Αυξημένα «αντανακλαστικά» στις φυλακές της Κρήτης για τους εξτρεμιστές κρατούμενους

Στελέχη φυλακών και στην Κρήτη έχουν εκπαιδευτεί ώστε να μπορούν να «αναγνωρίζουν» άτομα, τα οποία ενδεχομένως κινούνται στον χώρο της ριζοσπαστικοποίησης και δύνανται να αποτελέσουν
ακόμα και πυρήνες στρατολόγησης άλλων κρατουμένων
Η διαπίστωση ότι οι δράστες αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί μέσα στις φυλακές έχει σημάνει συναγερμό σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στρέφουν τώρα πλέον την προσοχή τους στον χώρο των φυλακών  για την καταπολέμηση και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης σε όλες τις μορφές της.
Σε επιφυλακή οι φυλακές της Κρήτης
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από διετίας στελέχη φυλακών και στην Κρήτη έχουν εκπαιδευτεί ώστε να μπορούν να «αναγνωρίζουν» άτομα, τα οποία ενδεχομένως κινούνται στον χώρο της ριζοσπαστικοποίησης και δύνανται να αποτελέσουν ακόμα και πυρήνες στρατολόγησης άλλων κρατουμένων, εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται: οικονομική και ψυχολογική εξαθλίωση.
Επί του σοβαρού αυτού θέματος κυκλοφορεί και εγχειρίδιο κριτηρίων επικινδυνότητας των «υπόπτων», ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν με βάση τις ενδείξεις που έχουν στη διάθεσή τους εάν κάποιος κρατούμενος έχει ριζοσπαστικοποιηθεί. Όμως και πάλι το ζήτημα είναι αρκετά λεπτό και απαιτεί «χειρουργικούς» χειρισμούς, όπως συζητήθηκε και στη διάσκεψη, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία ενεργειών που θα διασφαλίζει τη διακριτική παρακολούθηση του υπόπτου χωρίς να στοχοποιηθεί και να καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματά του.
Κατά διαστήματα από τις φυλακές της Κρήτης έχουν περάσει κρατούμενοι (και δεν είναι μόνο μουσουλμάνοι) οι οποίοι έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των σωφρονιστικών και των αρχών με τη συμπεριφορά τους, τα πιστεύω τους αλλά και κάποια τατουάζ που αποτελούν με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί ένδειξη για περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων αυτών.
Δεν μιλάμε για μία περίπτωση κρατουμένου που μπορεί να βρεθεί να κατέχει μία φωτογραφία του ISIS, να διαβάζει όλη μέρα το Κοράνι  ή να έχει  τατουάζ σβάστικα. Αξιολογείται μία σειρά ενδείξεων που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και άλλων υπηρεσιών.
Υπάρχουν τατουάζ-αριθμοί που η ύπαρξη τους κινητοποιεί τις αρχές, έστω και προληπτικά για παν ενδεχόμενο, καθώς οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σε λέξεις ή σε αρχικά λέξεων. Για παράδειγμα ο αριθμός 28 που αντιστοιχεί στις λέξεις Blood and Honor ή ο αριθμός 14 που αντιστοιχεί σε 14 λέξεις. Αξιολογούνται οι κινήσεις και οι επαφές αυτών των ανθρώπων, η επιρροή που μπορεί να ασκήσουν σε συγκρατούμενους τους.
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πώς  μπορεί να καλυφθεί θεσμικά  το κομμάτι της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών για τις περιπτώσεις κρατουμένων οι οποίες θεωρούνται «αυξημένου κινδύνου». Στην παρούσα φάση υπάρχει θεσμικό κενό.
Εκτός από το σκέλος της καταπολέμησης, στις Ελληνικές φυλακές-και ιδιαίτερα σε φυλακές όπως η Αλικαρνασσός που διαθέτουν  εργαστήρια-δίνεται ήδη βάρος στην πρόληψη με την απασχόληση των κρατουμένων  σε διάφορα προγράμματα. «Είναι πολύ σημαντικό να δείχνεις στον κρατούμενο ότι τον σέβεσαι, τον υπολογίζεις και του δίνεις ένα κίνητρο. Είναι πολύ σημαντικό γιατί η ψυχοσύνθεση του είναι ιδιαίτερα εύθραυστη.
Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες να αντιδράσει ακραία και να κινηθεί σε άλλο επίπεδο» σχολίασε πηγή των φυλακών Αλικαρνασσού.
Πηγή
εφημερίδα Πατρίς


_