Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όλοι οι τρόποι για να παίρνετε περισσότερες βιταμίνες!


Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη όλα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, μεταξύ των οποίων και οι βιταμίνες.

Ακολουθούν απλές συμβουλές για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να απορροφά περισσότερες βιταμίνες από την τροφή που καταναλώνετε.

Μην αποφεύγετε τα λιπαρά

Αρκετές βιταμίνες χρειάζονται τα λιπαρά για να διαλυθούν και να απορροφηθούν, ιδιαίτερα οι βιταμίνες A, D, E και K. Αποφύγετε, όμως, τα «κακά λιπαρά» και προσθέστε λίγα καλά λιπαρά στο φαγητό σας: Ελαιόλαδο στη σαλάτα, ψάρια με ω-3 λιπαρά και ξηροί καρποί αποτελούν μερικές από τις καλύτερες λύσεις.


Μην πετάτε τη φλούδα

Το εξωτερικό περίβλημα των φρούτων και των λαχανικών συχνά είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνες, π.χ. του μήλου και της πατάτας διαθέτουν βιταμίνη C και του καρότου βιταμίνη Α. Καταναλώστε με τη φλούδα, αλλά φροντίστε να πλένετε καλά τα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Μην παρα-μαγειρεύετε τα τρόφιμα

Βιταμίνες όπως οι C και B είναι υδατοδιαλυτές και δεν αντέχουν στο μαγείρεμα για πολύ ώρα. Είναι προτιμότερο, αν θέλετε τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των συγκεκριμένων βιταμινών, να καταναλώνετε ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα τα τρόφιμα που σας τις χαρίζουν. Τα λαχανικά είναι ιδανικό να καταναλώνονται στον ατμό, ενώ αν τα βράζετε, μην πετάτε το υγρό που απομένει -αξιοποιήστε το για σούπες ή βράσιμο ρυζιού, ώστε να μην πάνε χαμένα τα θρεπτικά συστατικά.


Προσέξτε τα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να ελαττώνουν τα επίπεδα βιταμινών στον οργανισμό. Για παράδειγμα τα αντιβιοτικά, όταν χορηγούνται για αρκετό διάστημα, μπορεί να μειώνουν αισθητά τα επίπεδα των βιταμινών Β στο σώμα. Επιπλέον, αν παίρνετε σκευάσματα αδυνατίσματος, υπάρχει περίπτωση, εκτός από το λίπος, να αποβάλλουν και βιταμίνες μαζί του, γι’ αυτό είναι πάντα απαραίτητο να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, όταν παίρνετε κάποια αγωγή.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες από τη στιγμή που ένα φρούτο ή λαχανικό κόπηκε από το δέντρο ή τη ρίζα του, τόσο ελαττώνεται το θρεπτικό «φορτίο» του, γι’ αυτό όσο πιο φρέσκο, τόσο καλύτερα.

Αποφύγετε τα λάθη στην προετοιμασία του μαγειρέματος

Μην βάζετε λαχανικά με υδατοδιαλυτές βιταμίνες (C και βιταμίνες συμπλέγματος B) σε νερό, μέχρι να μαγειρευτούν, γιατί χάνονται οι βιταμίνες τους. Αποφύγετε να ψιλοκόβετε τα λαχανικά όταν δεν είναι απαραίτητο, γιατί όσο μεγαλύτερη επιφάνεια εκτίθεται στον αέρα, τόσο μεγαλύτερη οξείδωση υπάρχει.


Μασάτε καλά

Αντίστροφα με την έκθεση στον αέρα που αναφέραμε πιο πάνω, μέσα στο σώμα, όσο μεγαλύτερη επιφάνεια της τροφής εκτίθεται στο στομάχι, τόσο περισσότερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών μπορεί να γίνει. Βοηθήστε τον οργανισμό σας, μασώντας καλά την τροφή σας.


Πηγή: in2life.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια