Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

''Έχεις ΔΙ.ΑΣ.»; , – « Στείλε ΔΙ.ΑΣ.». Οι ομάδες «γενικών καθηκόντων» του Σώματος''


Του Σπύρου Ξαφάκου, αντιπροσώπου της Ε.Α.Υ.Θ στην Π.Ο.ΑΣ.Υ., Τμηματάρχη του Β’ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΑΔΘ (Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. ΚΑΙ ‘Ζ’ Θεσ/νίκης, μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης.

Δευτέρα , 29η Μαρτίου 2010. Η νεοσύστατη Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) εμφανίζεται για πρώτη φορά στις γειτονιές των δυο μεγάλων αστικών κέντρων της Χώρας. Αποστολή της η πρόληψη και η καταστολή των σοβαρών μορφών εγκληματικότητας (ληστείες , κλοπές , διαρρήξεις , αρπαγές τσαντών , σοβαρά επεισόδια κ.τ.λ.).

Οι πρώτοι μήνες λειτουργίας της Ομάδας φέρνουν και τα πρώτα θετικά έως εντυπωσιακά αποτελέσματα ώστε οι αμφιβολίες των επικριτών να αμβλύνονται και η αυτοπεποίθηση του ίδιου του προσωπικού να αυξάνεται προοδευτικά.

Παράλληλα οι πολίτες , που αρχικά ξενίζονται βλέποντας τέσσερις ένστολους αστυνομικούς (δύο δικυκλιστές ανά δίκυκλο) να περιπολούν στη γειτονιά τους , σύντομα εγκρίνουν και αποδέχονται το νέο επιχειρησιακό εγχείρημα του Σώματος.

Στην εξέλιξη των ετών , παρά τη σταδιακή μείωση του προσωπικού , το πεδίο δράσης των Σταθμών ΔΙ.ΑΣ. διευρύνεται σημαντικά (μέτρα τάξης και τροχαίας , φρούρηση ευπαθών στόχων , εφαρμογή τελωνειακού κώδικα , πάταξη παρεμπορίου , επαιτείας κ.ά.).

Παρ΄ όλα αυτά , για τους συναδέλφους του Κέντρου Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης ένας Σταθμός ΔΙ.ΑΣ. εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη επιλογή ανταπόκρισης σε κάθε αστυνομικού ενδιαφέροντος έκτακτο γεγονός (εξ ου και ο τίτλος του παρόντος κειμένου).

Σήμερα (29-3-2018) , με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ ετών λειτουργίας της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. η ως άνω «ιστορική αναδρομή» καταλήγει στην ανάγκη απάντησης δύο βασικών ερωτημάτων :

– Έχει αποκλίνει η Δίκυκλη Αστυνόμευση της βασικής της αποστολής ;

Κατηγορηματικά , όχι . Αντιθέτως αποτελεί για το προσωπικό της τίτλο τιμής το γεγονός ότι ανταποκρίνεται με την ίδια συνέπεια και αποτελεσματικότητα σε κάθε περιστατικό αστυνομικού ενδιαφέροντος που καλείται να διαχειριστεί -όπως άλλωστε οφείλει.

-Θεωρείται η οκταετής πορεία της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. επιτυχής ;

Αναμφίβολα , ναι . Γιατί , πολύ απλά , η νέα αυτή επιχειρησιακή ομάδα διέγραψε την ίδια πορεία με παλαιότερες και ήδη καθιερωμένες (π.χ. Ομάδες Π.Κ.Ε. , ‘Ζ’) ως εξής : από την πρώτη θετική έως εντυπωσιακή εμφάνιση , στην αναπόφευκτη αύξηση των καθηκόντων και την τελική εδραίωσή της ως νευραλγικός επιχειρησιακός κλάδος του Σώματος που χαίρει της αποδοχής των πολιτών.

Σήμερα , βάσει των ανωτέρω , το προσωπικό της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. δικαιούται :

α) να θεωρεί την ανταπόκριση της Πολιτείας προς εκπλήρωση των δικών της ανταποδοτικων υποχρεώσεων αυτονόητη.

β) να διαβεβαιώνει ότι όσο ο Αστυνομικός εξακολουθεί να είναι «ο επιμένων» , ο μέσος πολίτης θα είναι αυτός που θα «νικά». Κι αυτό γιατί , σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε , συνεχίζουν να υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν –άμεσα ή έμμεσα- διαχρονικές αξίες. Αξίες των οποίων τα σύμβολα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στολής τους. Πρόκειται για τη Δικαιοσύνη (σύμβολό της: η ζυγαριά) , την Κοινωνική Ειρήνη (σύμβολό της: το κλαδί ελιάς) , την Προστασία του Πολίτη (σύμβολό της: η ασπίδα) , για την ίδια μας την Πατρίδα (σύμβολό της: ο Ιερός Σταυρός της Γαλανόλευκης)…

 

 


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια