Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χαρακόπουλος: Άξιος έπαινος στον "Άγιο των φυλακισμένων" και τους εθελοντές της επανένταξης

«Ο εθελοντισμός, η ανιδιοτελής προσφορά, η έμπρακτη αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο είναι μια πράξη που αξίζει τον δημόσιο έπαινο. Όμως, ο έπαινος είναι διπλός όταν ο εθελοντισμός και η
προσφορά αφορά σε εμπερίστατους ανθρώπους, σε κρατουμένους, σε ανθρώπους που έχουν δεχθεί τον κοινωνικό κολασμό και την κοινωνική απαξία. Θέλω, λοιπόν, να εξάρω το έργο των εθελοντικών Οργανώσεων, που γίνεται “αθόρυβα’” χωρίς τυμπανοκρουσίες, σε μεγάλο βαθμό από την Εκκλησία, η οποία πολλές φορές βάλλεται αδίκως». Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής με θέμα: «Ο εθελοντισμός στην υποστήριξη της επανένταξης κρατουμένων». 
Ο κ. Χαρακόπουλος επαίνεσε την πρωτοβουλία να κληθούν στη συνεδρίαση άνθρωποι «που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία του συνανθρώπου, στον εθελοντισμό, στην στήριξη κρατουμένων και στην επανένταξή τους στην κοινωνία. Αξίζει η συνεδρίαση, όχι μόνο για την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής μας και του ελληνικού λαού μέσα από την θέασή της από το κανάλι της Βουλής, αλλά γιατί είναι και μια ηθική επιβράβευση σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρέτηση του συνανθρώπου και δη του κρατουμένου. Χαιρετίζω, λοιπόν, την παρουσία των εκπροσώπων των εθελοντικών οργανώσεων και ιδιαίτερα του πατέρα Γερβάσιου Ραπτόπουλου, που είναι μια εμβληματική μορφή σε αυτό το χώρο και δικαίως έχει χαρακτηριστεί “ο Άγιος των φυλακισμένων”».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο π. Γερβάσιος εδώ και δεκαετίες διακονεί στις φυλακές, έχοντας συνδράμει στην αποφυλάκιση πλέον των 16.000 κρατουμένων, εντός και εκτός Ελλάδος, με την εξαγορά ποινών, που ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό χωρίς καμία κρατική ενίσχυση, που τυγχάνουν διάφορες ΜΚΟ αλλά μόνο με τη συνδρομή πιστών». 

ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε, ωστόσο, ότι «το έργο των εθελοντικών οργανώσεων αναδεικνύει τις αδυναμίες του κράτους, του κρατικού μηχανισμού, γιατί δεν τιμά το κράτος δικαίου να χρειάζονται οι εθελοντικές Οργανώσεις, να χρειάζεται η Εκκλησία, για να υπάρχει δυνατότητα να έχουν ξυραφάκι για να ξυριστούν οι κρατούμενοι στις φυλακές».
Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «το έργο που επιτελούν έχει πολύ μεγάλη αξία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, στις μέρες της κρίσης, ένα έργο στήριξης, όχι μόνο υλικής αλλά και ηθικής-ψυχολογικής στήριξης. Σεις παρέχετε ελπίδα, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν κρατούμενο. Ο εγκλεισμός στις φυλακές έχει στόχο το σωφρονισμό του κρατουμένου, αλλά για να αντέξει κανείς τη δοκιμασία της φυλακής χρειάζεται ψυχολογική-ηθική στήριξη, χρειάζεται ελπίδα και εσείς, σε μεγάλο βαθμό, παρέχετε αυτή την απαραίτητη ελπίδα. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, επίσης, αυτό που ακούσαμε πάτερ Γεβράσιε, για το έργο της στήριξης της οικογένειας των κρατουμένων, διότι όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, αν η κεφαλή της οικογένειας βρίσκεται στη φυλακή, είναι πολύ δύσκολο για όλη την υπόλοιπη οικογένεια να σταθεί όρθια».

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος εκ μέρους της Διακονίας των Κρατουμένων «Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά», ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Μπατάκας εκ μέρους του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Ο Εσταυρωμένος», ο κ. Ιωάννης Παπασαραντόπουλος εκ μέρους του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Ονήσιμος» και ο κ. Κλήμης Πυρουνάκης, Συντονιστής του «Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών».


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια