Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έσπασαν σούπερ μάρκετ στη Νέα Φιλαδέλφεια - κείμενο και βίντεο


Αναδημοσιεύουμε από το Indymedia: Για τα γεγονότα στα Market In Ιωαννίνων και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από αυτά, τόσο στα Ιωάννινα αλλά και σε άλλες πόλεις, έχουν
γραφτεί πολλά. Η ουσία όμως των πράξεων και των δύο πλευρών, της εταιρείας από τη μία και των απολυμένων εργαζόμενων αυτής μαζί με τον κόσμο που στήριξε τον εν μέρει κερδοφόρο αγώνα τους προτάσσοντας την υλική ταξική αλληλεγγύη από την άλλη, μπορεί να αναγνωσθεί μονάχα μέσα από βαθιά ταξικό πρίσμα. Τα αφεντικά δε συγκινούνται με τίποτα πέρα από την απειλή να χαθεί έστω και ένα κομμάτι από το κέρδος τους το οποίο μπορεί μονάχα να επέλθει μονάχα από το ξεζούμισμα, τις απολύσεις και τις περικοπές μισθών των εργαζομένων. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και το γεγονός της αυτοκτονίας λόγω φτώχειας ενός από τους απολυμένους εργαζόμενους δεν έκανε το αυτί της διοίκησης της εταιρείας να ιδρώσει. Στην πραγματικότητα, το κύμα ταξικής αλληλεγγύης το οποίο μέσα από πολύμορφες δράσεις ( οι οποίες προκάλεσαν την επίθεση των ΜΑΤ κατ’εντολή των Market In και τη σύλληψη 11 αλληλέγγυων σε συγκέντρωση έξω από το κατάστημα Ιωαννίνων, καθώς και τη στράτευση μπράβων χρυσαυγιτών οι οποίοι επιτέθηκαν με Μολότοφ στο Συνδικαλιστικό κέντρο Ιωαννίνων ) μαζί με την προοπτική συσπείρωσης που αναδείχτηκαν μέσα από αυτές, ανάγκασαν την ίδια την εταιρεία να κάνει μερικά βήματα πίσω και να επαναπροσλάβει του απολυμένους του συγκεκριμένου καταστήματος. 
Η ιστορία ξεκινά στις 9/1/17 όταν τα Market In ανακοίνωσαν την εξαγορά 110 εκ των 130 καταστημάτων της Καρυπίδης ΑΒΕΕ, με την βάση νόμου υποχρεωτική πρόσληψη όλων των εργαζομένων που δούλευαν σε αυτά τα σούπερ μάρκετ και την υποχρεωτική καταβολή των δεδουλευμένων των 1400 εργαζομένων οι οποίοι παρέμεναν ως τότε απλήρωτοι επί 15 μήνες. Αντ’αυτού, η εταιρεία επέλεξε να προσλάβει νέους και χαμηλόμισθους εργαζόμενους αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά πως μόνος στόχος είναι το χρηματικό κέρδος της πάση θυσία.
Σε επέκεινα ανάλυση, είναι ταξικά επιβεβλημένη για πολλούς λόγους η συνέχιση αυτού του αγώνα. Αρχικά διότι η διοίκηση ακόμα δεν έχει καταβάλει τα χρωστούμενα στους απολυμένους ( τα οποία ανέρχονται εώς και 7.000 ευρώ ανά άτομο ). Εν συνεχεία όμως, είναι ιστορική η ανάγκη ανάδειξης της δυναμικής και της αποτελεσματικότητας που μπορούν μονάχα οι συλλογικοί εργατικοί αγώνες, από τους εργαζόμενους για τους ίδιους και την τάξη τους, παράλληλα με την αλληλεγγύη συλλογικοτήτων στην πράξη. Απεργίες, παρεμβάσεις βίαιες ή μη, όλα τα μέσα που διαθέτει η εργατική τάξη είναι θεμιτά στους αγώνες που δίνει, όμως η αποτελεσματικότητα τους κρίνεται από τη μαζικότητα και τη δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων ( δηλαδή των ανθρώπων που πλήττονται πρώτα και κυριότερα ) και των αγωνιστών.
Σήμερα στις 4:00 τα ξημερώματα σπάσαμε με βαριοπούλες την πρόσοψη του καταστήματος Νέας Φιλαδέλφειας και βάψαμε με σπρέυ τους εξωτερικούς τοίχους.

ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ ΣΤΑ ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

Δείτε το βίντεο: 



_




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια