Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έλληνες στρατιωτικοί: «Τελεσίγραφο» Γιούνκερ, τον αγνόησε ο Ερντογάν! Προκλητικές καθυστερήσεις

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο ανθυπολογαχός Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κουκλατζής κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου του 2018, όταν
και συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Το ζήτημα της αποφυλάκισής τους τέθηκε… έντονα στον Ερντογάν στις συνομιλίες ΕΕ – Τουρκίας στην Βάρνα, ωστόσο ο σουλτάνος δείχνει ανένδοτος!

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει μέχρι στιγμής από τα τουρκικά ΜΜΕ, με τον Ερντογάν να δείχνει πως θεωρεί ανεξάρτητη την (εκάστοτε) Δικαιοσύνη… όποτε τον συμφέρει.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ευρώπη και «σουλτάνος» έκατσαν την Δευτέρα, 26.03.2018 στο ίδιο τραπέζι, στην Βάρνα της Βουλγαρίας. Και αν κρίνουμε από την… παγωμένη κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, τότε μάλλον τις επόμενες μέρες θα μάθουμε… πολλά για το τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Ο Ερντογάν απαίτησε (!) να μην αγνοήσει η Ευρώπη την Τουρκία όσον αφορά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, απειλώντας μάλιστα πως αν γίνει αυτό, θα πρόκειται για «μεγάλο λάθος«. 
Η τρομοκρατία, η εισβολή στην Συρία, το προσφυγικό, οι τουρκοκύπριοι και η κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν επίσης στην ατζέντα, ωστόσο οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ήταν ένα θέμα που κυριάρχησε. Και το οποίο φαίνεται πως ακόμη θα έχει… πολύ ψωμί.
«Να αποφυλακιστούν πριν το Πάσχα οι Έλληνες στρατιωτικοί»!

Την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών ζήτησε από την Τουρκία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , λίγο μετά τη λήξη της συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα.
Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.
Συνεχίζοντας, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι για να μπορέσει η Τουρκία να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία είναι ουσιαστικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με δύο χώρες-μέλη της ΕΕ. Που δεν είναι άλλες από την Κύπρο και την Ελλάδα.
«Είμαι αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν, επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Τονίζοντας ότι είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Αλλά και ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ.
Τον… χαβά του ο Ερντογάν!
Και μπορεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ζήτησε όχι μόνο την άμεση αποφυλάκιση των δύο στελεχών των ελληνικών ενόπλεων δυνάμεων, αλλά να έθεσε και σαφές χρονικό περιθώριο, όμως ο Ερντογάν αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως έχει την δική του… ατζέντα.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει μέχρι στιγμής από τα τουρκικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, το sozcu.com.tr, μεταδίδει πληροφορίες ως προς την στάση του Ερντογάν μετά το «τελεσίγραφο» Γιούνκερ.
Και αυτές αναφέρουν πως η απάντηση του «σουλτάνου» είναι πως «η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» και πως «θα αποφασίσει το δικαστήριο».
Εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη… κατά το δοκούν, λοιπόν, καθώς αυτή ακριβώς είναι η απάντηση που παίρνει ο Ερντογάν από την Ελλάδα κάθε φορά που ζητά (σ.σ. αν όχι απαιτεί) την έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία για να τους δικάσει ως πραξικοπηματίες.
Ή για να το πούμε διαφορετικά: Εμπιστοσύνη μόνο στην τουρκική Δικαιοσύνη (του).
Τι λέει το Μαξίμου για το ζήτημα
Εδώ, πάντως, αξίζει να αναφέρουμε όσα τόνιζαν κυβερνητικές πηγές λίγο μετά τις συνομιλίες στην Βάρνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Και μάλιστα το έθεσαν ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας.
Χαρακτηριστικό είναι κατά τις ίδιες πληροφορίες το εξής: Ότι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούρκο Πρόεδρο για 20 λεπτά.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ρ.Τ. Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί.
Αυτό φυσικά αν επαληθευτεί, θα σημαίνει αυτομάτως μια (κάποια) πρόοδο. Ποιος όμως μπορεί να είναι σίγουρος με τον Τούρκο πρόεδρο;

newsit.gr


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια