Την Πέμπτη πιθανότητα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Σε διαδικασία  «αναδόμησης» της κυβέρνησής του έχει ήδη εισέλθει ο Αλέξης Τσίπρας μετά και την καρατόμηση της Ουρανίας (Ράνιας) Αντωνοπούλου από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας. Ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε στο «Βήμα» ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Πέμπτη και η ορκομωσία ( ή διαβεβαίωση) των νέων υπουργών θα γίνει την προσεχή Παρασκευή, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου.

Αν και οι προθέσεις του Πρωθυπουργού δεν έχουν γίνει ούτε στους συνεργάτες του γνωστές, θεωρείται βέβαιον ότι ο ανασχηματισμός θα είναι περιορισμένος σε έκταση, θα διορθωθούν αστοχίες του παρελθόντος, θα συμπληρωθούν τα κενά που δημιούργησαν οι παραιτήσεις ( ή καρατομήσεις των Ζουράρη και Αντωνοπούλου)  και θα προωθηθούν νέα πρόσωπα, πιθανότατα και εξωκοινοβουλευτικά.

Συγκεκριμένα μετά την επιστροφή του από την Τρίπολη (Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συμβούλιο) ο κ. Τσίπρας θα πάρει χαρτί και μολύβι για να τοποθετήσει τα νέα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το Υπουργικό Συμβούλιο. Πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Οικονομίας (και σύζυγο της κυρίας Αντωνοπούλου) Δ. Παπαδημητρίου να φεύγει από την κυβέρνηση, όχι μόνον επειδή και αυτός, όπως και η σύζυγός του εισέπρατταν (αν και πάμπλουτοι) επίδομα ενοικίου, αλλά επειδή θεωρήθηκε από Μαξίμου και Κουμουνδούρου ανεπαρκής η έως τώρα κυβερνητική του πορεία (είχε υποσχεθεί επενδύσεις που δεν ήρθαν). Επιπλέον φαίνεται πως τρίζει η καρέκλα του Ευ. Κουρουμπλή (ρύπανση στον Σαρωνικό, Νοβάρτις), της κυρίας Λυδίας Κονιόρδου (Πολιτισμού), του  Γιάννη Μουζάλα, του Γ. Κατρούγκαλου και των  Ι. Αμανατίδη (υφ. Εξωτερικών), Παν. Σκουρλέτη (Εσωτερικών), πιθανότητα του Κ. Γαβρόγλου (Παιδείας) και ίσως ακόμα δύο ή τριών υφυπουργών

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν: το οικονομικό επιτελείο (Τσακαλώτος- Χουλιαράκης) οι υπουργοί Εξωτερικών (λόγω του Σκοπιανού, Αλβανικού, ελληνοτουρκικών και Κυπριακού), Αμυνας (λόγω συγκυβέρνησης) Υγείας, Μεταφορών και πιθνότατα Δικαιοσύνης. Αναβάθμιση αναμένεται να έχει ο κ. Χαρίτσης ο οποίος πιθανότατα θα καταλάβει τη θέση του κ. Παπαδημητρίου (εάν βεβαίως απομακρυνθεί από την κυβέρνηση).

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε πολύ προσεκτικές κινήσεις ώστε ο μίνι ανασχηματισμός να μην δημιουργήσει περισσότερα  εσωκομματικά προβλήματα απ' άυτά που καλείται να λύσει με δεδομένο ότι έχει αρχίσει η τέταρτη αξιολόγηση, βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική επιτροπή για τη Νοβάρτις και έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο.

tovima.gr
_