Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ενότητα ή δήθεν ενότητα - του Σάββα Αλαμπουρτσίδη

Ενιαίος” μία έννοια που η χρήση της, την τελευταία βδομάδα, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και φαίνεται ότι θα ακολουθήσει μία μη γραμμική πορεία. Πολυσυζητημένο λοιπόν θέμα των
ημερών, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο στη Θεσσαλονίκη, το «ενιαίο ψηφοδέλτιο». Συνάδελφοι από κάθε θέση, είτε ως ενεργά εκλεγμένα ή μη συνδικαλιστικά μέλη, είτε ως απλά μέλη της Ένωσης, εξωτερικεύουν την σκέψη τους, στο βήμα που τους προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας, αντιδρώντας και γενικά συμμετέχοντας ενεργά στον εν λόγω εγχείρημα.
                Ορισμένοι αντιδρούν με ενθουσιασμό για αυτή τη θετική εξέλιξη, άλλοι πιο καχύποπτα αντιδρούν με επιφυλακτικότητα, κάποιοι διεκδικούν την πατρότητα της συγκεκριμένης ιδέας, φαίνεται να επιθυμούν αλλά είναι πιο συγκρατημένοι και φαντάζομαι υπάρχουν και εκείνοι που για τους «δικούς» τους λόγους δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη.
                Τα πράγματα είναι απλά στην ακατέργαστή τους μορφή και νομίζω τεχνηέντως τα κάνουμε πιο σύνθετα. Ενιαίος είναι αυτός που αποτελεί ένα όλο, μία ενότητα. Δεν επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας, ούτε χωράει συμβιβασμούς και προϋποθέσεις. Η ενότητα απαιτεί δυνατή εσωτερική συνοχή και είναι φύση αδύνατο αυτό να επιτευχθεί, διατηρώντας καθεστώτα που προφανώς ενδέχεται να την αποδυναμώνουν. Συνεπώς ποια η σκοπιμότητα να υφίσταται κάθε παραταξιακού χαρακτήρα λογική, με οποιοδήποτε τρόπο εκφράζεται αυτή, είτε με τη μορφή συλλογικών δράσεων, είτε μέσω της διατήρησης ιστοσελίδων - ομάδων κλπ, αφού πάντα θα αποτελεί τροχοπέδη στην ειλικρινή ενότητα. Αδιαμφισβήτητα είναι δύσκολο και τουλάχιστον ουτοπικό, άμεσα να εκλείψουν παραταξιακού τύπου φαινόμενα ή τρόπος σκέψης. Εντούτοις εάν όμως σήμερα διαγράφουν τα αγκάθια αυτά, του υγιούς συνδικαλισμού, τότε σιγά σιγά, οι όποιες παθογένειες θα εξυγιανθούν με το πέρασμα του χρόνου. Θα φθίνουν και εν τέλει θα χαθούν. Αν παραμείνει η παραταξιακή λογική με οποιαδήποτε μορφή, δυστυχώς είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα ανατροφοδοτήσει και θα αναζωπυρώσει συνθήκες διάσπασης, αποδεικνύοντας τελικά ότι ζήσαμε μία ψευδαίσθηση, μία περίοδο "ανακωχής".
                Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να επιζητάς την ενότητα και παράλληλα να διατηρείς ενδόμυχα το παραταξιακό σου προφίλ μέσω έντυπων και ηλεκτρονικών δράσεων. Κατά συνέπεια ο κόμβος ενημέρωσης κρίνεται αναγκαίο να είναι ένας, κοινός και ανοιχτός ανεξαιρέτως προς όλους. Ενιαίος λοιπόν κόμβος παρουσίασης του έργου, ενιαίος κόμβος άσκησης κριτικής και ελέγχου σε περίπτωση αποκλίσεων, ενιαίος κόμβος υποβολής προτάσεων. Αποτέλεσμα μια πηγή με ισχυρή δύναμη και φωνή που θα εκπροσωπεί το σύνολο και όχι μόνο μια μερίδα «παραταξιακών» προσώπων. Μία ενεργή και "ζωντανή", με την έννοια της ανιδιοτελούς, ουσιαστικής ενημέρωσης, ιστοσελίδα είναι υπεραρκετή σε τοπικό επίπεδο. Κάθε άλλο αποτελεί πλεονασμό και "φασαρία" πληροφοριών για τον συνάδελφο, δημιουργώντας περισσότερο σύγχυση, παρά όφελος. Επιπρόσθετα οι συνάδελφοι που θα επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν συνδικαλιστικά, ως απόρροια του υγιούς ενδιαφέροντος για τα κοινά και κατ’ επέκταση το βέλτιστο, δεν νομίζω ότι χρειάζονται τίποτα παραπάνω, από το βήμα που η ίδια η ιστοσελίδα της Ένωσης, άνευ επεξεργασίας (φίμωσης-λογοκρισίας), θα προσφέρει. Οι ομάδες, οι υποομάδες και οι «παραομάδες» δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Μία ανάρτηση στον κόμβο, όλα τα σχόλια και οι παρατηρήσεις από κάτω. Όχι στον τοίχο μου, μήτε στην ομάδα και φυσικά ούτε στην παράταξη.
                Οι συνάδελφοι δεν επιθυμούν "δήθεν" ενότητα. Γιατί θα πρέπει λοιπόν να συμβιβαζόμαστε με κάτι λιγότερο. Γιατί θα πρέπει συνέχεια να γίνονται εκπτώσεις στα θέλω των συναδέλφων. Θέλουμε την ουσιαστική ενότητα και με ενιαίο τρόπο, να αναδειχτούν οι πλέον κατάλληλοι, οι κορυφαίοι, οι οποίοι θα μας εκπροσωπήσουν με συνέπεια και επάξια, στα φλέγοντα κοινά εργασιακά δρώμενα.

ΑΛΑΜΠΟΥΡΤΣΙΔΗΣ Σάββας
Απόφοιτος Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών
«Εξειδίκευση στην Κοστολόγηση – Ελεγκτική»
Πτυχιούχος Τμήματος Λογιστικής Α.Τ.Ε.Ι.Σερρών

Μέλος αποκλειστικά και μόνο της Ένωσης 








_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια