Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος η απόφαση του ΣτΕ για ένστολους»

Του Κυράνη Κων/νου - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος

Η δικαίωση των Ένστολων μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις μειώσεις που αντισυνταγματικά επιβλήθηκαν από τον Αύγουστο του 2012 και η υποχρέωση της Κυβέρνησης να επαναφέρει τους μισθούς των Λιμενικών-Αστυνομικών –Πυροσβεστών και Στρατιωτικών στα επίπεδα της 31-8-2012 αποτελεί μία τεράστια και ιστορική νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς εμπράκτως επιβεβαιώνεται ότι ακόμη και σε μια περίοδο μνημονιακών υποχρεώσεων υπάρχουν βάση της νομοθεσίας, όρια που καθορίζουν τα επίπεδα ανοχής στη μείωση των απολαβών των εργαζόμενων .
Για 4η φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνει τους ένστολους για τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει ενάντια στις αντισυνταγματικές διατάξεις (όπως προκύπτει και από τις σχετικές αποφάσεις ) του ν. 4093/2012. σύμφωνα με τον οποίο και βάση των μνημονιακών επιταγών για δημοσιονομικό περιορισμό των μισθολογικών δαπανών, επεβλήθη μείωση στους μισθούς των ένστολων σε ποσοστό 12% αρχομένης από τον Αύγουστο του 2012.
Πρώτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος  (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ), από τους εκπροσώπους των υπηρετούντων στα Σώματα ασφαλείας , προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του νόμου 4093/2012 υποστηρίζοντας την αντισυνταγματικότητα του, καθώς ήδη οι Ένστολοι με το 1ομνημόνιο  είχαν υποστεί μειώσεις στις οποίες συνυπολογίστηκαν και οι απώλειες των δώρων αδείας ,Πάσχα και Χριστουγέννων.
Με μια νέα απόφαση-βόμβα που εξέδωσε η τριμελής επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας  δίνει διορία 8 μηνών για την πλήρη αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι συντάξεις των αποστράτων από τις αναπροσαρμογές των ειδικών μισθολογίων που προβλέφθηκαν με διατάξεις του ν. 4093/2012 «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016». .
Αυξήσεις και αναδρομικά 65 μηνών, εντέλλεται να καταβάλει η κυβέρνηση και σε όλους τους απόστρατους.
Η αναπροσαρμογή συντάξεων θα πρέπει να είναι άμεση, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών θα πρέπει να καταλαμβάνει 65 μήνες, ήτοι από 1ης/8/2012 ως και 31/12/2017 και να δοθεί και σε μηνιαίες δόσεις.
Κανονικά η αναδρομική αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει για το διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016, καθώς από την 1η-1-2017 θεωρείται ότι έχει τεθεί σε ισχύ ένα νέο μισθολόγιο.
Τυχόν μη εκτέλεση της απόφασης μέσα στους επόμενους 8 μήνες επισείει πρόστιμο στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι ενάγοντες, έχουν δικαίωμα βάσει του ν. 3068/2002 και του Π.Δ. 61/2004 να φτάσουν ως και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του κράτους έναντι των ποσών που δικαιούνται.
Οι Ομοσπονδίες είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας παραπονούμενες για την μη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου των ετών 2014 και 2016 με τις οποίες είχε κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των αποδοχών και των συντάξεων των ένστολων. Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις των ένστολων ζήτησαν την άμεση συμμόρφωση της κυβέρνησης προς τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Να θυμίσουμε ότι το 2014  μερικώς η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ και οι υπόλοιπες ομοσπονδίες δικαιώθηκαν καθώς με το νόμο 4307/2014 η τότε κυβέρνηση αποκατέστησε το 50% των περικοπών καθώς όπως απεφάνθη με δύο αποφάσεις το 2014 το ΣτΕ οι μειώσεις συντάξεων των αποστράτων είναι αντισυνταγματικές και θα πρέπει να επιστρέψουν στα ποσά που είχαν τον Αύγουστο του 2012, πριν δηλαδή τη νομοθέτηση των εν λόγω αναπροσαρμογών.
Η απόφαση της Κυβέρνησης για ικανοποίηση της δίκαιης απόφασης του ΣτΕ μόνο στο 50% στηρίχτηκε από τη μία στην πρόθεση για ικανοποίηση του αιτήματος των Ένστολων βάση και της προσφοράς τους στη χώρα και από την άλλη στην αδυναμία ικανοποίησης στο 100% λόγω τους σοβαρού δημοσιονομικού ελλείμματος που υφίστατο στην Οικονομία της Ελλάδος εκείνη την περίοδο.
Με την τελευταία απόφαση το ΣτΕ την 5η Φεβρουά­ριου 2018 και σε περίπτωση  κατά την οποία η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί μέσα στο διάστημα των οκτώ μηνών, τότε θα επιβληθεί χρηματική διοικητική κύρωση (πρόστιμο) το οποίο δεν θα είναι ευκαταφρόνητο. Το ύψος του προστίμου θα καθοριστεί από το ΣτΕ.
Ως επίλογο θα πρέπει να προσδιορίσουμε την τομή του νόμου και της ρεαλιστικής πραγματικότητας που βάση των πεπραγμένων και των όσων προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του κράτους φαντάζει δύσκολη την επιστροφή των αναδρομικών για 65 μήνες και ίσως πιο αναμενόμενη την επιστροφή των μισθών στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012 όπως αυτά θα διαμορφωθούν με το νέο μισθολόγιο που αναδρομικά εφαρμόζεται από την 1-1-2017.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις αυτές πέραν της ιστορικής σημασίας αποκτούν και ουσία καθώς σε μια εκ των αποφάσεων καθορίζεται και το επικίνδυνο του επαγγέλματος σε μια περίοδο που η  προσφορά μας στην ασφάλεια της χώρας και στη προστασία του πολίτη αναγνωρίζεται από κάθε Έλληνα .
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια