Παρέμβαση της Ακαδημίας Αθηνών για το Σκοπιανό


Σε μία σπάνια παρέμβασή της η Ακαδημία Αθηνών αναφέρεται στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και παίρνει θέση τονίζοντας ότι προϋπόθεση για την οποιαδήποτε συμφωνία είναι η
τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, την οποία μάλιστα αποκαλεί Κράτος των Σκοπίων και το καλεί να εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις του.
Αναλυτικά:
«Η Ακαδημία Αθηνών παρακολουθούσα αδιαλείπτως το εθνικής σημασίας αυτό θέμα, έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει δημοσία τις θέσεις της με βάση αδιάσειστα ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά δεδομένα. Επισημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων πρέπει να είναι η τροποποίηση του Συντάγματός του, η εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων (σχολικά βιβλία, γεωγραφικοί χάρτες, αγάλματα Μ. Αλεξάνδρου, κλπ.) και της οικειοποίησης της ιστορίας, του πολιτισμού και των συμβόλων της χώρας μας. Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού -και μόνον- δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».


aixmi.gr
_