Ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε για να προστατέψουμε τις αρθρώσεις μας;



Αμελούμε συχνά να τις φροντίσουμε και το κάνουμε μόνο όταν αρχίσουν και μας πονάνε.

Συχνά ο πόνος στις αρθρώσεις γίνεται αντιληπτός όταν ο καιρός είναι κρύος και με υγρασία και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την αρθρίτιδα, η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής, να δυναμώσει τα οστά και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας:
  • Τυρί: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital της Βοστώνης υπέδειξε ότι το τυρί μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, πιθανώς λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας αρκετών ειδών τυριού σε λιπαρά.
  • Αναψυκτικά: Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μόλις ένα αναψυκτικό την ημέρα συσχετίστηκε στο γυναικείο πληθυσμό με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά.
  • Μπύρα: Η αυξημένη κατανάλωση μπύρας έχει συσχετιστεί, στο πλαίσιο βρετανικής μελέτης, με τις αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας στο ισχίο ή το γόνατο. Η συσχέτιση προκύπτει πιθανώς λόγω του λίπους που συσσωρεύεται στην κοιλιά και κατ' επέκταση της αυξημένης πίεσης που ασκείται στο κάτω μέρος του σώματος.



  • Μπέικον: Η μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που περιέχει το μπέικον συμβάλλει στην εκδήλωση φλεγμονής, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
  • Τηγανητά: Τα τηγανητά είναι πλούσια στα βλαβερά τρανς λιπαρά, τα οποία συνδέονται με το αυξημένο σωματικό βάρος, αλλά και τους αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο σώμα. Εκτός από τα τηγανητά, τα λιπαρά βρίσκονται επίσης σε αρκετά έτοιμα αρτοποιήματα και ανθυγιεινά σνακ.



Πηγή: onmed.gr
_