Τι προκαλεί τη φαρυγγίτιδα και πώς θα την αντιμετωπίσετε;


Πρόκειται για μία φλεγμονή του φάρυγγα, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο και φαγούρα στο λαιμό, καθώς και δυσκολία στην κατάποση.

Ποιοι κινδυνεύουν από φαρυγγίτιδα

Οι ιοί είναι η πιο κοινή αιτία του πονόλαιμου, αλλά μερικά περιστατικά πονόλαιμου προκαλούνται από βακτηριακές λοιμώξεις.

Τα άτομα που εκτίθενται συχνά σε κρυολογήματα και στη γρίπη, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ή τα μικρά παιδιά, είναι το πιο πιθανό να αναπτύξουν φαρυγγίτιδα. Τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, βιώνουν συχνά λοιμώξεις των ρινικών κόλπων και φαρυγγίτιδα. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα.

Ιογενής λοίμωξη

Η φαρυγγίτιδα συνήθως προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και η λοιμώδης μονοπυρήνωση. Οι ιογενείς λοιμώξεις δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά και η θεραπεία μπορεί απλά να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Βακτηριακή λοίμωξη

Λιγότερο συχνά, η φαρυγγίτιδα προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη. Οι βακτηριακές μολύνσεις απαιτούν τη θεραπεία με αντιβιοτικά. Η πιο κοινή βακτηριακή λοίμωξη του λαιμού είναι ο στρεπτόκοκκος. Πιο σπάνιες αιτίες βακτηριακής φαρυγγίτιδας περιλαμβάνουν τη γονόρροια, τα χλαμύδια και το βακτήριο Corynebacterium.


Αντιμετώπιση

Αν φαρυγγίτιδά σας είναι αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Αν φαρυγγίτιδά σας προκαλείται από έναν ιό, τότε η φροντίδα στο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Γενικά μπορείτε να:
  • Πίνετε άφθονα υγρά για να αποφευχθεί η αφυδάτωση
  • Κάνετε γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο
  • Χρησιμοποιείτε παστίλιες για το λαιμό
  • Χρησιμοποιήσετε υγραντήρα για να φτιάξετε μια πιο υγρή ατμόσφαιρα στο σπίτι (ο ξηρός αέρας επιδεινώνει τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας)
  • Αναπαυθείτε μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα

Κάποια φάρμακα μπορεί να σας διευκολύνουν με τον πόνο και θα μειώσουν τον πυρετό. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Πρόληψη

Για την αποφυγή της φαρυγγίτιδας:
  1. Αποφύγετε να μοιράζεστε τρόφιμα, ποτά και σκεύη φαγητού με άτομα που είναι άρρωστα.
  2. Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά πριν το φαγητό και μετά από βήχα ή φτέρνισμα.
  3. Χρησιμοποιείτε απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα, όταν δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε σαπούνι και νερό.
  4. Αποφύγετε το κάπνισμα και την εισπνοή καπνού από «δεύτερο χέρι» (παθητικό κάπνισμα).


Πηγές: healthline.com, iatropedia.gr
_