Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Κολομβία της Ευρώπης» η Ολλανδία - Η αναφορά των αστυνομικών της χώρας

Υπάρχει μια χώρα που αρχίζει να θυμίζει ναρκω-κράτος και η αστυνομία της αδυνατεί να αποκρούσει το οργανωμένο έγκλημα και τη μαύρη οικονομία πέριξ αυτού.


Στη χώρα αυτή οι ηλικιωμένοι βρίσκονται στο έλεος συμμοριών που τους επιτίθενται μέσα στα σπίτια τους, αλλά μόνο 1 στα 5 θύματα καταγγέλλει τις επιθέσεις στην αστυνομία. Οι παλιοί μικροκακοποιοί έχουν μεταβληθεί σε πλούσιους νονούς, που ελέγχουν μεγάλο κομμάτι της τουριστικής φιλοξενίας και αναψυχής, την αγορά ακινήτων, τα ταξιδιωτικά γραφεία.
Μην πάει το μυαλό σας στη μακρινή Κολομβία, στην Αλβανία ή στην Ελλάδα της κρίσης. Μιλάμε για την… ευημερούσα Ολλανδία, μια χώρα του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα πλάι στη Γερμανία, που διαθέτει κι ένα πολύ πιο σκοτεινό πρόσωπο από αυτό που ξέρουμε.
Η πρόσφατη αναφορά της ένωσης Ολλανδών αστυνομικών που δημοσιεύθηκε στην «De Telegraaf» ήταν κυριολεκτικά γροθιά στο στομάχι. Ορισμένοι υποστηρίζουν, βέβαια, ότι η ιεραρχία και τα συνδικάτα των σωμάτων ασφαλείας διογκώνουν κάπως το πρόβλημα, για να πάρουν περισσότερα λεφτά από το κράτος. Ακόμη κι αν αυτό ισχύει εν μέρει, σίγουρα πίσω από τον καπνό κρύβεται μια μεγάλη φωτιά στη χώρα με τις τουλίπες.
Αλλωστε και ο γενικός εισαγγελέας του Αμστερνταμ σε πρόσφατη αναφορά του στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε πως η επίσημη μείωση της εγκληματικότητας κατά 25% τα εννέα τελευταία χρόνια δεν είναι πραγματική, αφού κάθε χρόνο οι πολίτες παραλείπουν να καταγγείλουν στην αστυνομία 3,5 εκατομμύρια μικρότερα ή μεγαλύτερα εγκλήματα! Το θεωρούν προφανώς μάταιο…
Πολλοί αποδίδουν την κατάσταση στην παραδοσιακή πολιτική ανοχής («χεντόγκ μπελέιντ» στα ολλανδικά) απέναντι στα μαλακά ναρκωτικά και την πορνεία. Τα ολλανδικά coffee shops, όπου εδώ και τρεις δεκαετίες μπορεί κανείς ελεύθερα να αγοράσει κάποιες ποσότητες χασίς ή μαριχουάνας, είναι διάσημα ανά τον κόσμο. Οπως φημισμένες είναι οι γειτονιές με τα κόκκινα φανάρια και τις τζαμαρίες του Αμστερνταμ, όπου οι ιερόδουλες διαφημίζουν νόμιμα τα κάλλη τους, κόβοντας κανονικά αποδείξεις και αποδίδοντας ΦΠΑ!
Ομως το υπερ-φιλελεύθερο πείραμα μοιάζει να αποτυγχάνει, καθώς εξαιτίας του η Ολλανδία έχει μετατραπεί σε διεθνή κόμβο εμπορίας ναρκωτικών και παράνομης διακίνησης ανθρώπων (trafficking).
Τα στοιχεία της ένωσης αστυνομικών είναι συντριπτικά: Μεγάλες ποσότητες της ουσίας, ecstasy που πηγαίνει στην Ευρώπη και την Αμερική παράγονται σε εργαστήρια στη Νότια Ολλανδία, ελεγχόμενα σε μεγάλο βαθμό από συμμορίες Μαροκινών, που ασχολούνται με την καλλιέργεια κάνναβης. Σύμφωνα εξάλλου με τη Europol, οι μισές ετήσιες εισαγωγές κοκαΐνης στην Ευρώπη (συνολικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ) γίνονται από το λιμάνι του Ρότερνταμ.
Προειδοποιώντας ότι τα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος «αλωνίζουν ανεξέλεγκτα» τη χώρα(!), οι Ολλανδοί αστυνομικοί ζητούν από την κυβέρνηση τουλάχιστον 2.000 προσλήψεις, προκειμένου να μη σπαταλούν το 60%-70% του χρόνου τους στην καταπολέμηση πληρωμένων εκτελεστών των οργανωμένων συμμοριών. Το νούμερο αναφέρθηκε από τον αρχηγό της αστυνομίας του Αμστερνταμ, Πίτερ-Γιάαπ Αλμπερσμπεργκ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε ότι οι νεαροί πληρωμένοι φονιάδες κάνουν πλέον δολοφονίες για 3.000 ευρώ, ενώ τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 η ταρίφα ανά κεφάλι έφτανε τις 50.000!
Το SOS της ολλανδικής αστυνομίας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς στις αρχές του μήνα ο δήμαρχος του Αμστερνταμ και ο γενικός εισαγγελέας προειδοποίησαν ότι το οργανωμένο έγκλημα διαβρώνει σαν δηλητήριο τις γειτονιές και «χάνεται» από τα μάτια των αρχών. Μπροστά στη νέα πραγματικότητα, η υποστελεχωμένη ολλανδική αστυνομία δεν μπορεί να κάνει και πολλά.
Οι Ολλανδοί αστυνομικοί δεν παραλείπουν να καταλογίσουν και στη… λιτότητα το μερίδιο που της αναλογεί. «Μόνο το 20% των ηλικιωμένων που πέφτουν θύματα κακοποιών (κλοπές, απάτες, ληστείες) το καταγγέλλει στην αστυνομία. Για αυτό ευθύνονται η γήρανση του πληθυσμού και οι περικοπές στο κοινωνικό κράτος (σ.σ.: κατάργηση μονάδων ηλικιωμένων και προγραμμάτων φροντίδας στο σπίτι)», υπογραμμίζουν οι Ολλανδοί ένστολοι.

Το μοντέλο ανοχής

Σε εξουσιοδοτημένα καφέ της Ολλανδίας επιτρέπεται η κατοχή και χρήση έως 5 γραμμαρίων κάνναβης (μαριχουάνα ή χασίς), όπως και η κατ’ οίκον καλλιέργεια έως 5 φυτών κάνναβης για προσωπική χρήση. Απαγορεύονται ρητά η πώληση σε ανηλίκους και η διαφήμιση των μαλακών ναρκωτικών, όπως επίσης τιμωρείται η «πρόκληση ενόχλησης στους πελάτες και το κοινό» από διακινητές, χρήστες και καλλιεργητές στην περιφέρεια των καταστημάτων.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της ολλανδικής κυβέρνησης (www.government.nl) διαβάζουμε ότι οι Αρχές καταπολεμούν την παραγωγή και διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών, όπως το ecstasy, κόβοντας τις προμήθειες πρώτων υλών (κάνναβη). «Κάθε χρόνο η αστυνομία εξαρθρώνει περίπου 20 παράνομα εργαστήρια παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών», υποστηρίζει η κυβερνητική ιστοσελίδα. Κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης έως 12 ετών και πρόστιμο έως 45.000 ευρώ αποτελεί εξάλλου η πώληση, εισαγωγή και εξαγωγή (γενικά το λαθρεμπόριο) ναρκωτικών κάθε είδους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια