Στολές «εξωσκελετού» μετατρέπουν τους ανθρώπους σε … μηχανές!Αποτελεί το πρώτο στον κόσμο εργοστάσιο που ενσωματώνει στολές «εξωσκελετού» στη γραμμή συναρμολόγησης αυτοκινήτων.

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι με τον τρόπο αυτό άνθρωποι και μηχανές γίνονται ένα στο εργοστάσιο της Ford.

Τα εξωσκελετικά κοστούμια χαρίζουν στους χρήστες τη δύναμη να σηκώνουν και να διαχειρίζονται ευκολότερα βαριά αντικείμενα. Τώρα, για πρώτη φορά έχουν ενσωματωθεί σε γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων.


Τα φουτουριστικά κοστούμια ίσως θυμίζουν τη μεταμόρφωση του Tony Stark στον υπερήρωα Iron Man. Στην πραγματικότητα, όμως, υποστηρίζουν τους ώμους και την πλάτη του χρήστη, μεταφέροντας το βάρος στους γοφούς, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες τραυματισμών στο χώρο εργασίας.

«Το να εργάζεσαι στη γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων απαιτεί γνώσεις και ικανότητες, ενώ αρκετές φορές δοκιμάζεται και η σωματική αντοχή σου. Τα εξωσκελετικά κοστούμια μπορεί να μοιάζουν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά μπορούν να μειώσουν την καταπόνηση των εργαζομένων μας και να κάνουν ευκολότερες τις εργασίες που απαιτούν σωματική δύναμη» δήλωσε ο Dale Wishnousky, αντιπρόεδρος Παραγωγής, της Ford Ευρώπης.


Μέχρι το 2020, το 25% των Ευρωπαίων θα είναι ηλικίας πάνω από 60 ετών και εκτιμάται ότι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι και άτομα με κινητικά προβλήματα ή μυοσκελετικές διαταραχές θα είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα ωφεληθούν από τη χρήση εξωσκελετών. Σε όλη την Ευρώπη, οι μυοσκελετικές διαταραχές αντιπροσωπεύουν το 61% όλων των παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία, ενώ στη Γερμανία συμβάλλουν σε μία μείωση κατά 16 δις ευρώ του καθαρού εθνικού προϊόντος της χώρας.

Ενώ οι εξωσκελετοί έχουν δοκιμαστεί σε άλλα εργοστάσια αυτοκινήτων, η εφαρμογή τους από τη Ford στη Βαλένθια της Ισπανίας που κατασκευάζονται τα Galaxy, Kuga, Mondeo, S-MAX και TransitConnect, είναι η πρώτη που ενσωματώνει πλήρως την τεχνολογία στη διαδικασία παραγωγής.


Τα εννέα κοστούμια από ελαφρύ τιτάνιο και ανθρακονήματα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή βοηθούν τους εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής να σηκώνουν, να κινούν ή να μεταφέρουν οτιδήποτε ζυγίζει πάνω από τρία κιλά, όταν στέκονται σε άβολη θέση. Οι στολές παρέχουν προστασία από την κόπωση και τους τραυματισμούς, μειώνοντας την καταπόνηση από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που ενδέχεται να δημιουργήσουν σωματικές βλάβες με την πάροδο του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος δοκιμών και εξέλιξης εξωσκελετών, οι διευθυντές παραγωγής ζήτησαν από περίπου 200 εργαζόμενους του εργοστασίου να υποδείξουν με ποιο τρόπο ένας εξωσκελετός μπορεί να τους βοηθήσει στη δουλειά τους. Στη συνέχεια, επελέγησαν 100 εργαζόμενοι που θα ωφελούνταν περισσότερο από την τεχνολογία και οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους σχεδιαστές των συσκευών. Όσοι χρησιμοποιούν τις στολές χειρίζονται βαριά ή ογκώδη εξαρτήματα, όπως τα ρεζερβουάρ καυσίμου. Το πρόγραμμα έχει αποδειχτεί τόσο επιτυχημένο, ώστε 20 ακόμα εργαζόμενοι θα δοκιμάσουν τον εξοπλισμό στις αρχές Απριλίου.


Για τη Ford, αποτελεί τμήμα της επένδυσης στο Industry 4.0, ένας όρος που έχει επινοηθεί για να περιγράψει μία τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και περιλαμβάνει τεχνολογίες αυτοματοποίησης, ανταλλαγής δεδομένων και παραγωγής.

Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί εργονομίας της Ford στη Βόρεια Αμερική έχουν εργαστεί σε πάνω από 100 νέα, παγκόσμια οχήματα, μεταξύ των οποίων τα FordEdge, Mustang και F-150, χρησιμοποιώντας μία σειρά εργονομικών τεχνολογιών παραγωγής. Η Ford κατάφερε να πετύχει μείωση στα ποσοστά εργατικών περιστατικών, αλλά και να περιορίσει κατά 90% εργονομικά θέματα με κινήσεις υπερέκτασης των εργαζομένων ή εργασίες με δύσκολες τοποθετήσεις εξαρτημάτων.

«Η δουλειά μου είναι σαν μία προπόνηση στο γυμναστήριο και πραγματικά η καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη για να βγάλεις πέρα σε μερικές εργασίες. Η εξωσκελετική στολή κάνει μεγάλη διαφορά και στο τέλος μιας βάρδιας νιώθω πολύ πιο ξεκούραστος» δήλωσε ο Ramón Navarrete, εργαζόμενος στη γραμμή συναρμολόγησης, ο οποίος βοηθά στην τοποθέτηση εξαρτημάτων εσωτερικού οχημάτων.


Πηγή: thepressroom.gr
_