Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τί είπαν Υπουργός και Αρχηγός στην επιμνημόσυνη δέηση


Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών
(Αθήνα, Λ. Μεσογείων 96), παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος.
Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των αστυνομικών που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια αιματηρών ένοπλων συμπλοκών, καταδιώξεων, τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την άσκηση των αστυνομικών τους καθηκόντων, από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1984.
Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Πρόεδρος Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων, κ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, συνεπικουρούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ταξίαρχο Νεκτάριο Κιούλο.
Στο πλαίσιο της τελετής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανέφερε:
« Οφείλουμε να τιμούμε αυτούς, οι οποίοι προσέφεραν στο κοινωνικό σύνολο και έπεσαν την ώρα του καθήκοντος. Οφείλουμε να τιμούμε και να διαφυλάττουμε τις παραδόσεις μας, όχι μόνο κάθε Ψυχοσάββατο αλλά κάθε μέρα και οφείλουμε σε αυτούς τους απλούς ανθρώπους, που εργάστηκαν για το κοινωνικό σύνολο, που πρόσφεραν ό,τι πολύτιμό είχαν - τη ζωή τους - προκειμένου εμείς να έχουμε την ηρεμία μας και να μπορεί ο ελληνικός λαός, να μπορεί η κοινωνία μας να ασχολείται με τα καθημερινά του.
Οφείλουμε να θυμόμαστε βέβαια και τις οικογένειες των αστυνομικών, των Ειδικών Φρουρών, των Συνοριοφυλάκων μας, άσχετα το ποιος οργανώνει το σημερινό μνημόσυνο. Να τιμούμε λοιπόν και τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων, αυτών των συναδέλφων σας, οι οποίοι επλήγησαν με τόσο πόνο και τόσες δυσκολίες αντιμετωπίζουν, γιατί είναι κομμάτι σας, γιατί είναι κομμάτι μας, είναι κομμάτι της κοινωνίας μας.
Οφείλουμε λοιπόν κάθε μέρα να έχουμε στο νου μας αυτούς που έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν και να προτάσσουμε και το παράδειγμα τους, γιατί δεν πήγαν έτσι απλά από ένα ατύχημα ή από μια δυσκολία, αλλά ήταν μέρος των εργαζόμενων που προσφέρουν καθημερινά στο κοινωνικό σύνολο και αυτά θα πρέπει και να τα προσέχουμε και να τα τιμούμε σε καθημερινή βάση.
Αιωνία τους η μνήμη.»
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας επεσήμανε τα εξής:
«Είμαστε και πάλι, όλοι εδώ. Σ’ αυτήν την καθιερωμένη, ετήσια συνάντηση του πρώτου Ψυχοσάββατου κάθε χρόνου.
Σ’ αυτή τη συνάντηση της ψυχής και της μνήμης, της τιμής και του χρέους, του συναισθήματος και της περισυλλογής.
Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας.
Να τιμήσουμε τη μνήμη των συναδέλφων μας που δεν είναι πια κοντά μας:
  • γιατί, πιστοί στον όρκο τους, αποφάσισαν να δώσουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη ζωή των συνανθρώπων τους,
  • γιατί προτίμησαν ν’ ανταλλάξουν την οδύνη των δικών τους ανθρώπων από την απώλειά τους, με το δικαίωμα στη χαρά, στην ηρεμία, στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στην ασφάλεια, των συμπολιτών τους,
  • γιατί επέλεξαν να υπογράψουν με τη ζωή και το αίμα τους, τις παρακαταθήκες του χρέους και της τιμής που μας κληροδότησαν.
Είμαστε εδώ για να επαναδιατυπώσουμε τη βούλησή μας να υπερασπιστούμε τις παρακαταθήκες αυτές των εκλιπόντων συναδέλφων μας και να μετουσιώσουμε σε έργο προς τη πατρίδα μας και την κοινωνία τη θυσία τους.
Είμαστε εδώ, όχι για να γιατρέψουμε, μα για να μοιραστούμε τον πόνο των συγγενών τους, να ανασύρουμε στη μνήμη μας τη μορφή τους, να αναλογιστούμε το κενό της απουσίας τους, να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη και το χρέος μας απέναντί τους.
Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ κάθε χρόνο, ώστε να μην επιτρέψουμε ποτέ στη λήθη να διαγράψει από το μυαλό και τη σκέψη μας τους ανθρώπους των οποίων τη μνήμη τιμούμε σήμερα.
Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ κάθε χρόνο, για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της διαχρονικής και πανανθρώπινης παραδοχής πως οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο όταν τους ξεχνάμε.
Επιτρέψτε μου να επαναλάβω και φέτος την ευχή μου την παραίνεσή μου, την προτροπή μου, στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, η κορυφαία αυτή ημέρα, η ημέρα μνήμης των πεσόντων κατά την ώρα του καθήκοντος συναδέλφων, να είναι και ημέρα ενότητας, ημέρα συναδελφικής αλληλεγγύης, ημέρα συνοχής για τη μεγάλη αστυνομική οικογένεια• αφού ο θάνατος δεν ξεχωρίζει βαθμό – θέση – κατηγορία – προέλευση αλλά, απεναντίας, η θυσία πάντα ενώνει τις καρδιές και τις ψυχές των ανθρώπων.
Γιατί, μόνο ενωμένοι και δυνατοί θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε αυτόν το δρόμο της προσφοράς και του χρέους, μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην ευθύνη έναντι της θυσίας των συναδέλφων μας, μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αποδώσουμε το φόρο τιμής που δικαιούνται.
Με σεβασμό, λοιπόν, με συγκίνηση, με ευγνωμοσύνη και ομοψυχία ας αποτίσουμε, όλοι μαζί, την τιμή που αρμόζει στους νεκρούς μας• στους συναδέλφους, στους συνεργάτες, στους φίλους που δεν είναι πια κοντά μας.
Kι ας κάνουμε την ευχή να μη «φύγουν» άλλοι, πρόωρα, από κοντά μας• να μη χαραχθεί άλλο όνομα συναδέλφου σε επιτύμβια επιγραφή.
Ούτε η Ελληνική Αστυνομία, ούτε η ελληνική κοινωνία έχουν ανάγκη από άλλους ήρωες για να εδραιωθεί στους πολίτες το αίσθημα ασφαλείας και να αναγνωρισθεί το έργο και η προσφορά μας. Η θυσία αυτών που «έφυγαν» και η τήρηση της βαρειάς παρακαταθήκης που άφησαν, από όλους εμάς που συνεχίζουμε σ΄ αυτό το μονοπάτι του χρέους και της τιμής, αρκεί.
Ας τιμήσουμε, λοιπόν, εκείνους που μας έδωσαν το δικαίωμα να κοιτάζουμε κατάματα τους πολίτες όντας βέβαιοι, κι εμείς κι αυτοί, πως έχουμε πράξει, πως συνεχίζουμε να πράττουμε το καθήκον μας.
Αιωνία τους η μνήμη .»

Ομιλίες απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.), Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Κατσιαμάκας και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), Αρχιφύλακας Γρηγόριος Γερακαράκος.
Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, που βρίσκεται στην είσοδο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Επίσης κατέθεσαν στεφάνια, η εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, βουλευτής Χαρά Καφαντάρη, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βασίλης Κικίλιας, ο εκπρόσωπος του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, βουλευτής Σταύρος Τάσσος, ο Στάθης Ανθόπουλος ως εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Ιωάννης Καραπατάκης, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος (ε.α.) Γρηγόριος Αναγνώστου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Υπαλλήλων Γεώργιος Κολοβός, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Κατσιαμάκας και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Αρχιφύλακας Γρηγόριος Γερακαράκος.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, λοιπό αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό και συγγενείς των θυμάτων αστυνομικών.
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια