μια πολυεθνική με τζίρους δισεκατομμυρίων θωρακίζεται αυτοτελώς και αν επιθυμεί επιπλέον αστυνομική δύναμη, αποζημιώνει σύμφωνα με το νόμο το σύνολο του αριθμού της παρεχόμενης αστυνομικής δύναμης όπως και των μέσων κίνησης. Σε μια Δημοκρατία προέχει η ασφάλεια του πολίτη και όχι των πολυεθνικών. Δυστυχώς στην χώρα μας κυριαρχεί η λογική του παραλόγου και της οπτικής της κριτικής σύμφωνα όχι με το δημόσιο συμφέρον, αλλά με βάση τον κανόνα της εφήμερης σκοπιμότητας και του εντυπωσιασμού. Ακόμα και το γεγονός ότι βρίσκονται σε καθεστώς φύλαξης 6 στελέχη της Novartis, εκτός των 3 προστατευόμενων μαρτύρων, κατά την άποψη του bloko.gr αποτελεί ζήτημα για το οποίο η αστυνομία οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Και να δώσει εξηγησεις στον πρώτο πολίτη που θα χτυπηθεί από τη μάστιγα της εγκληματικότητας και θ' αδυνατεί να του συμπαρασταθεί στο πρόβλημα του. Κι αυτό δεν είναι λαϊκισμός.

Για την επίθεση στα καταστήματα της Ερμού, πληροφορίες του bloko.gr σημειώνουν ότι υπάρχουν αναλυτικές καταγραφές για απόσυρση των περιπολιών της ΔΙΑΣ, εξαιτίας καταρρακτώδους βροχόπτωσης. Πάμε να δούμε και πάλι το διακύβευμα. Η ζωή ή ο σοβαρός τραυμαυτισμός ενός ή δύο δικυκλιστών αστυνομικών ή 5 ραγισμένες βιτρίνες; είναι προφανώς θέμα οπτικής, ιδεαλιστικού μπιχαβιορισμού και αναλόγως πρίσματος κριτικής σκοπιμότητας. Όπως μαθαίνουμε, η πορεία των περίπου 300 έως 400 αντιεξουσιαστών από τα Προπύλαια μέχτρι το Μοναστηράκι είχε ολοκληρωθεί αρκετή ώρα νωρίτερα  και οι διαδηλωτές είχαν διαλυθεί, κάτω μάλιστα από την πίεση του σφιχτού εναγκαλισμού τους από τα ΜΑΤ. Νωρίτερα, σε σύσκεψη για την συγκεκριμένη πορεία, είχε κατατεθεί η εκτίμηση (και όχι κάποια πληροφορία όπως διακινήθηκε) για χτύπημα καταστημάτων στην Ερμού. Είχε επιφοίτηση ο προφήτης; Η απάντηση είναι πως όχι. Έχει ξανασυμβεί και μάλιστα όχι μια φορά. Ακόμη κι έτσι, παρά τη διάλυση της συγκέντρωσης, οι επικεφαλής αξιωματικοί τοποθέτησαν 3 διμοιρίες πάνω στην Ερμού και χαμηλά σε Πανδρόσου και Αθηνάς, παγιδεύοντας έτσι την πιθανότητα μιας οργανωμένης εισβολής. Την ίδια ώρα, μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ και ένα περιπολικό, ανεβοκατέβαιναν την Ερμού για την πιθανότητα της πλάγιας παρείσφρυσης με διασταυρούμενες πορείες. Όμως έβρεξε (όποιος επιθυμεί μπορεί να ανατρέξει στις αναφορές) κι αποσύρθηκαν οι της ΔΙΑΣ. Πόσος χρόνος απαιτείται για να διατρέξει ένα περιπολικό την Ερμού, να κάνει αναστροφή και να επιστρέψει; Όλοι όσοι στοιχειωδώς ασχολούνται με την οργάνωση των καταδρομικών επιθέσεων των αντιεξουσιαστών, γνωρίζει ότι μπαίνουν παρατηρητές. Η καταδρομική επίθεση από τα 10 έως 15 το πολύ άτομα διάρκεσε 31 δευτερόλεπτα. Και να διακτινίζονταν οι αστυνομικοί με το περιπολικό, ήταν πρακτικά αδύνατο ν αποτρέψουν την ενέργεια. Όσο για τις δύο προσαγωγές των μουσκεμένων μέχρι το κόκκαλο Γερμανών τουριστών (;) ας κρατήσουμε μικρο καλάθι. Κι αυτό επειδή ουδείς έψαξε πόσο χρόνο βρισκονται στην χώρα μας, γιατί σε μια άδεια Ερμού από διερχόμενους εξαιτίας της βροχής ήταν σε παράπλευρο δρόμο και καθώς έχουμε δει αρκετούς αλλοδαπούς δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και Γερμανούς να συγκαταλέγονται μεταξύ συλληφθέντων και προσαχθέντων από χώρους έντασης. Αλλά είπαμε. Είναι θέμα οπτικής και επιδίωξης διαμόρφωσης του απεικάσματος της κριτικής.

Επίθεση με χειροβομβίδα στο ΑΤ της Καισαριανής. Μια ενέργεια που εκδηλώθηκε πάλι σε συνθήκες βροχής. Από τη πρώτη στιγμή της έκρηξης υπήρξε παρουσία αστυνομικών. Και του σκοπού του τμήματος και περιπολικών της ΑΔ. Ο ταξιτζής που τραυματίστηκε καταθέτει ότι πιθανολογεί πως ο τραυματισμός του προήλθε από γυαλί λάμπας που θρυμματίστηκε και πως στεκόταν όρθιος πίσω από το ανοιχτό πορτ παγκάζ. Οι πυροτεχνουργοί που έφτασαν λιγη ώρα αργότερα δήλωσαν πως βρίσκουν κάποια ευρήματα αλλά δυνατούν να πουν με βεβαιότητα να αποφανθούν για το αν πρόκειται για χειροβομβιδα ή κάτι άλλο όπως τα θρυμματισμένα γυαλιά από τις λάμπες. Συνεπώς, πως κάποιος άλλοος ανιδείκευτος θα μπορούσε να κάνει αναφορά για εκρηκτικό μηχανισμό; Θα μπορούσε, αλλά θα έπρεπε να είχε ενορατική διαίσθηση και παγανιστική διάθεση ανάγνωσης των οιωνών.

Επίθεση στα καταστήματα της Πατησίων. Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι ακόμη και για ένα τροχαίο στην Πατησίων ή στην ευρύτερη περιοχή, η αστυνομία στέλνει ΟΠΚΕ ή σπασμένη διμοιρία για τη διαφύλαξη του έργου και την ασφάλεια- προστασία των αστυνομικών της Τροχαίας; Ας δεχτούμε αυτό που αναφέρεται πως κοντά στην ΑΣΟΕΕ υπήρχαν δύο αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας είδαν την έξοδο του καταδρομικού τμήματος κι ενημέρωσαν. Πόσος χρόνος απαιτείται για την άφιξη των αστυνομικών δυνάμεων: Η επίθεση κράτησε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Οπότε, ράβδος εν γωνία άρα βρέχει. Όσο για το γεγονός της μη επέμβασης των δύο αστυνομικών, αυτό έχει ήδη απαντηθεί.

Για τις καταδρομικές είπαμε πως υπήρχε ένα πετυχημένο μοντέλο αλλά καταργήθηκε με απόφαση Τόσκα. Τώρα δυστυχώς, για να την αντικαταστατήσουν όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι θα μετασχηματιστεί η ομάδα ΔΙΑΣ. Ο τελευταίος διαθέσιμος προμαχώνας της ΕΛΑΣ που βρισκόταν κοντά στον πολίτη, αλλάζει ρότα και προσανατολισμό. Δυστυχώς για τον πολίτη που ότι είχε αποκούμπι και στήριγμα απέναντι στον εφιάλτη του εγκλήματος, βλέπει να χάνεται κι αυτό, προς δόξα μιας αθυρματικής νοοτροπίας και μιας κριτικής που στερείται και βιάζει απροκάλυπτα την λογική.



_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια