Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χαρακόπουλος: Πότε θα σταματήσει ο εμπαιγμός για τα αναδρομικά των ενστόλων;


Αν θα συμμορφωθεί η κυβέρνηση με τις δικαστικές αποφάσεις για την απόδοση των αναδρομικών στα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας τέλος στον εμπαιγμό τους, ρωτά ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην ερώτησή του το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει τα εξής:

«Μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις του μηνός Φεβρουαρίου 2018, διαπίστωσαν τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι μειώσεις οφείλονται στη λήξη των αναδρομικών δόσεων που προέβλεπε ο ν. 4307/2014 με τον οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε χορηγήσει το 50% των περικοπών που είχαν επιβληθεί σε μισθούς και συντάξεις το 2012 και είχε προγραμματίσει την χορήγηση του υπολοίπου 50% για το έτος 2016, σεβόμενη τις αποφάσεις του ΣτΕ (2192 και 2196/2014).

Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν πάψει να απαριθμούν τις απατηλές υποσχέσεις του υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου, περί χορήγησης του υπολοίπου 50% ή της “εξεύρεσης ισοδυνάμων”, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας παραμένει σε …αφωνία. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τις εξαγγελίες της περί αποκατάστασης των αποδοχών στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη, αρνούμενη να συμμορφωθεί ως προς την εκτέλεση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων.

Αυτό υπογραμμίζεται και στην πρόσφατη απόφαση (3 και 4/2018) της Τριμελούς Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, στην οποία σημειώνεται ότι η διοίκηση παρά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μείζονος του έτους από τη δημοσίευση των τελευταίων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (13/05/2016) σε “ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη”. Συνεπώς, σύμφωνα με την  απόφαση, η μισθολογική προσαρμογή θα πρέπει να είναι άμεση και η επιστροφή των αναδρομικών θα πρέπει να καταλαμβάνει 53 μήνες, ήτοι από 01/08/2012 μέχρι και 31/12/2016 και να δοθεί σε μηνιαίες δόσεις. Τυχόν μη εκτέλεση της απόφασης μέσα στους επόμενους 8 μήνες επισείει τις συνέπειες που προβλέπονται (πρόστιμο στο υπ. Οικονομικών και δικαίωμα στους αιτούντες για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του κράτους, έναντι των δικαιουμένων ποσών)».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλεί τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών να απαντήσει «ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Απόφασης του ΣτΕ, προκειμένου η κυβέρνηση να συμμορφωθεί στις δικαστικές αποφάσεις και να προβεί στην αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, με την απόδοση του υπολοίπου 50% των παρακρατηθέντων».


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια