Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΕΣΠΕΘ: Καινοτόμες προτάσεις για Αναθεώρηση του Κανονισμού Στολών

Δημοσιεύουμε έγγραφο με προτάσεις της ΕΣΠΕΘ: Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (Ε.Σ.ΠΕ.Θ) επανειλημμένα έχει γίνει αποδέκτης προβληματισμού από μεγάλο αριθμό συναδέλφων
μελών της και όχι μόνο, για την αναγκαιότητα ουσιαστικής αναθεώρησης του Κανονισμού Στολών, προκειμένου να υιοθετηθούν καινοτόμες προτάσεις σε ζητήματα ένδυσης που θα διευκολύνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ) στην καθημερινότητά τους.

                Είναι βέβαιο ότι κάθε πρόταση για διαρθρωτικές αλλαγές και βελτιστοποίηση οργάνωσης και λειτουργιών, θα συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις που εδράζονται κατά βάση σε παρωχημένα στερεότυπα και αντιλήψεις και στην «απόσταση» η οποία χωρίζει τις ηγεσίες από τη βάση, καθόσον η αδιαμεσολάβητη επαφή είναι αντικειμενικά δύσκολη.

                Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε για τον Σ.Ξ η καθιέρωση προ 20ετίας περίπου της δυνατότητας χρήσης από το προσωπικό αρβυλών εμπορίου μαύρου χρώματος τύπου CORTEX και γυαλιών ηλίου, υπό συγκεκριμένους όρους (απαγόρευση χρήσης σε παρατάξεις, επιθεωρήσεις, παρελάσεις) και προϋποθέσεις (όχι εξεζητημένου τύπου).

                Τα μέτρα αυτά αντιμετωπίστηκαν αρχικά με επιφύλαξη και δυσπιστία εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά την ορθότητά τους ουδείς πλέον μπορεί να αμφισβητήσει. Το στράτευμα δεν διαλύθηκε εξ ων συνετέθη, ούτε διασαλεύτηκε η τάξη και η πειθαρχία, εν αντιδιαστολή με αυτά που κάποιοι εμμονικά ήθελαν να πιστεύουν.

                Πέραν των παραπάνω, με το (β) σχετικό, για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν κατά τη θερινή περίοδο, καθιερώθηκε η αποσπασματική χρήση εντός των στρατοπέδων της στολής υπ’ αριθ. «9δ», ήτοι της στολής ασκήσεων (παραλλαγής) χωρίς το χιτώνιο. Το συγκεκριμένο μέτρο, απολύτως απαραίτητο για λόγους προστασίας του προσωπικού, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας, δεν ευδοκίμησε κυρίως διότι προσέκρουσε σε φοβικά σύνδρομα που προκλήθηκαν από την σφόδρα αρνητική διάθεση που επέδειξαν υπηρεσιακοί παράγοντες (αυτόκλητοι θεματοφύλακες των παραδόσεων) οι οποίοι αντιμετώπισαν τυπολατρικά και με καχυποψία το ζήτημα, παρότι είχαν εκδοθεί σχετικές διαταγές του ΓΕΣ.   

                Φτάνοντας στο σήμερα, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι οι απαιτήσεις σε είδη ένδυσης και υπόδησης καλύπτονται επαρκώς από τις αποσπασματικές χορηγήσεις της υπηρεσίας. Το ζήτημα δε της ποιότητας, της επάρκειας και της εργονομίας των ειδών αυτών συχνά - πυκνά έρχεται στο προσκήνιο. Όλα τα παραπάνω, συντείνουν στο συμπέρασμα ότι το ισχύον σύστημα είναι μάλλον ξεπερασμένο από τις εξελίξεις και χρήζει απλούστευσης και υιοθέτησης έξυπνων, καινοτόμων λύσεων.

                Για το σκοπό αυτό, προτείνονται:

                α.            Καθιέρωση για τα στελέχη των Ε.Δ, δυνατότητας να φέρεται με τη στολή υπ’ αριθ. «9» (ασκήσεων) εξωτερική επένδυση – ζακέτα τύπου FLEECE αντίστοιχου χρώματος του κλάδου στον οποίο ανήκουν, με μοναδικό διακριτικό αυτό του βαθμού. Οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας συντείνουν στη χρήση ελαφριάς επένδυσης που παρέχει εργονομία, άνεση και ευκολία κινήσεων μεγαλύτερη απ’ αυτή του JACKET. Το συγκεκριμένη ένδυμα θα φέρεται εντός και εκτός στρατοπέδων, πλην  παρατάξεων, παρελάσεων και επιθεωρήσεων, για λόγους ομοιομορφίας.       

                β.            Καθιέρωση για τα στελέχη των Ε.Δ στολής υπ’ αριθ. «9β» (ασκήσεων - εργασίας θερινή) η οποία θα αποτελείται από πηλήκιο ασκήσεων (τζόκεϋ) ή μπερέ, περισκελίδα παραλλαγής και κοντομάνικο μπλουζάκι τύπου POLO αντίστοιχου χρώματος του κλάδου στον οποίο ανήκουν, με κεντητή ένδειξη στο οπίσθιο μέρος «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ», «ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ», «ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ» στα πρότυπα ανάλογων ενδυμάτων που χρησιμοποιούν ευρέως λοιποί κλάδοι των Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α) και μοναδικό διακριτικό αυτό του βαθμού. Οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας επιβάλλουν τη χρήση άνετων και δροσερών ενδυμάτων, τα οποία παρέχουν εργονομία και άνεση ακόμη και όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Η συγκεκριμένη στολή θα φέρεται εντός και εκτός στρατοπέδων σε όλες τις δραστηριότητες, πλην παρατάξεων, παρελάσεων, επιθεωρήσεων και Τακτικών Ασκήσεων Μετά Στρατεύματος, για λόγους ομοιομορφίας.

                γ.            Καθιέρωση στολής υπ’ αριθ. «9α» (ασκήσεων θερινή χωρίς χιτώνιο), η οποία  θα χρησιμοποιείται περιστασιακά και μόνο εντός στρατοπέδων, άνευ διακριτικών. Η συγκεκριμένη στολή δύναται να φέρεται, ως εναλλακτική των υπ’ αριθ. «9» και «9β», κατά την εκτέλεση τεχνικών έργων και εργασιών συντήρησης, κατά τη διεξαγωγή θεωρητικής εκπαίδευσης, στα διαλείμματα της πρακτικής εκπαίδευσης, στον όσους εκτελούν ελεύθερο χρόνο, κατά την οδήγηση στρατιωτικών οχημάτων και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασίας γραφείου.        

                Η καινοτομία προϋποθέτει γόνιμη σκέψη και δεν αναπτύσσεται σε «δοκιμαστικούς σωλήνες», μέσω επιτροπών και υπηρεσιακών συμβουλίων, η λειτουργία των οποίων έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα το φιλτράρισμα κάθε γνήσιας, πρωτογενούς ιδέας, η οποία κινείται πέρα από τα τετριμμένα (out of the box). Η ευθυνόφοβη στάση των ενδιάμεσων κλιμακίων διοικήσεως του ιεραρχικού αναπτύγματος και η ιδεοληπτική προσκόλληση μικρής μερίδας συναδέλφων σε τρόπο σκέψης παρωχημένο, καθιστούν ιδιαζόντως δυσχερή την αποδοτική εκμετάλλευση νέων ιδεών και βέλτιστων πρακτικών.
  
                Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η ανάληψη πρωτοβουλιών σας προς τη φυσική ηγεσία των αρμοδίων Γενικών Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ – ΓΕΣ – ΓΕΑ – ΓΕΝ), με σκοπό την ανάδειξη του θέματος, ώστε στο πλαίσιο της μέριμνας για το προσωπικό, να ληφθούν επιτέλους αποφάσεις που θα τονώσουν το φρόνημα των στελεχών των Ε.Δ και θα εξασφαλίσουν την ευχερέστερη και ασφαλέστερη εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Παρακαλούμε για τις, κατά την κρίση σας, ενέργειες.  


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
-Ο-
Πρόεδρος


Στέφανος Κουκουράβας

-Ο-
Γεν. Γραμματέας


   Χρήστος Καρανάσιος

_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια