Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές: Η Τουρκία είναι εκτός ελέγχου


Στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία είναι εκτός ελέγχου φαίνεται να καταλήγουν οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η εμμονή του Τούρκου προέδρου να ελέγξει την κατάσταση στην
βόρειο Συρία με την δεύτερη εν σειρά εισβολή και η συνεχιζόμενη προσπάθεια του Τουρκικού να καταστρέψει τις δυνάμεις των Τούρκων στο Afrin επιβεβαιώνει τις υποψίες των Αμερικανών ότι ο Recep Tayyip Erdogan θα φτάσει μέχρι το τέλος αυτής της επικίνδυνης εκστρατείας που ξεκίνησε κατά των Κούρδων της Συρίας.
Από την άλλη πλευρά οι απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι τα στρατεύματα του θα «απελευθερώσουν» και την περιοχή γύρω από την πόλη Manbij θέτει τους Αμερικανούς σε συναγερμό αφού στα Καντόνια των Κούρδων στην βορειοανατολική Συρία στρατοπεδεύουν εδώ και μήνες 2000 Αμερικανοί στρατιώτες με αξιόλογο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Μάλιστα χτες 12 Φεβρουαρίου συνολικά 50 αμερικάνικα φορτηγά έφτασαν στην βορειοανατολική Συρία από το Ιράκ μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό.
Αν και οι απειλές του Τούρκου προέδρου προς τους Αμερικανούς στο Manbij έχουν λάβει την κατάλληλη απάντηση από τους τοπικούς Αμερικανούς διοικητές, ο Recep Tayyip Erdogan ξέρει ότι οι Αμερικανο-τουρκικές σχέσεις είναι τόσο σημαντικές για τις ΗΠΑ ώστε τελικά η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να τον αντιμετωπίσει στρατιωτικά.
Για μήνες οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι εάν αντιμετωπίσουν την Τουρκία με έναν ανεκτικό τρόπο θα καταφέρουν να βρούν την κατάλληλη δίοδο επικοινωνίας και συνεργασίας. Όμως όπως έχει αποδειχτεί η Τουρκία αποκωδικοποιεί αυτή την συμπεριφορά ως ένδειξη αδυναμίας των ΗΠΑ στην τεράστια σημασία της γεωστρατηγική θέσης της Τουρκίας, η οποία φρόντισε να ενδυναμώσει τις σχέσεις με την Ρωσία αγοράζοντας μάλιστα και υψηλής τεχνολογίας αντιαεροπορικά συστήματα έναντι 2,4 δις δολαρίων.
Για τους Τούρκους η πιθανότητα άμεσης σύγκρουσης των Τουρκικών με τις Αμερικανικές δυνάμεις στην Manbij δεν υπάρχει, αφού ουδέποτε έλαβαν από την κυβέρνηση Trump ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Αν Μεσόγειο με την παρεμπόδιση του ιταλικών συμφερόντων γεωτρύπανου να φτάσει στο οικόπεδο νούμερο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ έχουν οδηγήσει πολλούς ΝΑΤΟικούς και δυτικούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία είναι πλέον εκτός ελέγχου και το πλέον εκπληκτικό χρησιμοποιεί ή μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον τους όπλα και στρατιωτική τεχνολογία που η Δύση της πούλησε.
Για μια ακόμη φορά όπως σχεδόν 40 χρόνια πριν στην περίπτωση του Ιράν η Δύση χάνει ένα σύμμαχο της τον οποίο έχει πρώτα εξοπλίσει με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.
Δυστυχώς η Δύση έκανε το ίδιο λάθος για μια ακόμη φορά αλλά τώρα δεν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να σταματήσει την Τουρκία από την ξέφρενη αναθεωρητική της πορεία όπως κάποτε υπήρχε το Ιράκ για να σταματήσει του Μουλάδες της Τεχεράνης με τον οκταετή αιματηρό πόλεμο που σκότωσε τα  αναθεωρητικά όνειρα της Ιρανικής Επανάστασης.
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια