Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σημαντική αύξηση παρουσίασε η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών την τελευταία 15ετία!


Η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών αποτελεί μία σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς καθιστά πολλά μικρόβια ακόμη πιο ανθεκτικά.

Αν και όλοι μας γνωρίζουμε ότι η υπερκατανάλωσή τους μόνο καλό δεν μας κάνει, ωστόσο η χρήση τους σε ανθρώπους αυξήθηκε κατά 39% μεταξύ 2000-2015, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, καθώς κάλυψε 76 χώρες.

Η μελέτη εκτιμά ότι έως το 2030 -αν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις- η κατανάλωση αντιβιοτικών προβλέπεται να αυξηθεί έως 200%, πράγμα που δημιουργεί δικαιολογημένες ανησυχίες, αν επιβεβαιωθεί.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις -μερικές φορές δραματικές- στη χρήση των αντιβιοτικών καταγράφονται στις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι όταν η αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών εμφανίζεται σε μια χώρα, γρήγορα εξαπλώνεται και σε άλλες, γι’ αυτό το πρόβλημα έχει διεθνή διάσταση.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Πρίνστον (ΗΠΑ), ΕΤΗ Ζυρίχης (Ελβετία) και Αμβέρσας (Βέλγιο), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), εκτιμούν ότι η παγκόσμια κατανάλωση αντιβιοτικών αυξήθηκε κατά 39% από 11,3 ημερήσιες δόσεις αντιβιοτικών ανά 1.000 κατοίκους το 2000, σε 15,7 δόσεις το 2015.

Η συνολική παγκόσμια χρήση αντιβιοτικών σε ανθρώπους εκτιμάται σε 34,8 δισεκατομμύρια ημερήσιες δόσεις το 2015, αυξημένες κατά 65% έναντι του 2000 (21,1 δισεκατομμύρια).


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια