Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στον «αέρα» παραμένει η εξέταση των αστυνομικών που εκτέθηκαν στον αμίαντο

Καμία εξέλιξη δεν έχει προκύψει σχετικά με την έγκριση κονδυλίου που ζητά η Ένωση Αστυνομικών 

Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνου από τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία περαίωσης εξειδικευμένων προληπτικών εξετάσεων σε εργαστήριο του εξωτερικού για τους αστυνομικούς που επί σειρά ετών εκτίθενται στον καρκινογόνο αμίαντο, ο οποίος βρέθηκε σε εσωτερικό τοίχο αστυνομικής υπηρεσίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου.
Όπως ανέφερε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνης Νίκος Μαλλιαρός, το ζήτημα παραμένει στον «αέρα» ενώ το προσωπικό «εναλλακτικά» έχει παραπεμφθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, για μια σειρά εξετάσεων οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, δεν εστιάζουν στην πρόληψη που είναι το ζητούμενο, αντίθετα καταδεικνύουν μόνο αν κάποιος έχει ήδη νοσήσει. Όπως επανέλαβε ο κος Μαλλιαρός το υψηλό κόστος για την εξειδικευμένη εξέταση στο εξωτερικό που μπορεί να ανιχνεύσει το επικίνδυνο υλικό στον οργανισμό των αστυνομικών, καθώς και την πιθανότητα να νοσήσουν στο μέλλον, έχει «φρενάρει» τις διαδικασίες αφού κανένα από τα δύο υπουργεία στα οποία έχουν απευθυνθεί δεν έχει ανταποκριθεί στην αποδέσμευση κονδυλίου για την εξέταση σε εργαστήριο του εξωτερικού.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Υπενθυμίζεται πως το επικίνδυνο υλικό αμιάντου είχε βρεθεί τυχαία το 2016 σε εσωτερικό τοίχο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, στη διάρκεια εργασιών και είχαν ληφθεί όλες οι πιστοποιήσεις για την επικινδυνότητα του υλικού στην υγεία του προσωπικού, είχαν γίνει οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις στο τμήμα του τοίχου, σύμφωνα με τις οδηγίες των εξειδικευμένων φορέων, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν τα αρμόδια υπουργεία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα έχει επισημάνει ο κος Μαλλιαρός, στους αστυνομικούς είχε σταλεί τότε η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για τη λήψη και συντήρηση των δειγμάτων προκειμένου να αποσταλούν στη Γερμανία στο εξειδικευμένο εργαστήριο. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, έπειτα από συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, είχε εξασφαλίσει τη δυνατότητα λήψης και συντήρησης δειγμάτων με συγκεκριμένες προδιαγραφές στο Νοσοκομείο χωρίς οικονομική επιβάρυνση, κάτι για το οποίο οι ίδιοι, όπως επεσήμανε ο κος Μαλλιαρός, είχαν ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας. Η απάντηση που είχαν λάβει τότε ήταν πως λόγω του υψηλού κόστους για την εξέταση στο εργαστήριο του εξωτερικού, θα υπήρχε «πλαφόν» 30 ατόμων. Παρά το γεγονός πως από την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου εστάλη προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ λίστα με 25 άτομα που επιθυμούσαν να κάνουν την εξέταση, έκτοτε το ζήτημα «πάγωσε» και το προσωπικό παραπέμφθηκε για εξετάσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας οι οποίες, όπως επεσήμανε ο κος Μαλλιαρός, θα πρέπει μάλιστα να επαναλαμβάνονται κάθε πέντε έτη.
ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ
Μέχρι και σήμερα η διαδικασία παραμένει στάσιμη, παρά τις επανειλημμένες διεκδικήσεις από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνης προς τα υπουργεία. «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα το συγκεκριμένο κονδύλι το οποίο δεν έχει δοθεί και δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τα Υπουργεία. Το μπαλάκι για το συγκεκριμένο κονδύλι είναι στον αέρα» επεσήμανε ο κος Μαλλιαρός και τόνισε πως η Ένωση συνεχίζει να διεκδικεί τα χρήματα, ενώ παράλληλα ευελπιστεί πως σύντομα οι υπηρεσίες της αστυνομίας θα μεταστεγαστούν στο νέο Αστυνομικό Μέγαρο.
«Ζητάμε να διατεθεί αυτό το κονδύλι για να κάνουμε την εξέταση, ωστόσο εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στο νέο κτήριο, για το οποίο οι διαδικασίες προχωρούν, ο φάκελος βρίσκεται στο αρμόδιο Υπουργείο και ευελπιστούμε να προχωρήσει σύντομα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου.
goodnet.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια