Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι είναι η μελισσοθεραπεία και που χρησιμοποιείτε; Είναι κατάλληλη για εσάς;



Μελισσοθεραπεία είναι η μέθοδος η οποία κάνει χρήση της μέλισσας και των προϊόντων της, προληπτικά ή και με θεραπευτικό σκοπό.

Είναι ένα αυτόνομο θεραπευτικό σύστημα, αφού περίπου το 95% των ασθενειών μπορεί να αντιμετωπιστεί ή/και να θεραπευτεί από προϊόντα της μέλισσας.

Ιστορική αναδρομή
  • Η πρώτη συνταγή για θεραπευτικό σκοπό βρέθηκε γραμμένη το 2100 π.Χ. σε μια πήλινη πινακίδα των Σουμερίων, στην κοιλάδα του Ευφράτη. Αφορά εξωτερική χρήση για τη θεραπεία μάλλον μιας μόλυνσης.
  • Μεταξύ 1.900 και 1.350 π.Χ., υπάρχουν επτά συνολικά αιγυπτιακοί πάπυροι, οι οποίοι εμπεριέχουν πλήθος ιατρικών συνταγών για πολλές ασθένειες με τη χρήση μελιού και κεριού. Σημαντικότερος εξ αυτών ο «Ebers» (1550 π.Χ.), ένα ιατρικό εγχειρίδιο που περιέχει 147 συνταγές με μέλι για εξωτερική χρήση, 102 για εσωτερική και αρκετές ακόμη που περιλαμβάνουν κερί.
  • Στην Κίνα από το 200 π.Χ. και μετά υπάρχουν αρκετές γραπτές μαρτυρίες ιατρικών συνταγών που περιλαμβάνουν πολλά από τα προϊόντα της μέλισσας (το μέλι, το κερί, τη γύρη και το κεντρί).
  • Στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή το μέλι, το κερί και ποτά χρησιμοποιούνταν στην ιατρική πρακτική.
  • Επίσης, ο Ιπποκράτης ανακαλύπτει ότι τα αποτελέσματα του μελιού «προκαλούν θερμότητα, καθαρίζουν πληγές και έλκη, μαλακώνουν σκληρές πληγές σε χείλη, τρέφουν τις πληγές».

Τα προϊόντα με βάση το μέλι


  1. Το μέλι: Είναι μια θρεπτική τροφή που δίνει στον οργανισμό ενέργεια, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Θεραπευτικά χρησιμοποιείται για την τόνωση και την ενίσχυση εξασθενημένων οργανισμών. Είναι ένα φυσικό αντι-βακτηριακό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληγές και εγκαύματα, αφού βοηθά στη γρήγορη επούλωσή τους.
  2. Το κερί: Είναι ένα φυσικό επουλωτικό και έχει την ιδιότητα να περνάει από το δέρμα, μεταφέροντας τα δραστικά συστατικά των κεραλοιφών. Χρησιμοποιείται σε αλοιφές και καταπλάσματα.
  3. Η πρόπολη: Είναι το πλέον ισχυρό φυσικό αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες. Όλοι οι τύποι πρόπολης έχουν την ιδιότητα να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το πιο σύνηθες είναι με τη μορφή βάμματος, δηλαδή διαλυμένη σε καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση φλεγμονών, φαρυγγίτιδας, μυκητιάσεων κλπ. Άλλες μορφές, είναι το λάδι πρόπολης (για κεραλοιφές), τα υπόθετα πρόπολης (για κολπίτιδες) κ.ά. Επουλώνει τις πληγές και βοηθάει στην ανάπλαση των ιστών (σχετικά με εγκαύματα δευτέρου βαθμού, εκζέματα κτλ).
  4. Η γύρη: Είναι μια από τις πιο πλήρεις τροφές στη φύση. Περιέχει περίπου 30% πρωτεΐνη και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανθρώπινη διατροφή και επιπλέον ένα πλήρες φάσμα βιταμινών και ανόργανων ιχνοστοιχείων, υδατανθράκων και λιπαρών οξέων. Από θεραπευτικής άποψης μπορεί να βοηθήσει τα αλλεργικά άτομα. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι έχει προστατευτική δράση και στον προστάτη.
  5. Εκχύλισμα από προνύμφες κηφήνα: Είναι πολύ πλούσιο σε αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Βοηθάει στη σωστή λειτουργιά του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Ενισχύει τη ζωτικότητα, τη δύναμη και τη σεξουαλικότητα και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόκειται για ένα φυσικό αφροδισιακό.
  6. Ο βασιλικός πολτός: Είναι μία συμπυκνωμένη πηγή με πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων όλων των βιταμινών Β, καθώς επίσης βιταμίνες Α, C, D και Ε και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Είναι ιδανικό συμπλήρωμα για παιδιά, ηλικιωμένους, αλλά και για αθλητές. Προσφέρει τόνωση, ενέργεια, αυξάνει την όρεξη και βοηθά στην αντιμετώπιση της κόπωσης και στην ανάρρωση.
  7. Το δηλητήριο: Λαμβάνεται με ελεγχόμενο τσίμπημα μέλισσας, από σκεύασμα όπου έχει αποθηκευτεί ή σε κεραλοιφή. Ο Ιπποκράτης πίστευε ότι το τσίμπημα της μέλισσας ήταν ευεργετικό σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σήμερα πολλοί ισχυρίζονται ότι το τσίμπημα τις μέλισσας ανακουφίζει τον πόνο από τραυματισμό μυών. Πρόκειται για μια μορφή βελονισμού. Σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα συλλογής του δηλητηρίου της μέλισσας χωρίς τη θανάτωσή της. Αυτό γίνεται με εξειδικευμένες συσκευές που τοποθετούνται στο μελίσσι.

Μελισσοβελονισμός


Ο μελισσοβελονισμός είναι ο βελονισμός με κεντριά μελισσών σε συγκεκριμένα σημεία, σε αρθρώσεις και αλλά σημεία του σώματος. Ο αριθμός των τσιμπημάτων και η συχνότητα αυτών εξαρτάται από την πάθηση και τη σοβαρότητα αυτής. Τυπικά μπορεί να χρειαστούν 5 ή περισσότερα τσιμπήματα 1-3 φορές την εβδομάδα ή και συχνότερα. Γίνεται από απολύτως εξειδικευμένο θεραπευτή-μελισσοβελονιστή που συνήθως είναι βοτανοθεραπευτής ή/και βελονιστής. Δεν αποτελεί ιατρική πράξη, παρόλα αυτά, θεωρείται αποτελεσματική μορφή θεραπείας.

Δράσεις του δηλητηρίου
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία αίματος, βελτιώνει τη δύναμη της καρδιάς, βελτιώνει τη διαπερατότητα των αγγείων και ενισχύει τη φυσική δύναμη σε πολύ μεγάλο βαθμό.
  • Ισχυρό αντιφλεγμονώδες, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό και το ρυθμίζει.
  • Έχει αντιοξειδωτική, αντιγηραντική, αναλγητική και αντιβακτηριδιακή δράση.
  • Βρίσκει νέους δρόμους και συντομεύει την κίνηση μεταξύ των νευροδιαβιβαστών.
  • Είναι αντισπασμωδικό, αυξάνει την οξυγόνωση των πνευμόνων.
  • Το δηλητήριο είναι 60 φορές πιο δραστικό από την κορτιζόνη, σε διάφορες παθήσεις.
  • Δίνει άριστα αποτελέσματα στο άσθμα, στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και στο εμφύσημα.
  • Τα τσιμπήματα γύρω από μια δερματική ουλή είναι ικανά να την «σβήσουν» σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και να αποκαταστήσουν το δέρμα, γιατί έχει την ικανότητα να δημιουργεί νέα αγγεία.
  • Θεραπεύει τα εκζέματα, τα τοπικά έλκη.
  • Εφαρμόζεται σε δερματικούς όγκους όπως ο καρκίνος του δέρματος.
  • Είναι πολύ ωφέλιμο στην ψωρίαση με αποτελέσματα άλλοτε καλά και άλλοτε ουδέτερα.
  • Είναι πασίγνωστα τα αποτελέσματα του δηλητηρίου στον ερυθηματώδη λύκο και στην σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Βοηθάει στο καρδιαγγειακό σύστημα, ρυθμίζει την πίεση του αίματος, θεραπεύει τις αρρυθμίες, την αρτηριοσκλήρυνση και τις φλεγμονές των αρτηριών.
  • Δίνει άριστα αποτελέσματα σε μολύνσεις από ιούς και βακτήρια.
  • Βοηθά πολύ σε χρόνιους νευρομυϊκούς πόνους, στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παύει τον πόνο και βοηθά στην υποχώρηση του ιστού που υπεραναπτύχθηκε και πιέζει τα νεύρα και τα αγγεία.
  • Βοηθάει στην ισχιαλγία σε διάφορες νευρίτιδες, ινομυαλγίες κλπ.
  • Θεραπεύει το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, τενοντίτιδες, επικονδυλήτιδες και άλλες φλεγμονές.
  • Για όλες τις ρευματοειδείς παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, αρθρίτιδα, ενώ η ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα), μπορεί να θεραπευτεί με λίγα τσιμπήματα και κατάλληλη διατροφή.
  • Πολλά υποσχόμενο για τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου. Ενδέχεται να στηριχτούν στο δηλητήριο νέου τύπου χημειοθεραπείες που δεν θα έχουν παρενέργειες.

Αντιδράσεις στο τσίμπημα

Φυσιολογικές αντιδράσεις στο τσίμπημα της μέλισσας είναι ο πόνος, η ερυθρότητα, το οίδημα, η φαγούρα και κάποια λεμφατικά ιδιοπαθή προβλήματα. Ανησυχία θα πρέπει να υπάρξει όταν δεν παρουσιαστεί κανένα σύμπτωμα ή όταν παρουσιαστεί κάποιο οίδημα μακριά από την περιοχή του τσιμπήματος.


Για να μην πονάει μια περιοχή μετά το τσίμπημα με το κεντρί της μέλισσας πρέπει να βάλουμε κάποια αλοιφή πρόπολης ή κατά των οιδημάτων. Τα τσιμπήματα στο δέρμα του κρανίου μπορούν να επιτρέψουν στο δηλητήριο να περάσει σε αρτηρία και να έχουμε συμπτώματα μικροαλλεργίας, όπως κόπωση, νύστα και υψηλό πυρετό.

Γενικοί κανόνες μελισσοθεραπείας με δηλητήριο
  1. Πριν χρησιμοποιήσουμε τη θεραπεία κάνουμε πάντα μια σχετική νηστεία, αποτοξίνωση, χρησιμοποιώντας παράλληλα βότανα που αποβάλουν τις τοξίνες απ’ το σώμα.
  2. Βελτιώνουμε τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων, ειδικά των επινεφριδίων, με βοτανικά αφεψήματα.
  3. Θρέφουμε τα δομικά υλικά του σώματός μας, με καλή τροφή και μελισσοκομικά προϊόντα, όπως γύρη, μέλι, μελισσόψωμο και πολτό. Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα βότανα έχουν συνεργατική δράση.
  4. Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να κάνετε ένα αλλεργικό τεστ. Δεν πάμε για βελονισμό με άδειο ή πολύ γεμάτο στομάχι. Επίσης, αν είμαστε αγχωμένοι, στενοχωρημένοι ή έχουμε αμφιβολίες και φόβο. Είναι καλό πριν να πιούμε ένα αφέψημα με πολλά μέταλλα, για χαλαρωτική και διουρητική δράση.

Αντενδείξεις της θεραπείας

Προσοχή! Αποφύγετε τη μελισσοθεραπεία σε περίπτωση γνωστής αλλεργίας στα μελισσοκομικά προϊόντα. Επίσης, οι θεραπείες με το κεντρί και το δηλητήριο της μέλισσας, θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο από εξειδικευμένους θεραπευτές.

Στο εξωτερικό παρουσιάζει αυξανόμενη διάδοση. Στην Ελλάδα ο αριθμός των γιατρών που την εφαρμόζουν είναι μικρός.

Στις καρδιακές και νεφρικές ανεπάρκειες απαιτείται συνεργασία με ιατρική ομάδα, καθώς πρέπει να βρεθεί η ισορροπία δηλητηρίου – ασθένειας. Αυτό ισχύει και για τον ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, όπου το δηλητήριο μελισσών τον κάνει ασταθή.

Αντένδειξη υπάρχει όταν κάποιος πάσχει από υπερθυρεοειδισμό ή τον ασταθή θυρεοειδισμό τύπου Hasimoto και από υποεπινεφριδιακή λειτουργία. Επίσης, αντενδείκνυται σε ασταθείς ψυχιατρικές καταστάσεις (ψυχώσεις), στη φυματίωση, στην κίρρωση ήπατος, όταν υπάρχει έντονο άγχος, στα πεπτικά έλκη και όταν κάποιος παίρνει αντι-υπερτασικά φάρμακα.


Πηγή: flowmagazine.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια