Μην απλώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι να στεγνώσουν! Κινδυνεύει η υγεία σας!


Το χειμώνα, λόγω της έλλειψης ήλιου, δυσκολεύει το στέγνωμα των ρούχων, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να τα απλώνουμε μέσα στο σπίτι.

Αυτό όμως, σύμφωνα με γιατρούς, είναι επικίνδυνο για την υγεία. Τα βρεγμένα ρούχα αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι. Εκτιμάται ότι το 30% της υγρασίας του σπιτιού προέρχεται από τα βρεγμένα ρούχα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης διαπίστωσαν ότι το 64% των συμμετεχόντων κρεμάνε τα ρούχα τους κοντά ή πάνω στο καλοριφέρ για να στεγνώσουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα ρούχα από ένα μόνο πλυντήριο απελευθερώνουν δύο λίτρα νερό στην ατμόσφαιρα, όταν στεγνώνουν μέσα στο σπίτι.

Η υγρασία ευθύνεται για τη δημιουργία μούχλας σε διάφορα σημεία του σπιτιού που δεν φαίνονται εύκολα, όπως πίσω από ταπετσαρίες, στα ξύλινα πατώματα, πίσω από τα τούβλα και στο πλαίσιο γύρω από τα παράθυρα.

Παράλληλα, σπόρια μούχλας αιωρούνται στον αέρα και τα εισπνέουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Τις περισσότερες φορές, ο οργανισμός μας προσπαθεί να τα αποβάλλει, γι’ αυτό φτερνιζόμαστε ή βήχουμε. Η συνεχής κόπωση, ο ερεθισμός στα μάτια και το λαιμό, ο πονοκέφαλος, δερματικοί ερεθισμοί και ναυτία είναι μερικές από τις ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα μούχλας μέσα στο σπίτι.

Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη ακάρεων. Όσοι εκτίθενται σε τέτοιες συνθήκες, μπορεί να νοσήσουν από αναπνευστικά προβλήματα, ιγμορίτιδα και βρογχίτιδα.


Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι αλλεργικοί και όσοι έχουν άσθμα, καθώς επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους. Δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί αλλεργική ρινίτιδα. Μπούκωμα, πολλαπλά φτερνίσματα, καταρροή, φαγούρα, ακόμα και δάκρυα στα μάτια είναι μερικά από τα συμπτώματά της.

Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και γενικότερα όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν να νοσήσουν περισσότερο.

Ειδικά, όταν το σπίτι είναι μικρό, η υγρασία από τα ρούχα σε συνδυασμό με την υγρασία και του υδρατμούς από το μαγείρεμα και το μπάνιο, συσσωρεύεται μέσα στο σπίτι.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τουλάχιστον το στέγνωμα των ρούχων πρέπει να γίνεται σε μια αποθήκη ή δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείται με κλειστή την πόρτα και ανοιχτό το παράθυρο.

Η καλύτερη, όμως, λύση είναι να αφήσετε τα ρούχα να στεγνώσουν έξω στον καθαρό αέρα. Έτσι, προφυλάσσονται και τα ρούχα από βακτήρια, καθώς αναπτύσσονται μύκητες και σε αυτά, όταν συσσωρεύεται υγρασία.

Μια άλλη εναλλακτική είναι να πάρετε στεγνωτήριο.

Για να προστατέψετε το σπίτι από τη μούχλα, πρέπει να αερίζεται καθημερινά, ακόμα και όταν έχει κρύο.

Σε περίπτωση που εντοπίσετε μούχλα σε κάποιο σημείο του σπιτιού, καθαρίστε το με νερό, ξύδι και σαπούνι.


Πηγή: valueforlife.gr
_