Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εσείς μπορείτε να καταλάβετε ένα νοθευμένο ποτό; Τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό σας;


Νοθευμένο είναι, σύμφωνα με μετρήσεις του Παγκόσμιου Κέντρου για το Αλκοόλ (ICAP), περίπου το ένα τρίτο των αλκοολούχων ποτών που κυκλοφορούν στο εμπόριο παγκοσμίως.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα. Έχουν καταγραφεί πολλά σχετικά περιστατικά κατά καιρούς. Το προηγούμενο καλοκαίρι, εξαρθρώθηκε δίκτυο με δυο παράνομα παρασκευαστήρια ποτών «μπόμπες» στο Καματερό και στο Μενίδι. Διακινούσαν λαθραία αιθυλική αλκοόλη που είχε εισαχθεί με νταλίκες από τη Βουλγαρία στη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, την Κρήτη και την Αττική.

Πώς νοθεύεται ένα ποτό;

Ο πιο ακίνδυνος τρόπος είναι όταν αραιώνεται με νερό. Μειώνεται η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αλλά αυτό συνήθως οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση.

Μια άλλη τεχνική είναι η αλλαγή της ετικέτας φτηνών ποτών με επώνυμες εταιρίες. Συνήθως, τα πιο φτηνά ποτά περιέχουν κακής ποιότητας αλκοόλ, καθώς περνάνε από μια απόσταξη, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Τα κανονικά ποτά περιέχουν αιθανόλη. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, αντικαθίσταται με μεθανόλη, ισοπροπύλιο και χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικά, διαλύτες και καύσιμα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, μέχρι και θάνατο.

Συμπτώματα και συνέπειες

Λήθαργος, ζαλάδα, πονοκέφαλος και τάση προς εμετό είναι μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζονται τις πρώτες 12 με 14 ώρες.

Η συστηματική κατανάλωση νοθευμένων ποτών μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα στην καρδιά, το συκώτι και το κυκλοφορικό, δυσκολίες στην όραση, όπως αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων, προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση, αλλά και βλάβες στον εγκέφαλο, στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Δυστυχώς, πολλοί, στο όνομα του κέρδους, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Σύμφωνα με τον αγγλικό κυβερνητικό οργανισμό Food Standards Agency, το ποτό που νοθεύεται πιο συχνά είναι η βότκα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους καταναλωτές να αγοράζουν τα ποτά τους από γνωστά μαγαζιά και να μην παρασύρονται αν βρίσκουν κάποιο επώνυμο ποτό σε πολύ χαμηλή τιμή. Πρέπει να προσέχουν τη συσκευασία του ποτού. Αν έχει ορθογραφικά ή το μπουκάλι είναι θολό ή διαφορετικό απ’ ότι έχετε συνηθίσει, πιθανότατα το ποτό είναι νοθευμένο.

Τι κάνουμε;

Παρόλο που είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν το ποτό είναι «μπόμπα», υπάρχουν μικρά κόλπα που μπορεί να βοηθήσουν.

Καλό είναι να μυρίσουμε και να δοκιμάσουμε το ποτό σκέτο, πριν προσθέσουμε κάποιο χυμό ή αναψυκτικό που θα το αλλοιώσει. Αν έχει περίεργη ασυνήθιστη γεύση και «καίει» το λαιμό, είναι κακής ποιότητας αλκοόλ.

Αν έχετε μπουκάλι, κλείστε το και κουνήστε το. Αν το αλκοόλ είναι καθαρό, θα θολώσει για μερικά μόνο δευτερόλεπτα και μετά θα επανέλθει στο κανονικό του χρώμα. Διαφορετικά, είναι νοθευμένο.


Πηγή: valueforlife.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια