Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ολόκληρη η συνέντευξη τού Νίκου Τόσκα - Γιατί μίλησε για αποτυχίες, λανθασμένες ενέργειες, αδράνειες

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σήμερα, 1 Μαρτίου 2018, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Realfm 97,8 και στο δημοσιογράφο Νίκο
Στραβελάκη.
Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, καλό μεσημέρι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλό μεσημέρι, καλησπέρα κύριε Στραβελάκη.


Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, κύριε Τόσκα σε εσάς ο λόγος. Τι για τις αιτιάσεις τις αντιπολίτευσης που λέει, μα υπάρχει αστυνομία; Διότι αλωνίζουν οι κουκουλοφόροι, τα σπάνε μέρα νύχτα, κάνουν καταλήψεις και η αστυνομία είναι άφαντη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς δε θα έρθω σε αντιπαράθεση με τον συνδικαλιστή, ο οποίος μάλιστα δεν είναι και πρόεδρος σωματείου.

Δημοσιογράφος: Είναι αντιπρόεδρος.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αλλά ναι, αντιπρόεδρος ενός μικρού αριθμού αστυνομικών, ο οποίος καλό θα ήταν πρώτον να φορέσει τη στολή να βοηθήσει τους συναδέλφους του και δεύτερον να μην πιέζει και αυτός και κάποιοι  άλλοι την ηγεσία, ώστε κάποιοι να φύγουν από τον δρόμο και να πάνε στα γραφεία ή να πάνε στην επαρχία για λόγους ρουσφετολογικής εξυπηρέτησης.
Και πάμε στο θέμα. Θέλω να σας πω, κύριε Στραβελάκη, ότι και δεν κρύβω καθόλου ότι είμαι θυμωμένος κι έχω δώσει αυστηρές οδηγίες στην Ελληνική Αστυνομία γιατί εδώ και καιρό έχω αναλάβει κι εγώ προσωπικά ευθύνες, παραπάνω ίσως από αυτές που αναλογούν, έχω δώσει συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία καθώς έχει επιδείξει σημαντικές επιτυχίες, ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος με διάφορα περιστατικά, που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα. Και αναφέρομαι στην αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί υπήρξαν αποτυχίες, υπήρξαν λανθασμένες ενέργειες υπήρξαν και αδράνειες ο οποίες καυτηριάστηκαν και δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στους υπηρεσιακούς φορείς.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ αληθεύει ότι υπήρχε σχεδιασμός για τον Γιαγτζόγλου. Για τις αντιδράσεις που, περίπου, είχαν προαναγγελθεί , είχε φανεί από την εξέγερση το περασμένο Σάββατο στον Κορυδαλλό. Υπήρχε σχεδιασμός και από το υπουργείο και από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αλλά δεν εφαρμόστηκε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Υπήρξε και σχεδιασμός και υπήρξαν και συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία, από μένα, στους υπηρεσιακούς φορείς ώστε να μη γίνουν αυτά που έγιναν. Άρα για αυτό μίλησα πριν για αποτυχία και αδράνεια η οποία καυτηριάστηκε και έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες.

Δημοσιογράφος: Ποιοί ευθύνονται; Έχουν ονοματεπώνυμο οι ευθύνες; Θα αποδοθούν; Γιατί αυτό που λέτε είναι πολύ σοβαρό.

 Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Αν μου επιτρέπετε, κύριε Στραβελάκη, το θέμα είναι να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση. Εγώ δεν μιλάω θεωρητικά, άνθρωπος της πράξης είμαι και για αυτό από αύριο το πρωί θα υπάρχουν διακόσιοι επιπλέον αστυνομικοί, οι οποίοι πήραν οδηγίες και από εμένα και από την φυσική ηγεσία της Αστυνομίας σήμερα το πρωί στη Γ.Α.Δ.Α. και οι οποίοι θα ελέγχουν και θα επιτηρούν και θα αστυνομεύουν κεντρικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας, στο καθαυτό κέντρο της Αθήνας.
   Αυτή είναι μια αρχική ενέργεια, καθώς το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα κάνουν πεζές περιπολίες. Μιλάω πάντα για πεζούς αστυνομικούς. Και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ θέλω καταρχήν να ρωτήσω επειδή σημείωσα τα λόγια σας που το μετράτε, δεν λέτε τίποτα τυχαίο, ότι δεν είστε ικανοποιημένος, υπήρξε αδράνεια, υπήρξε ολιγωρία, υπάρχουν ευθύνες συγκεκριμένες, που τις αποδίδετε; Θα πέσουν κεφάλια;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Κύριε Στραβελάκη, έχουν δοθεί οι οδηγίες, έχει υπάρξει ο έλεγχος και έχουν ειπωθεί στους αστυνομικούς οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν εφόσον δεν τηρηθούν κατά γράμμα, δεν τηρηθούν οι οδηγίες τις οποίες έχω δώσει.

Δημοσιογράφος: Άρα, υπήρξε προειδοποίηση. Τώρα επειδή δεν έχουμε να κάνουμε με μια συνηθισμένη ιστορία, μετρήσαμε είκοσι επιθέσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο και άλλες τόσες στα προηγούμενα για τον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου. Θέλω να ρωτήσω, εάν θα υπάρξει ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο διότι είδαμε και την ανάρτηση των αναρχικών, όπως υπογράφουν αυτή την ανάρτηση, ότι ο Δεκέμβρης του 2008 θα είναι μία ευχάριστη ανάμνηση, θα χυθεί αίμα αν πάθει κάτι ο Γιαγτζόγλου. Και δεν είναι στο χέρι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το αν θα μεταφερθεί σε άλλες φυλακές. Άρα εσείς απλώς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες αυτής της κατάστασης.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έτσι γίνεται συνήθως, η Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζει τις συνέπειες στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως το βασικό στοιχείο είναι ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή, καμία ανοχή δεν μπορεί να υπάρχει στις παραβατικές συμπεριφορές, πόσο μάλλον σε καταστροφές . Η αντίδραση όμως της αστυνομίας πρέπει να είναι ψύχραιμη με επαγγελματισμό και χωρίς να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Επειδή δεν είναι μία συγκεκριμένη κατάσταση υπάρχει κάποιο σχέδιο;.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι υπάρχει έκτακτο σχέδιο έχουν αναπτυχθεί ήδη μέτρα επιτήρησης και όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες επαρχιακές πόλεις,  γιατί πράγματι κάποιοι με αρκετή επιπολαιότητα και με ενέργειες καθόλου απαράδεκτες προσπαθούν να δημιουργήσουν μία κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Είδα τη δήλωση που έκανε πρωτύτερα ο δήμαρχος Αθηναίων ο κύριος Καμίνης για εσκεμμένη αβουλία, δηλαδή ότι τους αφήνετε να φύγουν, τί απαντάτε;



Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι εδώ και καιρό έχω επιλέξει να μη έρχομαι σε δημόσια αντιπαράθεση με τον κύριο Δήμαρχο. Έχω ζητήσει όμως από τον κύριο Καμίνη να ενεργοποιήσει μέτρα της αρμοδιότητάς του που η αστυνομία είχε κρίνει απαραίτητα για την ασφάλεια και μιλάω πολύ συγκεκριμένα:
  Εδώ και 6 μήνες έχω ζητήσει να ενεργοποιηθούν τεχνικά εμπόδια που αποτρέπουν την πρόσβαση αυτοκινήτων στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας που έχουν κατασκευαστεί εδώ και καιρό , έχουμε στείλει επιστολές έχω πάρει τηλέφωνο στο Δήμαρχο, έχουμε μιλήσει με τους αντιδημάρχους. Είναι ένα θέμα το οποίο ήθελα να κρατήσω αρκετά χαμηλά γι αυτό και τα έγραφα μέχρι τώρα ήταν εμπιστευτικά. Αλλά δεν μπορώ, αγανακτισμένος, να μην πω ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου απέναντι στο συγκεκριμένο άτομο σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας.
  Πέρα από την πολιτική των καναλιών και των εντυπώσεων υπάρχει και ο χώρος της πράξης, ας αλλάξει και καμία λάμπα, δεν νομίζω να τον εμποδίσει και κανένας είτε στα Εξάρχεια ή οτιδήποτε άλλου να ασχοληθεί με τα θέματα τα δικά του αλλά και με τα θέματα ασφάλειας τα βασικά τα οποία του ζητάμε -όχι εγώ αλλά η Ελληνική Αστυνομία- να υλοποιήσει.

Δημοσιογράφος: Δύο τελευταία ερωτήματα, το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει στο αν είστε σε κάποια μορφή συνεννόησης με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Γιαγτζόγλου, διότι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει από ότι κατάλαβα αν δεν μεταφερθεί από τις φυλακές Λάρισας στις φυλακές Κορυδαλλού όπως ζητούν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι ένα θέμα που θα εξετάσει η εξετάζει το συμβούλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επομένως είναι θέμα άλλου υπουργείου. Εμείς συνεργαζόμαστε  όσο αφορά την υλοποίηση των μέτρων τάξης. Με το αρμόδιο υπουργείο, με τον κ. Κοντονή, έχουμε συχνά συνομιλήσει.

Δημοσιογράφος:  Άρα είστε σε ανοιχτή γραμμή ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και το αρμόδιο συμβούλιο θα πάρει τις αποφάσεις.

Δημοσιογράφος: Ο Ρουβίκωνας χτύπησε και στη Novartis που ήταν ένας στόχος αναμενόμενος και μαθαίνω υπήρχε εκεί περιπολικό και είχαν δοθεί οδηγίες και έφυγε και χτύπησαν πάνω στην αλλαγή της βάρδιας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ένα μέρος του θυμού αφορά και αυτό το περιστατικό.

Δημοσιογράφος:  Άρα έτσι είναι, είχαν δοθεί οδηγίες για την Novartis;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είχαν δοθεί οδηγίες και βέβαια αυτό δεν έχει καμία σχέση από μία επιστολή που έλαβα από την Novartis που έχει υπερβολικές αξιώσεις και ύφος ανεπίτρεπτο προς αρμόδιο Υπουργό.

Δημοσιογράφος: Επομένως υπάρχει ζήτημα ως προς το σχέδιο που υπήρχε για τη Novartis και αυτό δεν τηρήθηκε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Ένα μέρος δεν τηρήθηκε και έχω εκφράσει και το θυμό μου αλλά και οδηγίες προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ για την συνομιλία και τις απαντήσεις που δώσατε.


Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Και εγώ ευχαριστώ.
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια